Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 22:46 | Správy | Zahraničné správy

Británia von, Škótsko dnu? Škóti schválili referendum o nezávislosti, nechcú odísť z únie

Veľká Británia už tento piatok opúšťa po 47 rokoch Európsku úniu. Škótsko však chce súčasťou únie zostať. Škótsky parlament v stredu schválil konanie nového referenda o osamostatnení sa Škótska od Veľkej Británie.

Za nové referendum hlasovalo 64, proti 54 poslancov škótskeho parlamentu. Podľa uznesenia, za ktoré hlasovala väčšina poslancov, sa majú obyvatelia Škótska v referende "rozhodnúť, či si prajú, aby sa (Škótsko - pozn. SITA) stalo samostatnou krajinou". Agentúra The Associated Press (AP) pripomína, že referendum, aj ak sa skončí víťazstvom zástancov samostatnosti, čo sa predpokladá, nebude mať podľa všetkého žiadny okamžitý efekt a bude iba deklaratívne.

S tým, aby bol výsledok referenda záväzný, by totiž musela najprv súhlasiť aj britská vláda. Premiér Boris Johnson sa však už dávnejšie vyjadril, že nič také ako samostatnosť Škótska si nevie predstaviť. Referendum o osamostatnení Škótska z roku 2014, v ktorom sa Škóti vyslovili proti samostatnosti, bolo totiž podľa Johnsona niečím, čo sa dá absolvovať "raz za jednu generáciu", a nie každých pár rokov.

Škóti naopak argumentujú, že od referenda z roku 2014 sa úplne zmenila situácia a Veľká Británia z roku 2014 nie je tou istou krajinou ako dnešná Británia, ktorá už tento piatok vystupuje z Európskej únie. Práve túžba Škótov zotrvať v únii je hnacím motorom snahy o nové referendum.

 

Škótsky parlament si v stredu okrem nového referenda o samostatnosti odhlasoval aj to, že pred jeho budovou bude aj naďalej, napriek odchodu Británie z únie, viať aj vlajka EÚ.

Hlasovanie škótskeho parlamentu sa uskutočnilo v rovnaký deň, ako - hoci už len formálne, ale z technického hľadiska kľúčové - hlasovanie o brexite v Európskom parlamente (EP). Rozpravu pred hlasovaním sprevádzali aj slzy a prejavy vzdoru voči rozhodnutiu vlastnej krajiny, s ktorým nesúhlasia, na strane britských odporcov brexitu.

Europoslanci nakoniec brexit schválili vysokým rozdielom - za odchod Britov z európskej rodiny hlasovalo 621 poslancov EP. Proti ich bolo len 49, pričom veľká časť hlasov proti pochádzala pravdepodobne od britských europoslancov, ktorí boli za zotrvanie svojej krajiny v únii.

"Európsky parlament odsúhlasil Zmluvu o vystúpení medzi Veľkou Britániou a EÚ. Veľká Británia opustí Európsku úniu v piatok 31. januára o polnoci stredoeurópskeho času," oznámil po hlasovaní na Twitteri hovorca europarlamentu Jaume Duch.

Výsledku hlasovania už nezabránili ani slzy a smutné pohľady poslancov či šály s nápisom "Navždy spojení" na krkoch desiatok britských proeurópskych zástupcov. Viacerí z nich vopred deklarovali, že budú hlasovať proti.

Luisa Porritt, končiaca europoslankyňa za britských Liberálnych demokratov, ktorí boli hlavnými zástancami zotrvania v únii, krátko pred hlasovaním v emotívnom prejave vyslovila presvedčenie, že mladí Briti jedného dňa povedú kampaň za znovupripojenie k EÚ.

"Vrátime sa," vyhlásil pred europoslancami aj jej stranícky kolega Martin Horwood. Aileen McLeod zo Škótskej národnej strany (SNP) v nemenej emotívnom prejave poprosila Európsku úniu, aby "nechala zasvietený maják pre Škótsko".

Jasná väčšina obyvateľov Škótska je totiž za zotrvanie v únii a proti brexitu. To ostatne platí aj pre celkovú populáciu Veľkej Británie. Zo všetkých prieskumov verejnej mienky, ktorých sa za posledný rok uskutočnili stovky, totiž kontinuálne vyplývalo, že väčšina Britov si praje zotrvanie v únii.

Britskí politici však odmietli uskutočnenie nového referenda o tejto otázke, a riadili sa výsledkami toho prvého, v ktorom sa tesná väčšina Britov vyslovila za brexit.

Veľká Británia opúšťa Európsku úniu po 47 rokoch.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje