Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2020 21:23 | Správy | Zahraničné správy

Johnsonov poradca, ktorý tvrdil, že černosi majú nižšie IQ, kapituloval: Koniec vo funkcii!

Poradca britského premiéra Borisa Johnsona Andrew Sabisky v pondelok odstúpil pre svoje kontroverzné vyjadrenia o ľuďoch inej farby pleti, rase, tehotenstve či ženskom športe. Správu priniesol portál Sky News.

"Mediálna hystéria okolo mojich starých komentárov na internete je šialená, ale chcel som pomôcť vláde jej veličenstva, nie ju rozptyľovať. Rozhodol som sa preto odstúpiť zo svojej pozície," napísal Sabisky na sociálnej sieti Twitter. Jeho odstúpeniu predchádzal tlak zo strany verejnosti aj Labouristickej strany, po tom ako sa ukázali jeho kontroverzné komentáre, v ktorých presadzoval eugeniku.

Andrew Sabisky, nový poradca britského premiéra Borisa Johnsona, je propagátorom eugeniky, teórie o vyšľachtení "nadľudí", ktorá patrí k pilierom nacistickej ideológie, a vyhlasuje, že černosi majú nižšie IQ ako belosi. S týmito zisteniami prišli britské médiá po tom, ako sa pozreli na jeho pôsobenie a vyjadrenia na sociálnych sieťach.

Čo je najšokujúcejšie, úrad britského premiéra sa napriek žiadostiam novinárov odmietol k názorom nového Johnsonovho poradcu vyjadriť a odsúdiť ich. Johnsonov hovorca reagoval len vyjadrením, že "premiérove názory na širokú paletu tém sú všeobecne známe a zdokumentované". Nie je úplne jasné, ktoré témy a aké názory tým myslel, keďže aj Johnsonove vyjadrenia k viacerým témam boli v minulosti minimálne kontroverzné.

K prípadu sa v pondelok nechceli vyjadrovať ani členovia Johnsonovej vlády. Minister životného prostredia George Eustice napríklad pre spravodajskú televíziu Sky News vyhlásil, že "ide o otázku pre Dominica Cummingsa a pre Downing Street (sídlo premiéra - pozn. SITA)". Cummings je hlavným Johnsonovým poradcom a zároveň je ako strojca kampane za vystúpenie Británie z EÚ všeobecne považovaný za hlavného vinníka brexitu.

Nový Johnsonov poradca Sabisky patrí práve do okruhu Cummingsových ľudí. Sabisky v roku 2014 na viacerých miestach na internete, a predovšetkým na stránke svojho ideového súputníka Cummingsa, propagoval myšlienku povinnej antikoncepcie pre chudobných a vysvetľoval, že takéto opatrenie by bolo "prevenciou proti permanentnej tvorbe spodiny". Na viacerých miestach Sabisky propagoval teóriu, že černosi majú údajne v priemere nižšie IQ ako belosi.

 

"Existujú nepriestrelné dôvody na to, aby sme sa mohli domnievať, že veľmi signifikantné rozdiely v inteligencii sú do veľkej miery - a takmer výlučne - genetickej povahy, hoci ich rozsah je, samozrejme, veľmi vážnym subjektom akademickej debaty," písal nový poradca britského premiéra. Na Twitteri sa v roku 2019 "blysol" aj vyjadrením, podľa ktorého je ženský šport oproti tomu mužskému úplne o ničom: "Vždy na rovinu hovorím, že ženský šport je porovnateľný skôr s paraolympiádou ako s mužským športom," napísal Sabisky.

"Nemôžem uveriť, že Downing Street odmietlo komentovať Andrewa Sabiského. Pre jeho názory nesmie byť vo vláde žiadne miesto," reagovala na túto kauzu v pondelok Caroline Nokes, poslankyňa za Johnsonovu Konzervatívnu stranu. Na odvolanie Sabiského vyzvali Johnsona aj tri najsilnejšie opozičné subjekty - Labouristická strana, Liberálni demokrati a Škótska národná strana (SNP).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?