Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 15:05 | Správy | Domáce správy

Pellegriniho ostrý odkaz autodopravcom: Prestaňte blokovať priechody, urobili sme maximum

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval autodopravcov, aby prestali blokovať hraničné priechody.

Upozornil na to, že tieto kroky už ovplyvnili niektoré automobilky. Autodopravcovia by mali podľa premiéra prestať brániť automobilkám a zamestnancom v práci. Podľa neho tak nerobia v zmysle zákona o verejnom zhromažďovaní. Zároveň dodal, že vláda urobila maximum toho, čo sa pre dopravcov v súčasnosti urobiť dá.

Pellegrini požiadal štrajkujúcich autodopravcov, aby prestali škodiť občanom, kamionistom, ktorí chcú prepravovať tovar, aj slovenskému národnému hospodárstvu. "Pevne verím, že si uvedomujú problémy, ktoré spôsobujú neoprávnene," podotkol premiér v stredu po rokovaní vlády v priestoroch Národnej banky Slovenska (NBS). Dopravcovia sa podľa neho vystavujú riziku, že budú musieť znášať všetky škody, ktoré spôsobia slovenským firmám a dopravcom, ktorí si nemôžu plniť svoje záväzky. Súčasne dodal, že už blokujú aj voľný pohyb tovaru.

Vládu v stredu informoval minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) a minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) o priebehu rokovaní a o možnosti a ochote dohodnúť alebo nedohodnúť sa na riešení. Vláda zároveň odporučila ministrovi financií, aby začal pracovať na legislatíve, ktorá zdvojnásobí všetky zľavy na dani z motorových vozidiel a ktorá bude predstavovať zľavy v objeme viac ako 30 miliónov eur pre slovenských autodopravcov. "Tento návrh zase nie je úplne v súlade s požiadavkami predstaviteľov Únie autodopravcov Slovenska (UNAS), pretože tie požiadavky idú nad rámec možností," zdôraznil premiér.

 

Tiež pripomenul, že vláda v stredu schválila návrh nariadenia, podľa ktorého sa majú zľavy z mýta podľa množstva najazdených kilometrov poskytovať už od prvého najazdeného kilometra. Vzhľadom na počty kilometrov sa podľa premiéra nariadenie dotkne najviac slovenských autodopravcov. "V sumári je objem týchto poskytnutých zliav celkovo 8,5 milióna eur," uviedol s tým, že ide o férovú ponuku. Poskytnutím extrémnych zliav na mýto by podľa jeho slov SR porušila aj európsku smernicu, ktorá stanovuje maximálnu výšku sadzby, respektíve zľavy na mýto. "Členský štát nemôže dávať na mýte zľavy, o ktorých snívali predstavitelia organizácie UNAS," vyhlásil. Pripomenul, že najväčší zástupca autodopravcov na Slovensku Česmad Slovakia návrhy akceptoval.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) od utorka (28. 1.) opätovne organizuje protestné zhromaždenia na cestných hraničných priechodoch Slovenska. Na sociálnej sieti v stredu informovala o tom, že autodopravcovia etapovite začnú konať protestné zhromaždenia v krajských mestách, prípadne v okolí významných výrobných automobilových spoločností, výroby a distribúcie pohonných látok. "Váhaním a otáľaním s riešením oprávnených požiadaviek autodopravcov vytvára vláda spoločenské napätie a zvyšuje možnosť hospodárskych škôd. UNAS je 24 hodín pripravená rokovať," dodala v stredu na sociálnej sieti únia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú