Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2020, 18:39 | Správy | Domáce správy

Šéfka slovenského Úradu na ochranu osobných údajov si písala s Kočnerom

Šéfka slovenského Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pötheová si v rokoch 2014, 2017 a 2018 vymenila niekoľko desiatok správ s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

Píše o tom slovenský internetový portál aktuality.sk, ktorý ich komunikáciu získal od medzinárodnej novinárskej organizácie OCCRP. Kočner je podozrivý v niekoľkých prípadoch ekonomickej kriminality aj z objednávky predvlaňajšej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka.

Väčšina z viac ako 50 správ poslaných prostredníctvom aplikácie WhatsApp pochádza podľa Aktuality.sk z obdobia, kedy už Pötheová bola vo svojej súčasnej funkcii. Do tej nastúpila v roku 2015, teda v čase, keď bola pri moci jednofarebná vláda strany Smer-sociálna demokracia. Napríklad v júni 2017 jej Kočner písal o chystanej tlačovej konferencii, na ktorej sa venoval novinárom voči nemu kritickým, napríklad investigatívnej reportérke Dennika N Monike Tódovej, ktorá sa dlhodobo venuje jeho kauzám.

Kočner šéfke úradu tiež písal o postupe pri zakladaní politickej strany Cieľ (Cieľ), kedy mu so zberom podpisov potrebných na registráciu pomáhala Alena Zsuzsová, ktorá je tiež obžalovaná v kauze vraždy Jána Kuciaka. Stranu sa im nakoniec zaregistrovať nepodarilo, pretože k tomu Kočner neposkytol správne údaje. Pötheová s Kočnerom tiež v správach preberala jeho politickú budúcnosť. Aktuality.sk pripomínajú, že úrad pod vedením Pötheovej preveruje možné porušenie ochrany osobných údajov v prípade zverejnenia videonahrávky z kancelárie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Skrytú kameru do kancelárie nainštaloval Kočner s Trnkovým vedomím. Záznam ako prví vlani v októbri zverejnili reportéri z portálu Investigace.cz. Prevádzkovateľ portálu, České centrum pre investigatívnu žurnalistiku, potom v decembri uviedol, že po ňom slovenský úrad pod hrozbou pokuty vo výške desiatich miliónov eur požadoval uvedenie zdroja tejto nahrávky. Hovorkyňa úradu to ale poprela. Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov podľa Aktuality.sk na otázky týkajúce sa možného konfliktu záujmov jeho šéfky neodpovedal, Pötheová odmietla prijať hovor od novinárov a len im poslala správu, že je na dovolenke.

Diskusia / 0
Súvisiace články:
Autor: ČTK
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Odporúčame z TIVI.sk
Odporúčame z TIVI.sk
Katy Perry so snúbencom Orlandom Bloomom
Obrovská novinka Katy Perry: Čaká chlapčeka alebo dievčatko?
Muž pobodal expartnerku pred očami jej detí (ilustračné foto).
Útok nožom vyšetruje prokuratúra zameraná na boj s terorizmom: Páchateľ mal vykrikovať "Alláhu akbar"
Ministerstvo plánuje prenajať 50 luxusných áut (ilustračné foto).
Polícia upozorňuje vodičov: Od apríla platí na diaľnici povinnosť vytvorenia záchranárskej uličky
Piatim maďarským dôchodcom diagnostikovali koronavírus, previezli ich do nemocnice (ilustračné foto).
Grécko predĺži obmedzenia voľného pohybu osôb do 27. apríla: Čaká ťažké týždne
Požiar senníka v obci Závod.
Obraz skazy: V obci Závod zachvátili plamene dve tony sena
Žonglér sa v karanténe už nudil.
Žonglér sa baví v karanténe: Parádne kúsky s futbalovými loptami
Prázdne námestie Stortorget v Malmö.
Švédi naďalej chodia do krčiem či na koncerty, vedci sú zhrození: Rútime sa do katastrofy
V Rusku sa nakazilo koronavírusom vyše 3500 ľudí.
V ruskom meste Uljanovsk považujú pandémiu za sprisahanie Číny: Zarážajúce slová miestnej podnikateľky
Prvý hráč nemeckej futbalovej Bundesligy s pozitívnym testom na koronavírus. (ilustračné foto)
Trinástim nemeckým klubom hrozí bankrot: Chýbajú peniaze z televíznych práv
Afganskí policajti pri príchode na miesto útoku.
V Afganistane zadržali vodcu skupiny Islamský štát: Má byť zodpovedný za útok na sikhský chrám
Spoločnosť Rising S Bunkers stavia luxusné aj jednoduchšie bunkre.
Foto
Miliardári chcú pred koronavírusom utiecť do superluxusných bunkrov: 6 mesiacov pod zemou?!
V Taliansku panuje rozhorčenie nad reakciou Európy ohľadom koronavírusovej krízy.
V Taliansku pribudlo 681 úmrtí na koronavírus: Ľudí na oddeleniach intenzívnej starostlivosti však ubúda