Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2020 08:59 | Správy | Domáce správy

Bratislavčan Samuel s partnerkou Lili na Ukrajine trú biedu: Prečo nemôžeme žiť na Slovensku?!

Sú v začarovanom kruhu! Samuel Bogár (41) je u nás známy „preventista“ v oblasti protidrogových aktivít, ktorý pred rokmi sám prešiel peklom závislosti od heroínu.

Dnes o škodlivosti drog prednáša mladým ľuďom a živí sa ako fotograf. Žije však na Ukrajine, kde si našiel životnú lásku Ukrajinku Lili (29), s ktorou má krásneho modrookého synčeka Kristíka (1). Lenže žiť vo vojnou a chudobou zmietanej krajine je pre mladú rodinku neznesiteľné a sťahovanie na Slovensko takmer nemožné, pretože obnáša kopec papierovačiek na úradoch a výdavky, na ktoré nemajú.

Samuel (41) bral heroín 12 rokov, je však jedným z mála, ktorým sa z drogového pekla podarilo dostať. „Ušiel som až na Ukrajinu, hovoril som si, že nový život musím začať ďaleko od ľudí, s ktorými som ťahal ten zlý,“ hovorí Slovák, ktorý sa pred 11 rokmi presťahoval na Ukrajinu a neskôr sa usadil v Užhorode. Práve tam si našiel životnú lásku Lili (29), ktorá pracuje ako inštruktorka strečingu.

Otvoriť galériu
Pred rokom sa im narodil synček Kristík (1) a zdalo sa, že ich šťastie bude nekonečné. Žiaľ, realita tvrdého ukrajinského života im ukázala pravý opak. „Nechcem, aby moje dieťa vyrastalo v krajine, kde je vojna. V noci sa budím spotený so strachom, ako vôbec dokážeme prežiť. Nepadajú nám rakety pred domom, ale situácia je taká, že normálne pracovať, zaplatiť podnájom a vyžiť, je v podstate nereálne. Je tu neskutočná bieda. V celom Užhorode nenájdete jediné detské ihrisko,“ približuje nešťastný Samuel a z jeho ďalších slov sa tisnú slzy do oči.

 

„Každý deň sa bojím, či zarobím na plienky, na jedlo. A to regulérne pracujem, živím sa fotografovaním. Za mesiac je to asi 20 fotení,“ hovorí hlava rodiny, ktorý zarobí 400 € a Lili ďalších 20. Ich výdavky sú však oveľa väčšie. Len podnájom vytiahne z ich rodinného rozpočtu 400 eur.

Jediná šanca

Podľa páru, ktorý sa ešte nestihol z finančných dôvodov zosobášiť, mnoho ľudí zo Slovenska si neuvedomuje, že sa tu nežije zle. „Nie je ľahké pre mňa opustiť moju rodnú Ukrajinu, ale chcem pre svojho syna normálny život a tu sa žiť nedá,“ vraví Lili. Keď­že je Ukrajinka a so Samuelom nie sú manželia, u nás si musí vybaviť povolenie na pobyt, pričom musí preukázať finančné zabezpečenie 2 522,40 eur.

„Je to preto, že ak by cudzinec nebol schopný postarať sa sám o seba (z finančného hľadiska), musel by mu štát poskytnúť dávky v hmotnej núdzi. Čím by mohli štátu vznikať náklady. Je to štandardná podmienka k udeleniu pobytu v každom štáte EÚ,“ reagovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. „Neviem, kde ich mám zobrať, nemáme bohaté rodiny. Ale pre nás je jediná šanca, aby sme sa presťahovali na Slovensko,“ priznáva Lili a za pravdu jej dáva aj Samuel. „Moja mama má rodinný dom a tam máme bývanie,“ tvrdí Bratislavčan.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose