Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2020 12:25 | Správy | Domáce správy

Schválené: Slovensko prispeje na pomoc Maroku pri riadení migrácie sumou vyše 3,7 mil. eur

Na projekt pomoci Maroku pri riadení migrácie prispeje Slovensko sumou 3 750 000 eur.

Vyplýva to z politickej dohody predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky a Spolkovej republiky Nemecko o poskytnutí spoločného finančného príspevku v celkovej výške 30 miliónov eur. Vláda s tým v stredu počas svojho rokovania súhlasila.

Spoločný príspevok bol ohlásený ako jeden z výstupov samitu predsedov vlád v Bratislave ešte 7. februára 2019. "Na realizáciu projektu v celkovej hodnote 30 miliónov eur prispeje Nemecko sumou 15 miliónov eur a krajiny V4 celkovo 15 miliónmi eur. Príspevok V4 bude uhradený na princípe rovnakého zdieľania nákladov medzi všetkými partnermi, teda 3,75 milióna eur na krajinu," uvádza sa v spoločnom materiáli z dielní Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Ministerstva vnútra SR. Poskytnutie príspevku na riešenie príčin nelegálnej migrácie je plne v súlade s návrhom opatrení, ktoré SR dlhodobo v súvislosti migračnou a utečeneckou krízou v rámci EÚ presadzuje.

Účelom je pomoc pri potláčaní nelegálneho vstupu do Maroka, ako aj riadenie príchodov z Maroka na územie Európskej únie spôsobom garantujúcim všetky práva. Z celkovej sumy 15 miliónov eur, ktorou Nemecko prispeje na projekt, plánuje alokovať 7,5 milióna eur na rozvojový pilier a na migračný pilier prispeje rovnakou sumou. Pri paritnom rozdelení V4 celkovo prispeje na migračný pilier sumou vo výške 7,5 milióna eur a na rozvojový pilier rovnako 7,5 milióna eur.

 

Vláda schválila 3 409 000 eur na investičné projekty v piatich mestách a obciach

Športové areály i rekonštrukcie verejných budov v piatich mestách a obciach podporí vláda SR ďalšou dotáciou zo štátneho rozpočtu v súhrnnej výške takmer 3,5 milióna eur. O jej schválení rozhodol kabinet na stredajšom rokovaní.

Na základe návrhu na uvoľnenie finančných prostriedkov zo zdrojov kapitoly Všeobecná pokladničná správa, ktorý na rokovanie vlády predložil Úrad podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu, poskytne štát dotáciu vo výške 1,5 milióna na pripravovaný športový komplex v Malackách. Odhadované náklady na výstavbu centra, ktoré bude zahŕňať hokejovú i multifunkčnú halu, sú vo výške 6 000 000 eur.

Vláda takisto sumou 1 075 000 eur podporí rekonštrukciu krytej plavárne v Šali. Plaváreň, ktorá patrí medzi šesticu areálov na Slovensku s 50-metrovým bazénom, je zatvorená od apríla 2019. Mesto má plán jej rekonštrukcie a odkúpenia od spoločnosti Duslo, ktorá má plaváreň v majetku. Investičné náklady na rekonštrukciu sú odhadované na približne 1.100.000 eur. Nájdenie zdrojov na túto rekonštrukciu je podmienkou pre odkúpenie plavárne od chemickej spoločnosti, ktoré môže mesto zrealizovať za 500.000 eur v piatich ročných splátkach.

Vláda takisto rozhodla o vyčlenení 550 000 eur na rekonštrukciu historickej budovy mestského úradu v Tvrdošíne, postavenej v roku 1873, vrátane rekonštrukcie a modernizácie kultúrno-spoločenskej sály.

Štátnu dotáciu majú využiť aj v Medzibrode v Banskobystrickom kraji pri dokončení rekonštrukcie a rozšírenia kapacít tamojšej materskej školy, ďalších 134.000 eur pôjde na výstavbu športového areálu pozostávajúceho z viacúčelového ihriska s umelým povrchom a voľnočasovej fitzóny v obci Oreské v okrese Skalica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?