Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2020 07:55 | Správy | Domáce správy

Slovensko reaguje na koronavírus v Európe, začína sa šíriť panika: Rúšky miznú z pultov lekární

V nemeckom laboratóriu preverujú vzorky troch Slovákov s podozrením na koronavírus!

Informáciu v pondelok na tlačovej konferencii potvrdil premiér Peter Pellegrini s tým, že očakávajú, že výsledky budú negatívne. Jedným dychom však dodal, že Slovensko začína robiť opatrenia, aby dokázalo so smrteľným vírusom čo najlepšie bojovať. Aké odporúčania adresovali ľuďom a kedy budú naši odborníci schopní v laboratóriách odhaliť nebezpečnú chorobu?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na Slovensku zatiaľ koronavírus potvrdený nebol. Podľa denníka Sme sa však najnovšie na infekčnom oddelení nachádza mladá žena. Košičanka sa ocitla v karanténe pred niekoľkými dňami po návrate z Číny. Mali jej potvrdiť chrípku typu B a vzorky rovnako, ako od ďalších niekoľkých ľudí, mali poslať do špeciálneho laboratória v Nemecku „Pravdepodobne ani pri troch prípadoch z  minulého týždňa toto ochorenie potvrdené nebude,“ povedal na tlačovej konferencii premiér Peter Pellegrini s tým, že na Slovensku zatiaľ toto nebezpečné ochorenie nevieme odhaliť. „Tento nový koronavírus je špecifický. Vydal som usmernenie na postup pri odbere klinického materálu. Máme spoluprácu so zahraničnými laboratóriami,“ vysvetlil situáciu hlavný hygienik Ján Mikas.

Po dodaní metodiky by sme do  týždňa mohli skúmať vzorky aj u nás, pričom výsledky by mali byť známe do 48 hodín po doručení materiálu. Okrem metodiky budeme musieť v  týchto dňoch zainvestovať aj do techniky. „Ministerstvo zdravotníctva uvoľní 400-tisíc eur na zakúpenie špeciálneho prístroja,“ uviedol predseda vlády, ktorý zastrešuje aj zdravotnícky rezort.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Cvičenia, letáky a callcentrum

Situácia s koronavírusom sa podľa odborníkov zhoršila po tom, čo vysvitlo, že ochorenie sa dokáže prenášať z človeka na človeka. Aj preto Slovensko pristúpilo k viacerým opatreniam. Cvičením by mali prejsť colníci na hraniciach s Ukrajinou, zdravotnícki zamestnanci aj personál letiska, ktorý je pripravený aj na ten najhoší možný scenár.

 

„Ak sa bude vyskytovať viac prípadov, pristúpime k náhodným kontrolám monitoringu telesných paramaretrov. Vieme separovať takéhoto človeka do špeciálnej miestnosti,“ ozrejmil Pellegrini a vysvetlil, že pasažieri odchádzajúci z letiska dostanú aj informačný leták. Zriadené bude aj callcentrum so špeciálnym číslom, „kde sa bude môcť informovať občan, ktorý má pochybnosti o svojom zdravotnom stave,“ povedal na margo opatrení a dodal, že otázky bude možné konzultovať s odborníkmi aj cez mail.

Nie je dôvod na paniku

V nasledujúcich týždňoch nás čaká chrípková epidémia, ktorá už v týchto dňoch prepukla na niektorých miestach Slovenska. Jej príznaky si ľudia môžu mýliť s koronavírusom, preto netreba byť za každých okolností v strese. „Nerobme paniku, že už je tu ten vírus, veľa ľudí bude trpieť chrípkou. Ale treba ku každému pacientovi pristupovať zodpovedne,“ povedal predseda vlády.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

„Nie sme schopní, aby sme každého pacienta podrobili testom,“ uviedol na margo možného šírenia paniky hlavný hygienik. Z Číny, ale už aj z niektorých európskych metropol prichádzajú zábery ľudí v rúškach, ktorí sa tak bránia pred šírením nákazy. Tieto pomôcky sa začali aj na Slovensku predávať kozmickou rýchlosťou. Niekde nie sú vôbec, inde majú zase posledné kusy. „Kým za minulý týždeň sme ich predali 10, dnes (pondelok, pozn. red.) za dve hodiny už 50,“ prezradila Zuzana z Bratislavy, z predajne so zdravotníckymi pômockami. V tejto súvislosti premiér preverí aj štátne hmotné rezervy.

V súvislosti so šíriacou sa nákazou zahynulo už 81 ľudí. Zaujímalo nás preto, či cestovné kancelárie prijímajú nejaké opatrenia. “Čakáme na vyjadrenia kompetentných orgánov. Podľa toho sa zariadime. Momentálne radíme klientom nepodliehať panike a vyčkať,"upresnil Roman Berkes, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

 

Slováci a Česi v Číne

Predseda vlády informoval, že na území Číny je asi 40 Slovákov a ministerstvo zahraničných vecí je v kontakte aj s ambasádou. Tá im má byť v nasledujúcich dňoch nápomocná. „Záleží na nich a, samozrejme, na vývoji situácie,“ povedal vo veci ich odchodu z Ázie. Dodal, že sme pripravení pomôcť im pri návrate na Slovensko alebo poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

V epicentre nákazy, vo Wu-chane sú aj traja Česi. Jeden z nich, študent softvérového inžinierstva Daniel Pekarík, žiada českého premiéra Andreja Babiša, aby mu pomohol dostať sa domov. Ten však pre českú televíziu uviedol, že treba počkať 14 dní, či sa u nich nákaza neprejaví. „Za dva týždne sa nemôžem nakaziť? Nechápem, ako môže ďalších 14 dní znížiť šancu mojej nákazy?“ pýta sa zúfalý mladík, ktorý počíta po príchode do Čiech s prísnou karanténou.

 

Slováci sa vyzbrojujú rúškami

Za dve hodiny predali 50 kusov

Otvoriť galériu
Bratislava
Zdroj: kz

Máme len jeden druh, bez fi ltra, stojí 0,20 eura kus. Už mi aj volal jeden pán, či máme také špeciálne na vtáčiu chrípku, ale odporučila som ho inam. Bežne predáme tak 10 kusov týždenne, ak teda opomenieme tatérov a ľudí v nemocniciach. Dnes som za dve hodiny predala asi 50. Chcela som aj doobjednať, ale ani na sklade už nemajú. Aspoň tom bratislavskom.

 

Na východe je pomôcok dostatok

Otvoriť galériu
Banská Bystrica
Zdroj: fab

Máme dostatok. Sú to masky, ktoré sa používajú pri operáciách, no sú vhodné aj proti baktériám pre bežných ľudí. Najmä pri rôznych chrípkových epidémiách. Vďaka úchytkám sa masky ľahko udržia na tvári. Môžu byť na gumičku alebo úväzky. Požívajú sa jednorazovo - na celý deň. Nie sú na recept, ale kus stojí iba štyri centy. Masiek máme dosť, asi 500, no nie je problém ich doobjednať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov