Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 20:14 | Správy | Domáce správy

Doštrajkovali! Autodopravcovia oznámili ukončenie blokád hraníc

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v stredu večer oznámila, že ukončila protestné zhromaždenie na hraničných priechodoch. UNAS vo vyhlásení uviedla, že tak urobila po zákroku polície.

Dopravcovia od utorka znovu blokovali okrem iného niektoré hraničné priechody s Českom. Ich protesty na hraniciach skomplikovali napríklad výrobu v továrni francúzskej automobilky PSA, ktorej viazli dodávky zo zahraničia.

Slovenská vláda nepristúpila v plnej miere na požiadavky UNAS ohľadom výrazného zníženia cestnej dane a tiež zvýšenie zliav z mýta. V oboch týchto oblastiach ale urobila ústupky, na ktorých sa v stredu zástupcovia ministerstiev dopravy a financií dohodli s väčšou organizáciou autodopravcov Česmad Slovakia.

"Protestné zhromaždenia na hraničných priechodoch zostávajú v režime pohotovosti. To znamená, že tieto zhromaždenia môžeme v prípade potreby opäť obnoviť," uviedla UNAS. Kabinet premiéra Petera Pellegriniho v stredu schválil zmenu vládneho nariadenia o systéme úľav na mýte, ktoré na Slovensku platia kamióny a autobusy za jazdu po diaľniciach, rýchlostných cestách a po spoplatnených cestách prvej triedy. Po novom sa zľava v závislosti od počtu najazdených kilometrov bude počítať už od prvého kilometra a nie ako doteraz až po prejdení 5 000 kilometrov za rok. Dopravcovia by tak mohli ušetriť asi päť miliónov eur ročne.

 

UNAS požadovala zvýšenie spomínaných zliav na 18 až 27 percent z terajších troch až 11 percent obvyklej sadzby. Podľa ministerstva dopravy únijné pravidlá však povoľujú poskytovať najviac 13-percentnú zľavu. Minister financií Ladislav Kamenický zase povedal, že jeho úrad pripraví návrh úľavy v oblasti cestnej dane, a to v hodnote 30 miliónov eur. Táto zmena si však vyžaduje zmenu zákona, čo existujúce vláda vzhľadom na februárový termín parlamentných volieb už nepresadí. Cestná daň za tento rok, ktorú platia podnikatelia za svoje vozidlá či návesy, bude splatná až v januári budúceho roka. Podľa UNAS napríklad sadzba cestnej dane za ťažkú ​​súpravu kamióna je na Slovensku druhá najvyššia v EÚ.

Celkový vplyv požiadaviek UNAS týkajúcich sa zníženia cestnej dane a zvýšenie zliav na mýte Kamenický vyčíslil na zhruba 100 miliónov eur, čo označil za neprijateľné. Nespokojní dopravcovia už skôr v tomto mesiaci takmer týždeň protestovali na rôznych cestách v krajine a tiež zablokovali niektoré hraničné priechody so susednými štátmi, vrátane Česka. Protest potom prerušili 13. januára po výzve premiéra na rokovanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore