Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Situácia v prímestskej autobusovej doprave sa opäť vyhrocuje: Banskobystrický kraj pripravuje trestné oznámenie

Situácia v prímestskej autobusovej doprave v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa opäť vyhrocuje.

 Ako v stredu na tlačovej konferencii informoval predseda BBSK Ján Lunter, vedenie spoločnosti Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s. (SAD Zvolen) odmietlo rokovať a žiada vyplatenie 1,55 mil. eur z notárskej úschovy.

Podľa Luntera na to neexistuje žiadny právny dôvod. Túto čiastku majú dopravcovi doplatiť za rok 2018, ak právoplatný rozsudok určí právo dopravcu na túto sumu. Pre spor vedenia BBSK a dopravcu počas posledného januárového víkendu nejazdila väčšina prímestských autobusových liniek v kraji. Vedenie samosprávneho kraja pripravuje trestné oznámenie v súvislosti s januárovým výpadkom dopravy a podozrením z vyhrážania a zneužívania monopolného postavenia SAD Zvolen.

Podľa predsedu BBSK po odmietnutí vzájomného stretnutia na konci januára prišiel od SAD Zvolen list s ultimátom. „V liste z 13. februára nás žiadajú, aby sme peniaze uvoľnili do siedmich dní, čo má podľa nich vytvoriť vhodnejší predpoklad pre nekonfliktnú spoluprácu. Takéto formulácie opäť veľmi silno evokujú situáciu z konca januára a obávam sa, že ide znovu o akýsi druh nátlaku, ak nie vydierania,“ povedal Lunter. Podľa podpredsedu BBSK Ondreja Luntera na vyplatenie tejto čiastky za rok 2018 neexistuje právny titul. V notárskej zápisnici je podľa neho uvedené, že finančné prostriedky budú notárom uvoľnené po predložení právoplatného rozsudku, ktorý potvrdzuje dopravcovi nárok na túto sumu.

 

„Najprv vedenie BBSK tvrdilo, že po naštudovaní rozsudku vyplatia dlžnú sumu za rok 2018, ale teraz tvrdia, že až po rozhodnutí súdu. Toto celé je dôkaz o 'vierohodnosti' vedenia kraja,“ uviedol pre agentúru SITA predseda predstavenstva SAD Zvolen Adrián Polóny s tým, že tento rozsudok nehovorí o období roku 2018, preto žiadajú o vyplatenie dlžnej čiastky. Právoplatný rozsudok o dodatku vzájomnej zmluvy BBSK a SAD Zvolen dodnes neexistuje. Podľa Polónyho spoločnosť pripravuje odvolanie sa voči rozsudku Okresného súdu vo Zvolene, ktorý určil, že sporný dodatok v časti predĺženia zmluvy od roku 2019 o päť rokov je v rozpore so zákonom.

Na to, aby kraj predišiel ďalšiemu svojvoľnému vypnutiu prímestskej dopravy, aktivoval doteraz všetky existujúce zákonné nástroje. Do právoplatnosti rozsudku o platnosti dodatku je účinné neodkladné opatrenie súdu, ktoré dopravcovi prikázalo jazdiť. „Napriek tomu sa obávame sa, že druhá strana by mohla opäť v krátkm čase pristúpiť ku svojvoľnému kroku a preto ho vyzývame, aby sme rokovali,“ uviedol Ondrej Lunter s tým, že dopravcovi hrozí za prípadné neplnenie opatrenia súdu len niekoľkotisícová pokuta.

„My nechceme strašiť cestujúcu verejnosť, ktorá si to nezaslúži. Uvidíme, čo nám oficiálne odpíšu na papier a nie čo povedia médiám,“ dodal Polóny k tomu, či hrozí z ich strany prerušenie autobusovej dopravy. K vzájomnému stretnutiu povedal predseda predstavenstva, že uprednostňuje písomný kontakt, aby nemohlo dôjsť k prekrúteniu faktov, ako to bolo po rokovaní v januári.

BBSK zároveň na 3. marca zvolal prvé zasadnutie špeciálnej komisie, ktorá zabezpečí informovanosť samospráv v kraji o aktuálnom vývoji situácie s prímestskou dopravou. Župa tak plní svoj sľub, ktorý dala na konci januára starostom a primátorom obcí a miest v BBSK.

Prímestská autobusová doprava, ktorú zabezpečuje v deviatich okresoch Banskobystrického kraja spoločnosť SAD Zvolen, počas posledného januárového víkendu nepremávala. Vyvrcholil tým spor medzi dopravcom a vedením BBSK, ktorý pretrváva od roku 2018. Nakoniec po uhradení požadovaných podlžností od BBSK a zložení doplatku za rok 2018 do notárskej úschovy pristúpil SAD Zvolenu na dohodu s predsedom kraja a od stredy 28. januára obnovil autobusovú dopravu na základe doteraz platnej zmluvy a jej dodatkov v plnom rozsahu.

Spor medzi BBSK a SAD Zvolen sa začal v septembri 2018, keď BBSK informoval, že odmieta plniť od januára 2019 zmluvy s dopravcami zabezpečujúcimi prímestskú autobusovú dopravu v kraji. Príčinou mali byť dodatky so SAD Lučenec a so SAD Zvolen predlžujúce zmluvy o päť rokov, ktoré podpísalo bývalé vedenie župy v roku 2017. Vzhľadom k tomu, že nedošlo k dohode a uzavretiu dočasných krátkodobých zmlúv s dopravcami, vedenie BBSK sa rozhodlo spor o platnosť predĺženia zmlúv dodatkami s autobusovými dopravcami riešiť súdnou cestou. V decembri minulého roka Okresný súd vo Zvolene rozhodol, že dodatok, ktorý podpísala SAD Zvolen s bývalým vedením kraja za pôsobenia Mariana Kotlebu, je minimálne v časti predĺženia pôvodnej zmluvy o päť rokov uzatvorený v rozpore so zákonom. Rozsudok zatiaľ nebol v písomnej forme doručený a nenadobudol právoplatnosť.

Spoločnosť SAD Zvolen dlhodobo zabezpečuje pravidelnú prímestskú dopravu na takmer 70 % územia Banskobystrického samosprávneho kraja v okresoch Banská Bystrica, Zvolen, Brezno, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom a Žarnovica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu