Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2020 11:51 | Správy | Domáce správy

Vláda zmenila uznesenie k Istanbulskému dohovoru: Vyslovila s ním súhlas, má to však háčik

Došlo k zmene!

Vláda SR navrhuje Národnej rade (NR) SR zmeniť uznesenie k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor) a nesúhlas s dokumentom nahradiť súhlasom. Vyplýva to z uznesenia, ktoré vláda prijala v utorok per rollam.

Kabinet v utorok navrhol zmeniť znenie schváleného návrhu na poslednom rokovaní vlády (12. 2.) a v uznesení NR SR nahradiť nesúhlasné stanovisko s dokumentom OSN súhlasom. Rovnako vláda navrhla do uznesenia parlamentu doplniť vetu, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa Ústavy SR, ktorá má prednosť pred zákonmi.

Úrad vlády (ÚV) SR v tejto súvislosti vysvetľuje, že vláda názor na Istanbulský dohovor nemení a naďalej s ním nesúhlasí. "Po dohode s NR SR a v zmysle návrhu prezidentky SR išlo len o formálne upravenie uznesenia, aby nevznikli pochybnosti pri hlasovaní," uvádza tlačový a informačný odbor ÚV SR. Zmenený je len návrh uznesenia NR SR, a to preto, aby bolo umožnené v parlamente hlasovať a aby mohla vláda do NR SR predložiť návrhy na vyslovenie nesúhlasu.

Vláda minulý týždeň vyjadrila nesúhlas s Istanbulským dohovorom a navrhla parlamentu urobiť to isté. Stanovisko vlády súviselo s niektorými ustanoveniami dokumentu, týkajúcimi sa definícii rodiny a rodovej agendy. Cieľom bolo prispieť k definitívnemu ukončeniu procesu odmietnutia dohovoru, keďže existujú viaceré právne výklady o správnosti postupu.

 

Právnici už v pondelok (17. 2.) poukazovali na to, že Ústava SR predpokladá len to, že vláda predkladá do parlamentu medzinárodnú zmluvu na jej schválenie, teda na vyslovenie súhlasu NR SR. "V prípade Istanbulského dohovoru však návrh žiada parlament o vyslovenie nesúhlasu s ním, z čoho vyplývajú praktické problémy," uviedol vedúci Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Marián Giba. Vysvetlil, že ak parlament návrh vlády schváli, vysloví nesúhlas. "Návrh vlády tak, ako je formulovaný, teda nedáva parlamentu žiadnu možnosť vysloviť s ratifikáciou súhlas, iba nesúhlas. Navyše, má formu postupu, ktorý ústava nepozná. Obávam sa teda, že akokoľvek sa o ňom parlament uznesie, nebude to mať právnu relevanciu a z tohto pohľadu je v podstate jedno, či sa lehoty pre druhé a tretie čítanie dodržia alebo nie," upozornil Giba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!