Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2020 12:05 | Správy | Zahraničné správy

Smrtiaci koronavírus: Vodič autobusu sa nakazil od čínskych turistov, v Moskve kontrolujú hotely

Japonsko v utorok oznámilo, že novým koronavírusom šíriacim sa z Číny sa nakazil aj muž, ktorý nevycestoval do mesta Wu-chan - epicentra nákazy -, ale nakazil sa priamo v Japonsku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Informoval o tom japonský minister zdravotníctva Kacunobu Kató, píše agentúra Reuters. Infikovaný muž je vodič autobusu vo veku okolo 60 rokov, ktorý žije v meste Nara. Podľa agentúry AFP sa muž zrejme nakazil po tom, ako v januári viezol dve skupiny turistov z mesta Wu-chan. Muža so symptómami chrípky hospitalizovali v sobotu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Počet ľudí nakazených novým koronavírusom sa tak v Japonsku zvýšil na šesť, pripomenula agentúra DPA.

Japonsko v utorok začne aj s evakuáciou svojich občanov zo stredočínskeho mesta Wu-chan. Prvý charterový let je naplánovaný na utorňajšiu noc miestneho času, uviedla vláda. Podľa ministra zahraničných vecí Tošimicua Motegiho môže lietadlo vziať na palubu 200 pasažierov, avšak späť do Japonska sa chce vrátiť približne 650 ľudí. Ďalšie lety sú naplánované na stredu.

 

V lietadlách sa budú nachádzať aj lekár a dve zdravotné sestry, ktoré budú kontrolovať zdravotný stav prichádzajúcich osôb. Ľudia s príznakmi, akými sú napríklad horúčka, budú odvezení do nemocnice.

Hongkong zrušil vlaky a trajekty do Číny; v Moskve sú osobitné kontroly hotelov

Hongkong zrušil vlakové spoje a trajekty premávajúce v smeroch do pevninskej Číny a z nej. Snaží sa tak zabrániť šíreniu smrtiaceho koronavírusu, ktorý sa objavil v stredočínskom meste Wu-chan a odtiaľ sa dostal do viacerých krajín sveta. Informovala o tom agentúra DPA. Nové opatrenia proti epidémii ohlásila v utorok na tlačovej konferencii správkyňa Hongkongu Carrie Lamová s chirurgickým rúškom na tvári.

Medzi opatreniami je aj obmedzenie letov a ďalších foriem individuálnej dopravy. Moskovský starosta Sergej Sobianin v utorok na svojom blogu napísal, že hotely a turisticky zaujímavé miesta v Moskve sú mimoriadne kontrolované práve z dôvodu epidémie koronavírusu. "Hotely a turistické lokality podliehajú osobitnej kontrole. Ak sa niekde objavia znepokojujúce príznaky, budú tam okamžite vyslané zdravotnícke tímy a každého prehliadnu," uviedol Sobianin, ktorého citovala ruská štátna tlačová agentúra TASS.

Čínske úrady 31. decembra 2019 informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) o výskyte predtým neznámeho zápalu pľúc v meste Wu-chan v strednej Číne. Čínski odborníci 7. januára identifikovali ako príčinu choroby nový koronavírus 2019-nCoV. Podľa najnovších údajov sa vírusom nakazilo vyše 4500 pacientov a potvrdených úmrtí na chorobu bolo v Číne 106. Prípady nákazy koronavírusom zaznamenali aj v Austrálii, vo Francúzsku, v Nemecku, Japonsku, Malajzii, Nepále, Singapure, Južnej Kórei, Thajsku, Vietname a v Spojených štátoch.

WHO vyhlásila epidémiu koronavírusu za "stav núdze pre verejné zdravie v jednotlivch krajinách", ale odmietla ju vyhlásiť za "celosvetový stav núdze".

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!