Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2020 16:01 | Správy | Politika

PS-Spolu podáva pre schválené sociálne zákony trestné oznámenie

Mimoparlamentná koalícia strán PS-Spolu podáva na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na členov vlády za schválenie návrhov sociálnych zákonov.

Progresívci a Spolu namietajú údajnú nezákonnosť skráteného legislatívneho konania, v ktorom by mala Národná rada (NR) SR ešte v tomto volebnom období zákony schváliť. Novinárov o tom v stredu na brífingu informoval predseda strany Spolu Miroslav Beblavý. Podnet by podľa neho mali na GR doručiť v stredu popoludní. Podobné trestné oznámenie už podala aj opozičná strana SaS a návrhy zákonov odsúdila aj strana Za ľudí.

"Obyčajný človek, keď poruší zákon, tak nikoho nezaujíma, aký mal úmysel. Či tým chce niečo legitímne dosiahnuť alebo robí len predvolebnú korupciu, musí za to pykať," povedal Beblavý. Koalícia PS-Spolu podľa neho podáva trestné oznámenie za trestné činy marenia úlohy verejným činiteľom a zneužitie právomoci verejného činiteľa. Toho sa podľa koalície dopustili členovia vlády, ktorí v stredu schválili zdvojnásobenie prídavku na dieťa, uzákonenie 13. dôchodku a zrušenie diaľničnej známky pre vozidlá do 3,5 tony.

"Je, samozrejme, sväté právo členov vlády schvaľovať zákony, aké uznajú za vhodné, pokiaľ tým neporušia zákon," povedal Beblavý. Vláda podľa neho porušila zákon o rokovacom poriadku tým, že nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konanie. "Neexistuje žiadne zdôvodnenie toho, prečo museli byť zákony schválené teraz, okrem politickej korupcie pred voľbami," povedal Beblavý. Druhým porušením zákona je podľa PS-Spolu porušenie výdavkového stropu štátneho rozpočtu, ktorý schválila vláda v januári.

 

Podobné trestné oznámenie na GP pre podozrenie z prípravy trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa v stredu podala europoslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová. "Je evidentné, že členovia vlády SR, ako aj niektorí poslanci NR SR budú konať v rozpore s rokovacím poriadkom NR SR, ako aj výdavkovým stropom, ktorý prijala minulý mesiac vláda. Navyše je tu podozrenie, že porušia aj Trestný zákon, keďže chcú získať pre seba neoprávnenú výhodu v podobe lepšieho volebného výsledku, a tak nepriamym úmyslom spôsobiť štátnemu rozpočtu škodu vo výške približne 350 miliónov eur, čo je predpokladaná suma na zaplatenie ich sľubov," priblížila dôvody podania trestného oznámenia Nicholsonová.

Konanie Smeru-SD a SNS kritizuje aj nezaradená poslankyňa NR SR Veronika Remišová, ktorá pôsobí v mimoparlamentnej strane Za ľudí. Tvrdí, že vládne strany sa s kotlebovcami chystajú na mimoriadnej schôdzi porušiť zákon. Chcú totiž prijať zákony v skrátenom legislatívnom konaní, hoci nie sú splnené zákonné dôvody na zrýchlený režim.

"Ak vládna koalícia vo vláde a v parlamente odhlasuje skrátené legislatívne konanie, pôjde o hrubé porušenie zákona, pretože podľa zákona môže národná rada schvaľovať zákony v skrátenom legislatívnom konaní iba za mimoriadnych okolností, keď môže dôjsť k ohrozeniu základných ľudských práv a slobôd alebo bezpečnosti, alebo ak hrozia štátu značné hospodárske škody," zdôraznila Remišová. Prezidentka Zuzana Čaputová by podľa Za ľudí nemala v záujme ochrany práva a zákonnosti podpísať zákony, ktoré by boli schválené v rozpore s legislatívnymi pravidlami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?