Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2020 16:20 | Správy | Európa

Nebuďme voči rakovine ľahostajní

Približne 1,3 milióna ľudí zomrie ročne na rakovinu a v Európskej únii sa za rok diagnostikuje 3,5 milióna nových prípadov. Na Svetový deň rakoviny (4. februára 2020) preto Európska komisia zahájila verejnú konzultáciu o európskom Pláne boja proti rakovine.

Rakovina je vážny zdravotný problém, ktorý v určitom momente života priamo zasiahne až 40 % občanov EÚ. Na Slovensku rakovina každý rok pripraví o život takmer 14 000 ľudí.

Očakáva sa, že ak nezakročíme, celkový počet prípadov rakoviny v EÚ sa do roku 2035 zdvojnásobí. Ak sa tento znepokojujúci trend nezmení, bremeno, ktoré rakovina predstavuje, bude ďalej rásť.

Keďže však až v 40 % prípadov sa rakovina pripisuje príčinám, ktorým možno predchádzať, priestor na prijímanie opatrení a potenciál znížiť počet prípadov v EÚ sú obrovské.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla: „Všetci máme priateľa, kolegu či príbuzného, ktorý si tým prešiel. Všetci sme zažili rovnaký pocit smútku a bezmocnosti. Môžeme však niečo urobiť – individuálne a kolektívne, na úrovni členského štátu a prostredníctvom Európskej únie. Samozrejme, nestojíme na úplnom začiatku. Môžeme však urobiť viac, než robíme v súčasnosti. Dnes, pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine, sa vydávame na spoločnú cestu, ktorá povedie k európskemu akčnému plánu boja proti rakovine. Spoločne môžeme dosiahnuť zmenu vďaka prevencii a výskumu, novej stratégii v oblasti údajov a rovnakému zaobchádzaniu v celej Európe.

 

Európsky plán boja proti rakovine, ktorý bude predložený do konca tohto roka, bude obsahovať opatrenia pre každú kľúčovú fázu tejto choroby:

  • preventívne opatrenia: prevencia je najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako znížiť výskyt rakoviny v EÚ. Preventívne opatrenia by mohli zahŕňať lepší prístup k zdravému stravovaniu a zaočkovanosti; opatrenia na zníženie environmentálnych rizikových faktorov, ako je znečistenie a vystavenie chemikáliám; výskum a zvyšovanie informovanosti,

 

  • včasné odhaľovanie a včasná diagnostika: opatrenia na zvýšenie šance na lepší zdravotný výsledok pomocou včasnej diagnostiky by mohli zahŕňať zväčšenie pokrytia cieľovej populácie pre skríning rakoviny; častejšie využívanie digitálnych riešení a technická podpora pre členské štáty,

 

  • liečba a starostlivosť: opatrenia na zlepšenie výsledkov starostlivosti o pacientov s rakovinou a liečby rakoviny by mohli zahŕňať zlepšenie prístupu ku kvalitnej liečbe a zavádzanie nových spôsobov liečby; opatrenia na zaistenie dostupnosti a cenovej prijateľnosti základných liekov; inovácie a výskum,

 

  • kvalita života: opatrenia na zabezpečenie čo najvyššej kvality života pre pacientov s rakovinou, osoby, ktoré prekonali rakovinu, a opatrovateľov by mohli zahŕňať opatrenia na zlepšenie profesijnej reintegrácie; predchádzanie diskriminácii; poskytovanie paliatívnej starostlivosti a odovzdávanie najlepších postupov.

 

Európska komisia pri príležitosti dnešného Svetového dňa rakoviny začína verejnú konzultáciu, ktorej cieľom je umožniť občanom a zainteresovaným stranám v EÚ prispieť a vyjadriť sa k spôsobom, ako najlepšie riešiť túto otázku v EÚ.

Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

EURÓPSKY KÓDEX PROTI RAKOVINE

12 spôsobov, ako si znížiť riziko rakoviny:

1. Nefajčite. Neužívajte tabak v žiadnej forme.

2. Zo svojho domova spravte nefajčiarske prostredie. Podporujte nefajčiarske opatrenia na pracovisku.

3. Udržujte si zdravú telesnú hmotnosť.

4. Hýbte sa každý deň. Obmedzte čas strávený sedením.

5. Zdravo sa stravujte: Jedzte veľa celozrnných potravín, strukovín, zeleniny a ovocia, vyhýbajte sa vysokokalorické potraviny a sladené nápoje. Obmedzte spotrebu červeného mäsa a potravín s vysokým obsahom soli.

6. Ak pijete akýkoľvek druh alkoholu, obmedzte jeho množstvo. V záujme prevencie rakoviny je lepšie alkohol nepiť.

7. Vyhýbajte sa prílišnému slnečnému žiareniu – platí to najmä pre deti. Chráňte sa pred slnkom a nepoužívajte soláriá.

8. Na pracovisku sa chráňte pred rakovinotvornými látkami dodržiavaním pokynov bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

9. Zistite, či ste doma vystavení silnému prírodnému žiareniu z radónu. Postarajte sa o to, aby sa nadmerné hodnoty žiarenia znížili.

10. Pre ženy: Dojčenie znižuje riziko výskytu rakoviny u matky. Ak je to možné, dojčite. Substitučná hormonálna terapia zvyšuje riziko určitých typov rakoviny, preto obmedzte jej používanie.

11. Zabezpečte, aby sa vaše deti zúčastnili na programe očkovania proti hepatitíde typu B a ľudskému papilomavírusu (HPV) u dievčat.

12. Zúčastňujte sa na organizovaných programoch skríningu rakoviny hrubého čreva a ženy najmä prsníkov a krčka maternice.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu? SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu