Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2020 19:45 | Šport | Šport mix

Fialkové si po nevydarených pretekoch priznali chyby: Slová plné sklamania

Slovenským biatlonistkám sa utorňajšie vytrvalostné preteky na 15 km na majstrovstvách sveta nevydarili.

Najvyššie z kvarteta skončila Paulína Fialková, ktorá so štyrmi chybami obsadila až 24. miesto a po tomto výkone nemohla byť spokojná. Ani v tretej individuálnej súťaži sa jej tak nepodarilo prebojovať sa do najlepšej desiatky.

Po dvoch výborných výkonoch nevyšli preteky ani jej mladšej sestre Ivone, ktorá ich pokazila tromi chybami na poslednej položke a skončila na poslednej bodovanej pozícii (40.). Najviac terčov zostrelila Veronika Machyniaková, keď minula len tri, ale pomalý beh ju odsunul na 63. miesto. Terézia Poliaková finišovala s piatimi ranami mimo na 86. mieste.

Po pretekoch tak nemohla byť spokojná ani jedna z nich. Strelecky sa však nedarilo ani ďalším, štyri čisté položky mala iba Kazaška Galina Višnevská, ktorá si vďaka tomu vybojovala 9. miesto. Po jednej chybe mali iba ďalšie štyri pretekárky.

 

"Kvôli tej nadmorskej výške je tu naozaj ťažká strelnica, pretože tam chodíme poriadne zadýchané," vysvetlila P. Fialková. "Dnes som sa snažila zvoliť také tempo, aby som mala tú streľbu pod kontrolou a povedala by som, že sa mi to podarilo lepšie ako v šprinte a stíhačke. Teda až na tú tretiu položku," pokračovala.

Dvadsaťsedemročná biatlonistka nemala preteky zle rozbehnuté, po dvoch položkách figurovala s jedným nesklopeným terčom na 11. mieste, ale v druhej ležke pridala ďalšie dve chyby a pripravila sa o lepší finiš. "Tá všetko pokazila. Po prvej streľbe som mala informáciu, že rany boli vľavo hore a podľa toho som potom reagovala na ďalšej streľbe. Vietor fúkal z opačnej strany, ale ja som si 'necvakla' mieridlá. Moja chyba, mala som zareagovať, ale podľa toho, čo som videla po prvej streľbe, to nemalo byť nutné. No tá strelnica je taká divoká. Budem si to teraz vyčítať, pretože s dvomi chybami v stojke by sa dalo pretekať," povzdychla si.

P. Fialková tak ani v tretích individuálnych pretekoch nedokázala zastrieľať tak, ako by chcela. Na zvrátenie zatiaľ nevydarených majstrovstiev má pravdepodobne už len dva pokusy, keďže v mixe dvojíc by mala nastúpiť jej sestra: "Asi sa to vloží do rúk tej najlepšej. Mňa čaká ešte ženská štafeta a preteky s hromadným štartom, do ktorých vložím úplne všetko a buď to vyjde alebo nie," dodala.

Mladšia zo sestier Fialkových si preteky pokazila na poslednej položke. Na prvých troch pritom strieľala solídne s bilanciou 1-1-0. Lenže na záver zaznamenala tri trestné minúty. "Na lyžiach som sa cítila lepšie, ako vo všetkých ostatných pretekoch. Servismani odviedli opäť skutočne dobrú prácu. Lenže vo štvrtom kole som prepískla tempo. Chcela som ho vygradovať, ale nechala som sa uniesť a na poslednej stojke sa mi roztriasli nohy a neustála som to," vyhlásila.

Ivona Fialková priznala, že okrem "prepáleného" tempa nebola ani v najlepšom rozpoložení. "Na tej poslednej položke zahrala okrem nôh úlohu aj hlava. Mala som príliš veľa myšlienok a podnetov a možno som sa až tak nekoncentrovala. Chcela som to odstrieľať v rytme, lebo mi to tu tak sedí. Asi však bolo treba zvoliť pomalšie tempo a strieľať na dva nádychy. Ja som to dala na jeden," vysvetlila s tým, že na strelnicu v Anterselve sa treba pripravovať už dlho pred príchodom. "Treba zvoľniť už od posledného kopca, ktorý je asi kilometer vzdialený. Už tam treba rozmýšľať nad streľbou. Fúkal aj vietor a preto som chcela chodiť na zadné stavy. Pri prvej stojke mi to vyšlo, ale pri druhej tam bolo plno a musela som ísť na 25.. No proste dnes ku mne neboli naklonené hviezdy," pokračovala.

Aj keď má na konte už dva výborné výsledky s 9. miestom zo šprintu a 6. zo stíhačky, chcela by pridať aj ďalšie. "Som pozitívna, pretože som sa cítila dobre na lyžiach. Ešte uvidíme, čo povedia analýzy, pretože pocit môže byť dosť odlišný od skutočnosti. Dnes mi ušla jedna strelecká položka zo štyroch, čo ma mrzí, ale stále je predo mnou ešte zopár šancí, takže ideme ďalej," dodala.

V stredu od 14.15 h sú na programe mužské preteky na 20 km, v ktorých budú slovenské fary zastupovať Martin Otčenáš (štartové číslo 19), Šimon Bartko (82) a Michal Šima (102).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu