18.02.2020, 17:38 | Správy | Domáce správy

Tvrdenia Tótha o kontakte s Kočnerom mu môžu zavariť: Predseda súdu už má písomné stanovisko Mamojku

Predsedovi Ústavného súdu SR Ivanovi Fiačanovi už doručil svoje písomné stanovisko ústavný sudca Mojmír Mamojka k tvrdeniam Petra Tótha.

Pre agentúru SITA to uviedla riaditeľka tlačového odboru ústavného súdu Martina Ferencová. Disciplinárnemu podnetu môže čeliť Mamojka, ktorého vo svojej svedeckej výpovedi spomenul Peter Tóth. Ten údajne Mamojku navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana Kočnera, ktorý mal pre ústavného sudcu odkaz v obálke. Mamojka akékoľvek stretnutie s Tóthom vylúčil. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Tóth však vypovedal v trestnom konaní pod prísahou. V prípade klamstva by sa dopustil krivej výpovede, za ktorú by mohol byť stíhaný.

„Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan už disponuje písomným stanoviskom sudcu k danej veci, aktuálne sa oboznamuje so všetkými relevantnými skutočnosti týkajúcimi sa tejto veci a vykonáva všetky ďalšie úkony potrebné k prevereniu, či existujú dostatočné dôvody na disciplinárne stíhanie sudcu,“ uviedla Ferencová. Pri disciplinárnom stíhaní ústavného sudcu platia iné pravidlá ako pri sudcoch všeobecných súdov. Najväčší rozdiel je v procese rozhodovania, pretože pri ústavnom sudcovi rozhoduje plénum samotného súdu na návrh predsedu. Pri sudcoch všeobecných súdov má túto právomoc disciplinárny senát.

Pri výpovedi na hlavnom pojednávaní v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka Peter Tóth tiež povedal, že v obálke, ktorú údajne niesol Mamojkovi, bola kópia ústavnej sťažnosti proti väzbe Mariana Kočnera. Ústavný súd však nakoniec sťažnosti nevyhovel. Prepustenie z väzby si mal Marian Kočner vybavovať cez niektorých sudcov Špecializovaného trestného súdu.

Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro.
Brazília je najviac zasiahnutou krajinou v Južnej Amerike: Hranice ostanú zatvorené ďalší mesiac
Koronavírus desí celý svet (ilustračné foto).
Hrozné čísla z Nemecka: Počet nakazených koronavírusom prekročil 85 000, obetí je 1150
Pravidlá sa počas koronavírusu sprísňujú, pocítil to aj Slovák Miňo (ilustračné foto).
Veľká Británia neodporúča zdravým ľuďom nosiť rúška, vo Walese musia dodržiavať minimálnu vzdialenosť
(ilustračné foto).
Súd zobral do väzby dve osoby obvinené z prijímania úplatku: Dôvodom je možné ovplyvňovanie svedkov
Pápež František
Pápež sa prihovoril veriacim: Sú to ťažké chvíle pre nás všetkých
Kvôli koronavírusu sa zavádzajú prísne bezpečnostné opatrenia (ilustračné foto).
Francúzsko prekonáva svoje rekordy: Nemocnice hlásia 588 obetí koronavírusu
Takýto pomocník pomáha tuniskej polícii.
Revolučná novinka v Tunise: Ulice kontroluje policajný robot
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident vydal nové nariadenia: Mládež nesmie vychádzať von
Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia zastavila výrobu 19. marca.
Výroba v trnavskej automobilke Groupe PSA Slovakia nebude obnovená ani na budúci týždeň
Donald Trump
Biely dom stupňuje opatrenia: Každý, kto sa priblíži k Trumpovi, podstúpi rýchlotest
Vakcína proti prasacej chrípke je už na svete.
Francúzsky doktor navrhol testovať liečbu na Afričanoch: Za svoje výroky sa ospravedlnil
Vľavo predseda vlády SR Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas
Matovič o opatrení, na ktoré upiera zrak celé Slovensko: Rozhodne sa v nedeľu