Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2020 07:55 | Správy | Politika

Cirkus Parlament: 9 dní do volieb, poslanci blokujú schôdzu

Toto slovenský parlament ešte nezažil. Krátko pred voľbami sa koaličné strany Smer a SNS rozhodli, že zvolajú mimoriadnu schôdzu. Na nej sa mali schváliť 13. dôchodky, zvýšenie prídavkov na deti či zrušenie diaľničných známok. Šesť opozičných poslancov PS/Spolu sa však postavilo proti a schôdzu sa rozhodli zablokovať.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Neprekážaujú im samotné opatrenia, no systém, ktorý zvolila koalícia na ich presadenie. Skrátené legislatívne konanie sa totiž má používať vo veľmi výnimočných prípadoch a chcú, aby o schôdzi rozhodol Ústavný súd. Rokovanie tak blokovali už druhý deň a koalícia celú stredu riešila, ako schôdzu otvoriť. Aké majú možnosti?

Mimoriadna schôdza sa mala konať v utorok ráno. Na jej otvorenie sa našlo dostatok hlasov vďaka odídencom z SaS Galkovi, Blahovej či Rajtárovi. Za to, že podržali stranu koalícii, si vyslúžili kritiku a hrozí, že ich vyhodia z Demokratickej strany, do ktorej vstúpili pred štyrmi mesiacmi. Schôdza sa však napokon neuskutočnila, a to kvôli Beblavému z PS/Spolu a poslancom okolo neho. Zablokovali rečnícky pult a Danko bol nútený schôdzu odložiť na stredu ráno.

Dôvodom ich blokády bol ostrý nesúhlas so zvýšením prídavkov, zavedením 13. dôchodku a zrušením diaľničných známok len pár dní pred voľbami a preložením povinností nájsť na to peniaze na novú vládu. „Urobili to dvojnásobne protizákonne a s pomocou fašistov predložili nehorázne zákony, ktoré vybrakujú štátny rozpočet. Len preto, lebo cítia, že padajú a ľudia im to vo voľbách spočítajú,“ povedal Beblavý.

 

Beblavý a päť ďalších nezaradených poslancov prenocovali v parlamente a rečnícky pult blokovali aj v stredu ráno. Odmietali odísť, a tak Danko urobil to isté, čo v utorok - schôdzu odročil na ďalší deň. Podľa neho ide o nehoráznu drzosť a znevažovanie najvyššej ústavnoprávnej inštitúcie. „PS/Spolu si myslia, že kopírovaním Igora Matoviča budú populárni, ale Matovič je len jeden,“ povedal Danko. Je si však istý, že vo štvrtok sa už schôdza uskutoční.

„Môžem ubezpečiť občanov, že štvrtková schôdza bude pokračovať už v normálnom režime, k tomu plánujem ešte stretnutia s odborníkmi,“ píše sa v jeho stanovisku. Danko zároveň uviedol, že musia ešte doriešiť technické veci. Nechcel však konkretizovať aké, aby im ich nezablokovali. Strana Smer sa k situácii stavia rovnako ako SNS. „Je to jedna obrovská hanba na pleciach slovenskej opozície,“ reagoval Robert Fico na obštrukciu. Opozícia po­dľa neho musí prestať.

Aké majú možnosti

Podobná situácia sa v parlamente odohrala aj v roku 2013. Vtedy obsadil rečnícky pult terajší líder KDH Alojz Hlina. Svojím protestom chcel zabrániť hlasovaniu o zrušení výmenných lístkov. Vtedajší šéf parlamentu Pavol Paška ho viackrát vyzval, aby pult opustil, no odmietol to. Jeho blokáda trvala niekoľko hodín, napokon ju však vyriešili. Poslanci si priniesli vlastný prenosný pult. Vláda by mohla terajšiu situáciu vyriešiť viacerými spôsobmi. Najjednoduchším riešením by bolo, keby Danko zabezpečil vlastný rečnícky pult, ako to bolo v roku 2013. Takisto môže byť mimoriadna schôdza presunutá do inej budovy, napríklad do starej Národnej rady. Vyvedenie poslancov z parlamentu však neprichádza do úvahy, keďže sa nemôže brániť poslancovi vo výkone mandátu.

Čo si myslí opozícia

Otvoriť galériu
Igor Matovič
Zdroj: anc
Parlamentná obštrukcia je legitímny nástroj politiky, preto poslanci PS/SPOLU majú právo robiť to. Na druhej strane v prespávaní v rokovacej sále počas prestávky medzi rokovaniami nevidím absolútne žiadny zmysel.

Otvoriť galériu
Alojz Hlina
Zdroj: ik,fab,tg,han,anc,tasr
Verím, že ako demokratická opozícia dokážeme vytvoriť spoločný postup opozície k schôdzi, k čomu sme aj vyzývali. Ak blokujúci poslanci donútia Smer, SNS a ĽSNS na ústup, stávajú sa takými malými víťazmi súboja.

Otvoriť galériu
Richard Sulík
Zdroj: han, Nový Čas
Parlament by mal byť dôstojným miestom za každých okolností. Opičky typu vláčiť do rokovacej miestnosti banány či kokakolu, búchanie topánkou po stene či blokovanie rečníckeho pultu som nikdy nerobil.

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: ik,fab,tg,han,anc,tasr
Urobiť jeden deň protest a vytiahnuť z toho mediálnu pozornosť, prosím. Ale cez to všetko si nemyslím, že v tomto budú lepší ako Matovič. Myslím si, že v tomto je najlepší Matovič a toto je už len trápny plagiát.

Otvoriť galériu
Andrej Kiska
Zdroj: anc
Veľa som premýšľal o tom, čo sa teraz deje. Sú situácie, kedy treba konať neštandardne a preto rozumiem Mirovi Beblavému a poslancom NR SR. Všetko ale má mať svoju mieru a je na čase vyriešiť to politicky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!