Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2020 20:15 | Správy | Zaujímavosti

Zhltnete jedlo behom pár minút? Keď si prečítate, čo to spôsobuje, ihneď prestanete

Spočívajú vaše stravovacie návyky v tom, že bleskovo jedlo zjete? Či už ide o raňajky, obed alebo večeru, opakujete stále to isté. Vyprázdnite svoj tanier behom chvíľky.

Je to zlý zvyk, ktorý môže mať neblahé následky, píše francúzsky denník Le Figaro a vysvetľuje, čo sa odohráva v tele, keď človek je príliš rýchlo.

Organizmus potrebuje asi 30 minút na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. To všetko sa deje prostredníctvom hormónov v tenkom čreve, ktoré sa aktivujú a posielajú signál do mozgu, do hypotalamusu, oblasti, ktorá okrem iného reguluje pocit sýtosti, vysvetľuje fyziológ Gilles Mithieux. Ak teda zhltnete potravu za desať minút, budete mať ešte nasledujúcich 20 minút pocit hladu.

Menšie bolesti žalúdka sú jedným z hlavných dôsledkov takéhoto rýchleho jedenia. "Trávenie začína od etapy, kedy jedlo hryzieme," hovorí dietologička Laetitia Suissová. Ak si teda nedáte na čas s prežuvaním jedla, nie sú potraviny dostatočne zriedené, keď prichádzajú do žalúdka. Ten teda musí k svojej práci zmobilizovať viac energie. To vedie k bolestiam v žalúdku. Aby sme sa vyhli nepríjemnostiam, je vhodné robiť medzi jedlom prestávky. "Na to, aby sme hovorili alebo sa sami seba pýtali, či máme ešte hlad," hovorí Suissová.

 

"Trávenie vždy vyžaduje od tela veľa energie. Preto môžete vstávať od stola s pocitom únavy. A keď potraviny prichádzajú do žalúdka v kusoch namiesto toho, aby boli rozžuté, vyžaduje to od organizmu, ktorý ich musí spracovať, ešte viac energie. Únava je teda ešte silnejšia," zdôrazňuje Suissová.

Podľa Mithieuxa závisí kvalita nášho života priamo na spôsobe, akým sa stravujeme, ale aj na tom, ako potraviny trávime. "Desať percent neurónov nášho tela sa nachádza v črevách, kľúčovom prvku trávenia. Je teda zrejmé, že tento orgán má priame spojenie s mozgom. Ak jeme príliš rýchlo, črevá o tom posielajú signál mozgu. Ten následne pokazí našu náladu. Ak jeme správne a pomaly, pociťujeme pokoj. Spôsob, ako jeme, nás definuje. Túto etapu nemožno podceňovať," uvádza.

Pocit sýtosti dosahuje vrchol v priemere polhodiny po jedle. Ako už bolo uvedené, ak zjete jedlo rýchlo, pocit sýtosti prichádza neskôr a vy v jedle pokračujete. "Aby ste si náležite vychutnali svoje jedlo, musí od vášho prvého do posledného sústa uplynúť asi 20 minút," hovorí Laetitia Suissová.

Je tiež vhodné začať jedlo polievkou alebo surovou zeleninou. "Tie sú energeticky chudobné, ale naštartujú proces, ktorý vedie k pocitu sýtosti. Je to trik, ako si udržať váhu," podotýka Gilles Mithieux. A ďalší nezanedbateľný bod: lepšie je nesadať k stolu s pocitom hladu, pretože v tom prípade je veľmi ťažké nezhltnúť všetko v priebehu piatich minút. Ideálne je začať jedlo len s ľahkým pocitom hladu, radí Laetitia Suissová.

Teraz, keď poznáte neblahé dôsledky rýchlej konzumácie pokrmu, dajte si na čas, aby ste si vychutnali svoj sendvič s kozím syrom a sójovým jogurtom, ktorý ste si kúpili v závodnej jedálni.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?