Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2020 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Ladislav Chudík si v prvom manželstve prešiel peklom: Rozmýšľal nad samovraždou!

Ktorá nemocnica je najslávnejšia? Predsa tá na okraji mesta! Keď sa tento seriál koncom 70. rokov objavil na televíznych obrazovkách, okamžite k nim prikoval státisíce divákov. Hlavnú úlohu charizmatického šéfa ortopédie stvárnil Ladislav Chudík († 91), ktorému vďaka tejto postave mnohí odvtedy nepovedali inak ako primár Sova.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Pred niekoľkými dňami začala RTVS vysielať seriál na Trojke a okamžite sa stal jasnou voľbou staršej generácie divákov. Ako zasiahla Nemocnica do života Ladislava Chudíka, prezradila vdova po hercovi, Alena Chudíková (70).

Seriál Nemocnica na okraji mesta sa po jeho uvedení na televízne obrazovky stal okamžite fenoménom. Vďaka precíznej režisérskej taktovke Jaroslava Dudka a skvelému scenáru Jaroslava Dietla si získal divákov v celom Československu, neskôr aj v Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Juhoslávii, Rusku a v ďalších krajinách, dokonca až v ďalekej Číne. Nakrúcanie prvej 13-dielnej série sa začalo v roku 1976. Rolu primára Sovu dostal český herec Karel Höger († 67). Ten však v priebehu nakrúcania, 4. mája 1976, náhle zomrel na infarkt a tvorcovia museli bezodkladne nájsť adekvátnu náhradu. Oslovili slovenského herca Ladislava Chudíka († 91). Ukázalo sa, že to bola tá najlepšia voľba.

Po česky

Prvýkrát sa na obrazovkách seriál objavil 5. novembra 1978 a mal obrovský úspech. „Úloha primára Sovu bola veľmi náročná aj preto, že zrazu vstúpil do už pätiny nakrúteného diela, musel sa rýchlo naučiť množstvo textov, pričom súčasne plnil záväzky v SND aj inde. Najnáročnejšie však bolo pre neho zvládnuť češtinu na úrovni,“ spomína Alena Chudíková. „Navyše v čase, keď nakrúcal prvú sériu, sa rozvádzal so svojou prvou manželkou a nebola to prechádzka ružovou záhradou,“ konštatuje.

Ikona slovenského herectva Ladislav Chudík hovoril o svojom prvom manželstve s Češkou Helenou vo svojej otvorenej televíznej spovedi pre ČT1. Helena mala nádor na mozgu. Podstúpila operáciu, no nádor mal tvar hviezdy a nedal sa vyoperovať celý. Bola nutná ďalšia liečba, ktorú odmietla, čo spôsobovalo zhoršovanie zmeny jej správania. „Bolo to strašné, bol som pre ňu normálny ľudský odpad,“ spomínal Chudík na manželku. Svoj údel znášal herec bez reptania, no bolo to čoraz horšie. „Rozmýšľal som aj o tom, že skončím so životom,“ priznal herec s tým, že v období najväčšieho zúfalstva mu pomohla práve ponuka na seriál Nemocnica na okraji mesta.

Napokon súd manželstvo v roku 1979 po komplikáciách rozviedol. „O jeho problémoch som vtedy nevedela. Poznali sme sa síce, ale nestretávali sa. Všetko mi porozprával až o niekoľko rokov neskôr, keď sme spolu začali žiť. Spomínal, ako počas nakrúcania Nemocnice neustále lietal medzi Bratislavou a Prahou. Napríklad zrátal, že v jednom mesiaci letel až 24-krát, pretože v Česku nakrúcal a v Bratislave hral predstavenia,“ prekvapuje hercova manželka, ktorá chce zároveň dať na pravú mieru jeden fakt. „Niektorí ho v tom čase odsudzovali za to, že hovoril v Česku po česky. Robil to však zámerne, aby jeho čeština pôsobila čo najprirodzenejšie, veď v Nemocnici na okraji mesta hovoril po česky ako primár Sova bez dabovania. V Slovenskom národnom divadle rozprával rodák z Hronca spisovnou slovenčinou, v seriáli ,mluvil‘. Uložil si vtedy zásadu, že len čo prekročí hranicu rieky Moravy, bude hovoriť po česky. A to dodržal. Takto vlastne trénoval a tú češtinu naozaj zvládol,“ prezrádza sympatická právnička.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!