Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 01:45 | Správy | Zahraničné správy

Počet obetí koronavírusu stúpol na 132: Česko pristúpilo na evakuáciu študentov

V Číne sa koronavírusom infikovalo už vyše 5974 ľudí a zomrelo prinajmenšom 132. Uvádza to čínska národná zdravotnícka komisia. Výskyt vírusu medzičasom potvrdilo viacero krajín vrátane európskych - Francúzska a Nemecka.

V Tokiu v stredu pristálo lietadlo s viac ako dvoma stovkami japonských občanov na palube, ktoré priviezlo z mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy. Jedenásťmilionové mesto, metropola provincie Chu-pej, je od minulého štvrtka uzavretá a podľa utorkového vyjadrenia japonských úradov by sa z neho chcelo dostať asi 600 občanov Japonska. Vláda sa preto pre nich snaží zariadiť ďalšie lety.

Podľa agentúry AP z Wu-chan v stredu skoro ráno miestneho času odštartoval lietadlo s 240 občanmi Spojených štátov. Lietadlo si objednala vláda vo Washingtone pre evakuáciu zamestnancov amerického konzulátu vo Wu-chan a ďalších Američanov. Počas medzipristátia pre tankovanie v meste Anchorage na Aljaške čaká cestujúcich ďalšia kontrola, či neprenášajú vírus.

 

V Českej republike sa zatiaľ nepotvrdilo žiadne z podozrení na nový koronavírus, ktorý sa šíri z Číny. Uviedla to v utorok hlavná česká hygienička Eva Gottvaldová, ktorú citovala spravodajská stanica ČT24. Vo viacerých českých nemocniciach však ešte preverujú podozrenia na nový vírus. Najnovšie podozrenie sa objavilo v utorok aj v Prahe, kde v Nemocnici Na Bulovke hospitalizovali čínskeho turistu.

Ďalšie podozrenie sa objavilo v okrese Ústí nad Orlicí. Ide o pacienta, ktorého previezli na infekčné oddelenie nemocnice v Pardubiciach, pričom podľa redaktora českej televízie má ísť o muža, ktorý prišiel z Mexika a má príznaky infekcie. Lekári v jeho prípade koronavírus predbežne vylúčili, no sledujú ho, aby mali istotu.

Ešte jedno podozrenie momentálne českí lekári preverujú v Moravskosliezskom kraji. Ide o muža, ktorý navštívil Čínu a od návratu má zdravotné problémy, povedala riaditeľka Krajskej hygienickej stanice Moravskosliezskeho kraja Pavla Svrčinová.

Českí lekári medzičasom vylúčili viacero podozrení na nákazu koronavírusom vrátane prípadu muža hospitalizovaného v Uherskom Hradišti, ako aj prípadu mladej Číňanky hospitalizovanej v Opave.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček okrem toho v utorok oznámil, že z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy, evakuujú francúzskym špeciálom zrejme ešte v polovici týždňa dvoch českých študentov.

"Čo sa týka českých študentov, ktorí sa nachádzajú vo Wu-chane, máme informáciu, že Francúzsko pristúpilo na našu žiadosť, že by ich evakuovalo s francúzskymi občanmi," povedal Petříček, ktorého citoval portál Novinky.cz. K evakuácii by podľa jeho slov malo dôjsť v polovici týždňa. Študenti však zrejme nebudú môcť hneď odcestovať do ČR, no vo Francúzsku najskôr strávia 14 dní karanténe.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní. Najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj