Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2020 07:00 | Správy | Zahraničné správy

Bolestivý návrat väzňov do Osvienčimu: Príbehy nebohých z tábora smrti stále vháňajú slzy do očí

Ťažký návrat na miesto, na ktoré by najradšej zabudli! Viac ako 200 ľudí, ktorí prežili nacistický tábor smrti Auschwitz-Birkenau, sa zhromaždilo v Osvienčime pri príležitosti 75. výročia jeho oslobodenia sovietskymi vojskami.

Politickí lídri celej Európy na čele s poľským prezidentom Andrzejom Dudom prišli spolu s nimi zapáliť sviečky na pamiatku viac ako milióna obetí. V modlitbách so slzami v očiach spomínali na svojich príbuzných. „Chceme, aby ďalšia generácia vedela, čím sme si prešli, a už by sa to nikdy nemalo stať znova,“ vyjadril sa David Marks (93), jeden z tých, čo zažili hrôzy tábora smrti. „Diktátor nepríde zo dňa na deň, deje sa to v mikrokrokoch. Ak to nebudeme sledovať, jedného dňa môže byť príliš neskoro,“ dodal.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pre niektorých je tábor v Osvienčime jediným pohrebiskom ich rodičov a starých rodičov. Preto sa prišli pomodliť Kaddish, židovskú modlitbu za mŕtvych. „Nemám hroby, ku ktorým by som mohla prísť, a viem, že moji rodičia boli zavraždení a spálení tu. Takto im vzdávam poctu,“ povedala Yvonne Engelman (92). Prišla s tromi generáciami svojej rodiny až z Austrálie. Spomína si, ako len o vlások unikla smrti v plynovej komore. Priviezli ju vagónom na prepravu dobytka z geta v Československu, vyzliekli ju, oholili jej hlavu a voviedli do komory. Akoby zázrakom komora v ten deň nefungovala. „Mladí by mali chápať, že nič nie je isté, že sa môžu vyskytnúť hrozné veci, a mali by byť veľmi opatrní. A Boh nás ochraňuj, aby sa to, čo sa udialo Židom, ešte niekedy zopakovalo,“ povedala Jeannette Spiegel (96), Newyorčanka, ktorá v tábore ako 20-ročná strávila 9 mesiacov.

Všade na svete sa znova dvíha vlna antisemitizmu. Poľský prezident vo svojom vyhlásení uviedol, že nesmieme nikdy zabudnúť na hrôzy, ktoré sa odohrali v tábore v Osvienčime a v mnohých iných roztrúsených po Európe. Pred davom vystúpil aj Ronald Lauder, prezident Svetového židovského kongresu. Predniesol modlitbu za mŕtvych a varoval: „Táto minulosť sa už nesmie nikdy nikomu zopakovať.“

 

Vyzval politických lídrov, aby robili viac pre boj s antisemitizmom, najmä pomocou zákonov. V Osvienčime bolo nacistami zabitých 1,1 milióna ľudí, z toho najväčšiu časť tvorili Židia, no boli medzi nimi aj Poliaci, Rusi či Rómovia. Tábor bol oslobodený 27. 1. 1945 sovietskou armádou.

Nacisti nemali zľutovanie ani s malými deťmi

Otvoriť galériu
Czesława bola mladá poľská katolíčka. Do Osvienčimu ju deportovali ako 14-ročnú v roku 1942 spolu s mamou, aby vytvorili priestor pre nemeckú kolóniu. Na uniforme má písmeno P a červený trojuholník, čo označuje politického väzňa. Krátko pred fotením ju zbila dozorkyňa, preto má rozrazenú peru. Zomrela po troch mesiacoch v tábore - zavraždili ju injekciou fenolu do srdca.

Otvoriť galériu
Narodil sa v rómskej rodine v obci Smrčná v Československu. Do tábora ho deportovali 29. 4. 1942. Daniel bol pridelený do pracovnej skupiny pracujúcej v chemickej továrni. Už 27. 5. 1942 sa pokúsil o útek šprintom cez pole. Svedkovia uviedli, že si počas behu vyzliekol pruhovanú uniformu a len v spodnej bielizni ušiel do lesa. Nikto ho nikdy viac nevidel. Zrejme ho v lese zabili strážcovia a nechali tak.

Otvoriť galériu
Narodil sa v roku 1940 v Maďarsku. Jeho otec Béla bol židovského pôvodu, mama Lívia konvertovala na protestantskú vieru. Syna pokrstili a vychovávali ako kresťana. Napriek tomu ich odviezli do geta a neskôr deportovali do tábora. Jeho mamu pridelili na prácu, no malý István s babkou putovali do plynovej komory. Lívia prežila a po vojne emigrovala do USA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, hla

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili