Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2020 09:05 | Správy | Voľby 2020

Parlamentné voľby: Svoj hlas bude môcť odovzdať aj viac ako 10 300 väzňov

V nadchádzajúcich voľbách do NR SR (29.2.) bude môcť odovzdať svoj hlas viac ako 10 300 väzňov.

"V piatok 14. februára sa v slovenských ústavoch nachádzalo celkom 1675 obvinených a 8979 odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1499 obvinených a 8833 odsúdených, spolu teda 10 332 osôb," uviedla pre TASR hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. Vo výkone väzby sa k tomuto dátumu nachádzalo 29 obvinených mladších ako 18 rokov a 147 cudzincov a vo výkone trestu 25 odsúdených mladších ako 18 rokov a 121 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

"Právo voliť vo voľbách do NR SR má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR. V deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody v ústave na výkon väzby, ústave na výkon trestu odňatia slobody, ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých alebo v nemocnici pre obvinených a odsúdených na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov a nemá prekážku práva voliť," vysvetlila hovorkyňa.

Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia. "Treba zdôrazniť, že výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného trestného činu v súčasnosti nie je prekážkou práva voliť," zdôraznila hovorkyňa.

 

"Riaditeľ ústavu, v dostatočnom časovom predstihu pred dňom konania volieb, dohodne so starostom obce, primátorom mesta alebo starostom mestskej časti, v územnom obvode ktorého sa nachádza ústav, a následne s príslušnou okrskovou volebnou komisiou podmienky a čas vykonania hlasovania obvinených a odsúdených do prenosnej volebnej schránky, ktorí sa budú v deň konania volieb nachádzať v ústave.

Riaditeľ ústavu zabezpečí, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb a poučení o spôsobe a práve voliť vo voľbách," priblížila priebeh volieb vo väzeniach Kacvinská.

Podľa jej slov poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, ktorý nemá prekážku práva voliť, môže písomne požiadať obec, mesto alebo mestskú časť, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu. Pred členov okrskovej volebnej komisie, ako ďalej priblížila, budú predvedení väzni, ktorí prejavia záujem hlasovať. Čas volieb dohodne ústav s okrskovou volebnou komisiou.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách v marci 2016 v slovenských ústavoch zaznamenali len 4,73-percentnú volebnú účasť. Právo voliť vtedy malo 1373 obvinených a 7149 odsúdených, spolu teda 8522 osôb. "Pre korektnosť je potrebné upozorniť na skutočnosť, v roku 2016 bol výkon trestu odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony prekážkou práva voliť, čo znižovalo celkový počet oprávnených voličov v porovnaní s počtom oprávnených voličov v nadchádzajúcich voľbách," zdôraznila na záver Kacvinská.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny