Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.02.2020 09:15 | Správy | Domáce správy

Vyšli posledné predvolebné prieskumy: Sledujte tie veľké rozdiely!

Dve agentúry zverejnili predvolebné prieskumy, sledujte ten rozdiel v číslach pre stranu Smer.

Prieskum agentúry MVK

Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v prvej polovici februára, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 21,6 percenta, druhé by bolo OĽaNO, ktoré by volilo 12,3 percenta respondentov, na treťom mieste by skončila ĽSNS so ziskom 11,5 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu volebných preferencií, ktoré zrealizovala Agentúra MVK v dňoch 5. - 10. februára 2020 na vzorke 1143 respondentov.

Po prvej trojici strán by sa do parlamentu dostala na štvrtom mieste koalícia PS-Spolu so ziskom 8 percent, na piatom mieste by sa umiestnila strana Za ľudí so 7,1 percenta. Šieste miesto by obsadilo so 6,6 percenta hnutie Sme rodina, zatiaľ čo siedmou stranou v parlamente by bolo KDH (6,5 percenta). Do parlamentu by sa dostala aj SNS so ziskom 5,3 percenta. Poslednou parlamentnou stranou by bola SaS, ktorá by získala 5,1 percenta hlasov.

 

Mimo NR SR by ostala Maďarská komunitná spolupatričnosť MKO-MKS (4,5 percenta), Dobrá voľba (4,3 percenta). Do parlamentu by sa tiež nedostali Most-Híd (3,3 percenta), Vlasť (1,6 percenta). Pod jedno percento by dostala strana Máme toho dosť! (0,9 percenta). Ostatné strany či hnutia by získali 1,4 percenta hlasov.

Volebná účasť by podľa prieskumu bola 57,4 percenta oprávnených voličov. Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami, zistenými v prieskume, strana Smer by získala 39 mandátov, OĽaNO by disponovalo 22 poslaneckými miestami, ĽSNS by obsadila 20 kresiel, voliči koalície PS-Spolu by do parlamentu delegovali 14 zákonodarcov, 13 zástupcov občanov by mal klub strany Za ľudí, po 12 členov parlamentu by hájilo farby hnutia Sme rodina a KDH a v NR SR by pôsobilo aj po deväť nominantov strán SNS a SaS.

Prieskum agentúry Polis

Voľby do Národnej rady SR by aj vo februári vyhrala vládna strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD), ktorú by volilo 16,9 percenta respondentov. Druhé by skončilo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorému by svoj hlas odovzdalo 13,1 percenta voličov. Na treťom mieste sa udržali Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) so ziskom 11,8 percenta. Stranu Za ľudí by volilo 9,6 percenta, koalíciu Progresívne Slovensko (PS)/Spolu 9,4 percenta opýtaných. Do parlamentu by sa dostali aj hnutie Sme rodina, Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a tesne aj strany Sloboda a solidarita (SaS) ako aj Slovenská národná strana (SNS). Pod hranicou zvoliteľnosti zostávajú strany Most-Híd, Dobrá voľba či Vlasť. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry Polis pre stranu Most-Híd, ktorý sa uskutočnil v dňoch 5. až 8. februára na vzorke 1 130 respondentov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ