Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2020 09:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Starostovia zo zemplínskeho trojuholníka smrti: Toxická je naša pôda aj voda, chemikálie cítiť vo vzduchu

Starostovia obcí v blízkosti neslávne známeho odkaliska Poša na Zemplíne žiadajú vládu o pomoc. Chcú, aby sa aj na jedovaté územie vzťahovala mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila v Chemku Strážske.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Vláda však na to nevidí dôvod. Ministerstvo životného prostredia pracuje na sanácii odkaliska. V sudoch v areáli Chemko Strážske sa našli jedovaté PCB látky (polychlórované bifenyly). Vláda 22. januára v tejto súvislosti vyhlásila mimoriadnu situáciu. Predstaviteľom regionálnej a miestnej samosprávy v okrese Vranov nad Topľou to však nestačí. Píšu predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu a ministerke vnútra Denise Sakovej. Chcú, aby sa tento režim vzťahoval aj na odkalisko Poša. Odkalisko je evidované ako environmentálna záťaž. Starostovia pripomínajú, že pritekajúca, tzv. vyčistená odpadová voda z bývalého areálu Chemka Strážske aktivuje sedimenty a látky uložené v odkalisku sa cez Kyjovský potok vyplavujú do rieky Ondava.

„Odkalisko nebolo vybudované na uloženie nebezpečných látok, ktoré sa tam počas činnosti bývalého štátneho podniku Chemko Strážske uložili. Odkalisko je verejne prístupné bez akéhokoľvek zabezpečenia. Voľný prístup k nemu majú ľudia, ako aj voľne žijúce zvieratá. Problém PCB látok uskladnených v odkalisku Poša má ešte väčšie rozmery a zásadný dosah na zdravie obyvateľov celého regiónu,“ vysvetľujú v liste zástupcovia ľudí. Ministerstvá vnútra a životného prostredia neplánujú odkalisko zaradiť pod režim mimoriadnej situácie. Rezort životného prostredia podľa hovorcu Tomáša Ferenčáka pracuje na sanácii odkaliska.

 

Chemikálie cítiť vo vzduchu

Ľudia, ktorí žijú v bezprostrednej blízkosti zamoreného územia, sa boja. „Problém vnímam od roku 2002, keď som sem s manželkou prišiel bývať. Predchádzajúci starosta nemal záujem o environmentálnu problematiku. Spolu s novým vedením obce bojujeme za odstránenie špiny a skládky v trojuholníku smrti,” povedal lekár Tomáš Krajňák (74) z obce Nižný Hrušov. Ako doktor má o zdravie ľudí vážne obavy. Potok, ktorý tečie neďaleko ich domu, je takmer stále plný bielej peny. „Počas teplejších dní je zápach taký neznesiteľný, že ľudia tu musia zatvárať okná. Žene vtedy zakazujem ísť kdekoľvek von, tie chemikálie je cítiť vo vzduchu,” dodal Krajňák.

Čo hovoria starostovia z regiónu

Starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská

- Ak sa odkalisko Poša nezaradí do procesu mimoriadnej situácie, vyčistí sa len priestor v Chemku a odkalisko ostane ďalších 20 až 30 rokov neriešené. Areál Chemka je oplotený, ľudia tam nemajú voľný vstup. Odkalisko je však otvorené, hrajú sa tu deti, ľudia v okolí zbierajú huby a priamo to ohrozuje zdravie. Od odborníkov vieme, že nebezpečenstvo z odkaliska sa dokáže šíriť aj vzduchom a tiež cez potravinový reťazec.

Starosta Poše Tadeáš Malý

- V odkalisku Poša, v Kyjovskom potoku a v rieke Ondave boli namerané nadlimitné hodnoty PCB látok, arzénu a ďalších nebezpečných látok. Vzhľadom na to, že odkalisko je naďalej aktívne (ukončenie prevádzky malo byť v roku 2000), pokladám ho za kontinuálny zdroj znečisťovania životného prostredia s priamym dosahom na kvalitu zdravia obyvateľstva v regióne Zemplína. Samosprávy už niekoľko rokov upozorňujú kompetentné štátne orgány na riešenie tejto extrémnej environmentálnej záťaže. Okrem „kozmetických úprav“ sa neudiali žiadne zásadné zmeny pre zlepšenie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?
(ilustračná fotografia).
Nečakaný zvrat! Kto môže za výbuchy na základni v Iraku?
Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať