Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2008 08:26 | Správy | Domáce správy

Slávičie údolie: Prominentný cintorín osobností

BRATISLAVA - Počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých sa mnoho ľudí pristaví pri hroboch osobností.

Na miestnych cintorínoch našlo miesto posledného odpočinku mnoho významných ľudí spoločenského, kultúrneho či politického života.


Rozlohou najväčší je cintorín Slávičie údolie, založený v roku 1912. Pôvodne na ňom pochovávali iba chudobných obyvateľov Bratislavy, a preto sa nazýval aj cintorínom chudobných. Počas prvej svetovej vojny tu ukladali do hrobu tiež vojakov.


Maliar Janko Alexy (1894-1970) patril popri Martinovi Benkovi a Ľudovítovi Fullovi k zakladateľom novodobého slovenského výtvarného umenia. Výrazne sa zaslúžil aj o rekonštrukciu Bratislavského hradu. Venoval sa tiež literárnej a publicistickej činnosti. Benka je pochovaný na Národnom cintoríne v Martine a Fulla v rodinnej hrobke v Ružomberku.


Pod pseudonymami Mária Hlavatá či Ján Kovaľ pôsobila poetka, prozaička a dramatička Krista Bendová (1923-1988). V 50. rokoch písala spolu so svojím vtedajším manželom Jánom Kostrom knihy pod autorským menom Kristián Benko. Známa je predovšetkým ako autorka literatúry pre deti a mládež.

Spolu s ňou je v Slávičom údolí pochovaný i básnik, prekladateľ, esejista, autor poézie pre deti a jeden z najväčších lyrikov slovenskej poézie Ján Kostra (1910-1975).


Svoj hrob tu má tiež jeden zo zakladateľov a budovateľov slovenského profesionálneho divadla Ján Borodáč (1892-1964). Pôsobil i ako režisér, dramaturg a umelecký šéf Činohry Slovenského národného divadla.

Ľudia môžu zapáliť sviečku aj tvorcovi opery Juraj Jánošík či Obliehanie Bystrice Jánovi Cikkerovi (1911-1989). Ladislav Dérer (1897-1960) bol zakladateľom Slovenskej akadémie vied a je po ňom pomenovaná Fakultná nemocnica s poliklinikou na Kramároch. Patril k popredným vedcom a vysokoškolským učiteľom a bol jeden z prvých profesorov Slovákov na Lekárskej fakulte UK v Bratislave.


Z významných športovcov sú tu pochovaní Vladimír Dzurilla (1942-1995), Ondrej Nepela (1951-1989), Dušan Pašek (1960-1998) či Leopold Šťastný (1911-1996).

Majster sveta z rokov 1972, 1976 a 1977 Dzurilla patrí medzi slovenských hokejistov s najväčším počtom medailí z vrcholových podujatí. Nepela je víťazom olympijských hier v Sappore v roku 1972. Po trojnásobnom majstrovi sveta v krasokorčuľovaní pomenovali zimný štadión v Bratislave.

Držiteľ štyroch medailí z majstrovstiev sveta a strieborného kovu zo zimnej olympiády v Sarajeve Pašek je tretím najúspešnejším kanonierom v československej reprezentácii. Pod vedením Šťastného získal predchodca dnešného Slovana Bratislava Sokol NV titul majstra Československa.


K známym osobnostiam, ktoré odpočívajú na najväčšom bratislavskom cintoríne patrí tiež politik Alexander Dubček (1921-1992), herci Jozef Króner (1924-1998), Mikuláš Huba (1919-1986), Ivan Krajíček (1940-1997) či maliari Maximilián Schurmann (1890-1960), Eugen Lehotský (1909-1970), ako aj Vincent Hložík (1919-1997).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele