28.01.2020, 19:35 | Správy | Zahraničné správy

Žena, ktorá prežila holokaust, napísala otvorený list Merkelovej: Úpenlivá žiadosť

Jedna z preživších nacistického koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, Esther Bejaranová nemecko-židovského pôvodu, zaslala prezidentovi Nemecka Frankovi-Walterovi Steinmeierovi a kancelárke Angele Merkelovej otvorený list so žiadosťou vyhlásiť 8. máj v Nemecku za štátny sviatok. Informoval o tom v utorok denník Die Welt.

Bejaranová získala pre svoj návrh v nemeckom parlamente značnú podporu poslancov. "Ôsmy máj bol dňom oslobodenia, ktorý umožnil, aby vôbec mohlo vzniknúť demokratické Nemecko," povedala pre mediálnu skupinu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) šéfka poslaneckého klubu Zelených Katrin Göring-Eckardtová. V podobnom duchu sa vyjadrili aj zástupcovia strán Ľavica (Die Linke), Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a Slobodnej demokratickej strany (FDP).

"Je našou povinnosťou voči zavraždeným a preživším, aby sme sa postarali o to, že antisemitizmus sa v našej krajine už nikdy viac nebude trpieť a akceptovať," povedal Cansel Kiziltepeová z SPD.

"Ôsmy máj ako sviatok nás vyzýva, aby sme zločiny Nemecka nerelativizovali," povedala Katrin Göringová-Eckardtová zo strany Zelených. Dodala, že tento deň by sa tak zároveň pre Nemcov stal trvalou pripomienkou minulosti.

Podpredseda poslaneckého klubu FDP Michael Theurer vyhlásil, že 8. máj je "zásadným dňom v európskych dejinách" a mal by sa sláviť ako sviatok v celej Európe. Ôsmy máj slávi ako Deň víťazstva nad fašizmom aj Slovenská republika.

Hlavné mesto Nemecka Berlín, ktoré je zároveň jednou zo spolkových krajín, vyhlásilo tento rok 8. máj za jednorazový štátny sviatok pri príležitosti 75. výročia kapitulácie Wehrmachtu.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Obranca obrancu Zach Bogosian (vpravo).
Buffalo suspendovalo obrancu Bogosiana: Odmietol sa hlásiť na farme
(ilustračné foto).
Slovákov potrápi silný vietor a poľadovica: Pre tieto okresy platí výstraha
Stratený nevidiaci muž musel stráviť noc v lese.
Nevidiaceho muža našli v lese pomocou dronu: Richard bol nezvestný už 33 hodín
Martin Réway v drese Popradu.
Réwayova genialita očarúva Popradčanov: Veľká chvála od spoluhráčov
Ján Slota
Slota vyšiel z politického záhrobia
Charlotte Strachan trpela pre svoju lásku.
Milostné tajomstvá rodu Andrássyovcov: Tragický príbeh lásky! Neopätované city dohnali grófku k samovražde
Cessna 182 Landing at Sarasota International Airport
Lietadlo sa zrútilo krátko po vzlietnutí: Na palube boli študenti
Brankár Tampa Bay Lightning  Andrej Vasilevskij (vľavo) a Slovák Erik Černák oslavujú ďalšie víťazstvo.
Tampa s Černákom s novým klubovým rekordom: Takú sériu ešte nemali
Muž s ochranným rúškom v tokijskom vlaku
Ďalšia obeť: Na koronavírus zomrel riaditeľ nemocnice vo Wu-chane
Natešená Marie
Pilot požiadal svoju priateľku o ruku netradične: Prsteň jej spadol priamo z neba
Gyula Bárdos začínal v slovenskej politike ešte v deväťdesiatych rokoch.
Volebný líder MKS Gyula Bárdos: Chceme Podunajskú župu, autonómiu nežiadame
Brankár belasých  s priateľkou Natáliou  na trnavskom štadióne.
Greif o chytenej penalte v derby: Pozeral som nejaké videá Mitreu