Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2020 16:15 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Legendárne trhovisko v hlavnom meste chcú obnoviť: Ako sa zmení Miletička?

Obnova po rokoch?! Najznámejšie trhovisko v hlavnom meste, ktoré Bratislavčania nevolajú inak ako Miletička, sa zrejme dočká veľkej obnovy.

Mestská časť Ružinov sa rozhodla legendárnemu trhu pod holým nebom vdýchnuť nový život a zároveň tak pozdvihnúť jeho úroveň. Stánkari, ktorí na tomto mieste ponúkajú zeleninu a ovocie, ale aj kvety i oblečenie, by už o niekoľko rokov mohli pracovať v atraktívnejšom prostredí. Vyhlásená by mala byť architektonická súťaž, na spracovanie ideového projektu vyčlenili miestni poslanci 50 000 eur.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Zmena, ktorá má zatraktívniť historickú súčasť hlavného mesta. Trhovisko pod holým nebom má za sebou bohatú minulosť. Jeho história siaha už do roku 1884, kedy na tomto mieste stál bitúnok. Stánky sem pribúdli až v 70-tých rokoch minulého storočia a odvtedy ho denne navštívia stovky zákazníkov. Jedni sem chodievajú na domácu zeleninu a ovocie, iných lákajú voňavé kvety a ďalších zasa oblečenie. Ružinovský starosta Martin Chren preto aj naďalej chce, aby sa trhovisko fungovalo, len v modernejšom šate.

Mestská časť preto spojila sily aj so študentmi architektúry, ktorí v rámci ročníkového projektu vytvorili svoj pohľad na budúcnosť známeho trhoviska. „Miletičku ako ju poznáme chceme zachovať. Je to unikátne miesto a naším zámerom je ho vynoviť, skrášliť, opraviť povrchy a vymeniť stánky,“ prezradil Chren. Podľa neho môže za súčasný stav trhoviska fakt, že sa do neho roky neinvestovalo. Zmeny by sa však nemali dotknúť iba samotného priestranstva so stánkami, ale aj okolitej plochy. „Necháme si asi aj preveriť, či by sa dalo rozšíriť aj na územie parkoviska, čo tam k nemu je alebo parčíka, ktorý je pred vstupom,“ povedal starosta, ktorý chce zeleň prislúchajúcu k parku uchovať.

Spomínaný projekt je však podľa starostu behom na dlhú trať. „Poslanci shcválili a navrhli peniaze na architektonickú súťaž, ktorá by sa mala uskutočniť tento rok,“ dodal Chren s tým, že by bol rád, ak by sa prvotné práce začali už v zime, kedy je trhovisko najmenej vyťažené. „Ako bude rekonštrukcia vyzerať a ako bude vyzerať harmonogram prác záleží od shváleného projektu,“ informovala hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

 

História trhoviska

  •  rok 1884 na tomto mieste stál bitúnok
  •  rok 1924 postavili nový bitúnok
  •  70. roky minulého stor. pribudli uličiky so stánkami
  •  rok 2015 rekonštrukcia inžinierskych sietí, pribudli stánky určené na predaj kapusty a námestie Trhovisko na Miletičovej patrí k dominantám hlavného mesta.

 

Čo si myslíme o obnove trhoviska?

Otvoriť galériu
Katarína
Zdroj: ik

 Už by bolo konečne nanačase niečo s tým urobiť. Veď keď prší, tak mokneme, pod strechou máme kartóny, a pozrite, ako to vyzerá. Malo by to tu vyzerať trošku kultúrnejšie.

Miroslav (43): 

Otvoriť galériu
Miroslav
Zdroj: ik

Boli by sme všetci radi, keby sa tu konečne niečo opravilo. Veď od socializmu sa tu dokopy nič neopravilo. Bolo by to naozaj skvelé, keby sa veci pohli.

Otvoriť galériu
Denisa
Zdroj: ik

Privítali by sme opravy. To rozhodne. Veď keď prší alebo teraz, keď bol ten vietor, všetko mi naprší alebo nafúka do tovaru a sú to peniaze o ktoré prichádzam. Tak dúfam, že naozaj sa niečo začne diať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, gal, db

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu