Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2020 21:57 | Správy | Zahraničné správy

Nemecko hlási štyroch nakazených koronavírusom, všetky prípady spolu súvisia

Nemecko v utorok oznámilo tri ďalšie prípady nákazy koronavírusom, celkom krajina eviduje štyroch chorých.

Prvým nakazeným bol Nemec, ktorý sa podľa všetkého infikoval od Číňanky, ktorá sa v bavorskej firme, v ktorej je zamestnaný, zúčastnila na školení. Tri nové prípady s tým novým súvisia, pretože všetci pracujú pre rovnakú bavorskú firmu, oznámilo vo vyhlásení bavorské zemské ministerstvo zdravotníctva.

Nemec, u ktorého nákaza prepukla ako prvá, má 33 rokov a darí sa mu dobre. Bavorsko medzitým oznámilo, že pre verejnosť zriadi špeciálnu telefónnu linku, kde sa ľudia budú môcť poradiť. Zvažuje aj zavedenie ďalších opatrení. Číňanka zo Šanghaja sa na školení vo firme Webasto, ktorá je dodávateľom v automobilovom priemysle, zúčastnila minulý týždeň. Keď sa 23. januára vracala domov, cítila sa chorá a lekári u nej neskôr odhalili koronavírus, uviedol šéf bavorského krajinského zdravotného úradu Andreas Zapf. Pred jej cestou do Európy ženu navštívili rodičia pochádzajúci z Wu-chanu, odkiaľ sa nákaza šíri.

Nemec, ktorý bol na školení v utorok 21. januára a s Číňankou strávil pracovný deň v jednej miestnosti, na sebe symptómy ochorenia podobného chrípke zistil cez víkend, v pondelok mu ale bolo lepšie a išiel normálne do práce. Testy u neho koronavírus preukázali v pondelok večer. Od tej doby je sledovaný v izolácii v jednej z mníchovských nemocníc. Teplotu ani problémy s dýchacími cestami už nemá.

 

Do izolácie na mníchovskej klinike boli prijatí aj traja noví pacienti. Bavorské úrady sa snažia zistiť, s kým nakazení prišli do styku. V prípade prvého nakazeného Nemca to podľa doterajších informácií bolo najmenej 40 ľudí. Tým, ktorí s ním boli v užšom kontakte, úrady podľa Zapf odporúčajú, aby zostali doma po inkubačnú dobu, teda až 14 dní. Bavorské ministerstvo zdravotníctva dodalo, že odborníci teraz vyhodnocujú testy u niekoľkých ľudí, s ktorými boli chorí v kontakte.

Nemecká spolková krajina tiež podľa tunajšej ministerky zdravotníctva Melanie Humlovej zvažuje, či má zmysel kontrolovať teplotu cestujúcich na bavorských letiskách. V celom Nemecku budú podľa spolkového ministra zdravotníctva Jensa Spahna novo cestujúci z Číny musieť vyplniť formulár týkajúci sa ich zdravotného stavu. Piloti budú navyše mať povinnosť pri pristátí informovať letisko o zdravotnom stave cestujúcich. Zároveň v utorok Spahn vyjadril presvedčenie, že spolková republika je na zvládnutie ochorenia dobre pripravená. Nebezpečenstvo pre zdravie Nemcov, z ktorých u niekoľkých ďalších existuje podozrenie na ochorenie, považuje naďalej za malé. Aj napriek tomu lekárnici upozorňujú na zvýšený dopyt po ústnych rúškach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj