Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2020 10:10 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Súd vyhovel jednému z bossov sýkorovcov: Borbélyho podmienečne prepustil na slobodu

Okresný súd v Trnave vyhovel žiadosti odsúdeného Františka Borbélyho a podmienečne ho prepustil na slobodu.

Jeden z posledných troch žijúcich bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov si odpykáva sedemročný trest v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou pri Trnave, kde sa stredajšie pojednávanie uskutočnilo. Prokurátor si ponechal trojdňovú lehotu na podanie sťažnosti voči uzneseniu.

Sudca prepustil Borbélyho podmienečne na slobodu po odpykaní troch štvrtín trestu. Zároveň mu stanovil šesť rokov trvajúcu skúšobnú dobu a nariadil trojročný probačný dohľad, počas ktorého sa má v pravidelných intervaloch hlásiť u probačného úradníka, nesmie bez povolenia opustiť územie Slovenska a bude nosiť monitorovacie technologické zariadenie - náramok. Sudca v uznesení o podmienečnom prepustení zohľadnil skutočnosť, že odsúdený Borbély vykazoval vo výkone trestu dobré výsledky, mal kladné hodnotenie, bol desaťkrát disciplinárne odmenený, ani raz potrestaný, v priebehu výkonu trestu bol preradený na minimálny stupeň stráženia a preukázal sa prísľubom zamestnania po prepustení. Svoju žiadosť zdôvodnil odsúdený aj potrebou starať sa o rodinu, pričom vyslovil ľútosť nad svojím konaním pre potrestaním. "Vzdali sme sa možnosti podať sťažnosť," uviedol obhajca odsúdeného.

Podľa prokurátora napriek uvedeným splneným podmienkam nie je u odsúdeného záruka, že povedie riadny život. Pri aktuálnom treste nejde podľa neho o Borbélyho prvé vybočenie z medzí zákona. Ak prokurátor v trojdňovej lehote voči uzneseniu podá sťažnosť, bude sa žiadosťou zaoberať Krajský súd v Trnave. Ak sťažnosť nepodá, Borbélyho prepustia z ústavu po doručení oznámenia z OS.

Žiadosť odsúdeného o podmienečné prepustenie bola OS doručená v januári 2020. Sedemročný trest Borbélymu v roku 2015 vyrubil OS Bratislava II po uzavretí dohody o vine a treste v kauze výbuchu auta z júna 2009, keď explodoval Mercedes G, ktorý patril Miroslavovi Abrahámovi s prezývkou Floxňa z bratislavskej skupiny piťovcov.

OS Bratislava II vtedy zrušil všetky predchádzajúce rozsudky - OS Bratislava III a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v Borbélyho kauze. Borbélyho predtým 20. apríla toho istého roku senát OS Bratislava III uznal za vinného z hrubého nátlaku v dlhoročnej kauze vydierania majiteľa bývalej bratislavskej krčmy U Matúša. Súd však upustil od jeho potrestania, keďže predtým Borbély uzavrel na ŠTS dohodu o vine a treste za drogovú trestnú činnosť. Borbély išiel pôvodne do väzenia na šesť rokov a osem mesiacov.

 

Borbély bol označovaný za jedného zo štyroch bosov skupiny, ktorí boli nástupcami po smrti zakladateľa Miroslava Sýkoru. Jeho firmy prevádzkovali herne, reštaurácie, pivárne, kaviarne a známa bola aj jeho bezpečnostná a detektívna služba DKFB. Spolu s Róbertom Lališom alias Kýblom vlastnil Borbély nehnuteľnosť v bratislavskej Petržalke. V tejto časti mal spolu s Ladislavom Bališom alias Dlhým Lacom aj inú nehnuteľnosť, v ktorej je hotel. Bališa už za členstvo v zločineckej skupine, prípravu vraždy a ďalšie trestné činy dávnejšie odsúdili na dlhoročný trest odňatia slobody. Kýbla, ktorý bol spoločne s ďalšími osobami obžalovaný z viacerých mafiánskych vrážd, odsúdil Najvyšší súd SR v lete 2018 na doživotný trest odňatia slobody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!