Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2020 13:06 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Na Slovensku sa bude diskutovať o budúcnosti včelárstva

Zdravie, vitalita včiel a rozvoj ekologického včelárenia je predmetom medzinárodnej konferencie pod názvom Budúcnosť európskeho včelárstva – Európske včely pod tlakom ázijských predátorov, ktorá sa uskutoční dňa 7. marca 2020 v hoteli NH Bratislava Gate One.

V Bratislave budú včelári diskutovať na rôzne témy, vrátane rozvoja ekologického včelárenia s dôrazom na ošetrovanie včelstiev bez chémie. Práve toto je cesta k produkcii kvalitných včelích produktov. Okrem toho sa zamerajú aj na hlavné faktory ktoré decimujú včelstvá nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách sveta.

„Prirodzená imunita včiel je oslabená nedostatočnou včelou pastvou a pesticídmi v životnom prostredí, ako aj nesprávnym spôsobom ošetrovania včiel proti klieštikovi včeliemu. Včelstvá tak ľahšie podľahnú ďalším chorobám a škodcom. Osobitne sa budeme venovať príčinám, pre ktoré súčasný spôsob liečenia včiel proti klieštikovi zlyháva a zameriame sa nové riešenia. Pozvali sme odborníkov, ktorí už desať rokov používajú špeciálny prístroj na hypertermické ošetrenie výlučne zaviečkovaných plodových plástov, pretože práve v tomto mieste sa klieštiky rozmnožujú,“ hovorí Helena Proková, odborníčka na hypertermiu a hlavná koordinátorka konferencie o budúcnosti európskeho včelárstva.

Okrem klieštika včelieho sme v našich zemepisných šírkach zaznamenali aj ďalšieho predátora – sršňa ázijského. Nachádza sa v južných štátoch Európy, avšak hniezdo sa objavilo už aj v Nemecku. Tento druh hmyzu nemá prirodzeného predátora a preto predstavuje významné riziko aj pre včely medonosné.

 

Domáci aj zahraniční odborníci z verejného aj súkromného sektora z Fínska, Francúzska, Švajčiarska, Rakúska či Slovenska vo svojich príspevkoch rozvinú aktuálne témy, akými sú šírenie sa včelích chorôb, pesticídy a škodlivé látky v životnom prostredí, strata biodiverzity, nedostatok včelej pastvy a nevyhnú sa ani otázke falšovania medov a ďalších včelích produktov.

„Slovensko má čo povedať k problematike včelárenia, ktoré je v našej krajine hlboko zakorenené a má bohatú tradíciu a históriu. Svedčia o tom aj významné ocenenia za kvalitu včelích produktov zo Slovenska, ktoré sú oceňované doma aj v zahraničí. Včelár Rastislav Pavlišin včelári v mestských podmienkach Bratislavy už päť rokov a tri roky aj na streche hotela NH Bratislava Gate One. Za svoje medy získal dve zlaté medaily v medzinárodnej súťaži v Moskve v roku 2018 a striebornú medailu získal aj na celosvetovej súťaži Apimondia 2019 v Montreale,“ vymenúva úspechy slovenského včelárstva MVDr. Svetozár Ružička, včelársky tútor hotela.

Na prestížnu včelársku konferenciu s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutoční 7. marca 2020 v hoteli NH Bratislava Gate One je možné prihlásiť sa pomocou online formulára na https://blesabee.online/buducnost-europskeho-vcelarstva/, kde nájdete potrebné informácie o konferencii. Konferenciu finančne podporila Nezisková organizácia EF a jej zriaďovateľ, Slovenský plynárenský priemysel, a.s.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!