Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2020 08:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Nad podnikateľom sa poriadne zmráka: Proti Kočnerovi sa postavili tri znalkyne

Pojednávania v kauze falšovania zmeniek sa blíži ku koncu! Ešte pred vyrieknutím finálneho rozsudku prišli na Špecializovaný trestný súd v pondelok vypovedať tri znalkyne.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kým Kočner (56) si ich prišiel všetky vypočuť, Rusko (56) sa ráno vyhovoril na zdravotné problémy a dorazil až poobede. Mafiánsky podnikateľ, ktorý je obžalovaný aj v kauze vraždy Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny († 27), sa do jednej z nich poriadne obul.

 

Otvoriť galériu

Čakovská dostala od súdu na skúmanie 331 Ruskových podpisov. Povedala, že ide o nadštandardnú vzorku. „Niekedy nám stačí 30, 100 podpisov, niekedy vyžadujeme viac,“ uviedla na súde. Najdôležitejším bodom jej výpovede bolo vyhlásenie, že minimálne dva zo štyroch Kočnerových podpisov sú antedatované.

 

Dodala, že podpisy na zmenkách údajne z roku 2000 a z dokumentov k zmenkám z roku 2016 boli pravdepodobne vyhotovené v jednom momente. Čakovská uviedla, že neskúmala presný rok, v ktorom boli zmenky podpísané. Potom sa v súdnej sieni strhla výmena názorov, ktorá sa týkala slova moment. Kočner sa jej spýtal, čo je to moment a ona mu odpovedala, že skôr minúty ako roky. „Moment je blud,“ vyhlásil Kočner a dodal, že prečo by to nemohli byť roky, keď to môžu byť hodiny.

 

2. Tatiana Dugovičová 

Otvoriť galériu

Jej úlohou bolo preskúmať posudky znalcov Masaryka a LaPorteho. LaPorte je americký znalec, ktorého posudok si objednala Kočnerova strana. Na súde mal vypovedať začiatkom januára, no nedostal od amerického ministerstva financií potrebnú licenciu. Dugovičová nahlas prečítala pred súdom jeho posudok. „V časti záver konštatuje, že na základe skúmania listín neexistujú dôkazy, ktoré by potvrdili, že dokumenty neboli vyhotovené v roku 2000,“ zacitovala. Dodala však, že neuviedol aj druhú vec.

Podľa nej chýba zmienka o tom, že neexistujú dôkazy z chemickej analýzy, ktoré by dokazovali, že podpisy vznikli v júni 2000. Odborníčka prečítala aj Masarykov posudok. Ten mal skúmať vek atramentu. „Skonštatoval, že podpisy Pavla Ruska mohli vzniknúť v roku 2000,“ prečítala z jeho posudku. „Na toto sme ďalej doplnili, že interpretáciou znalec odpovedal na položenú otázku a výpovedná hodnota je polovičná. Ako konštatoval, že mohli byť vyhotovené v roku 2000, mal konštatovať, že mohli byť vyhotovené aj kedykoľvek neskôr. Konštatujeme, že nie je možné určiť vek zmeniek,“ dodala. „Ak by sme tie zmenky postaršili, tak ich postaršíme a kedykoľvek odovzdáme na skúmanie,“ reagoval po výpovedi Kočner, čím sa snažil vyvrátiť to, že zmenky sú sfalšované a aj to, že na dokumenty umelo pôsobil, aby zostarli.

 

Otvoriť galériu

Mala preskúmať, či boli zmenky zahrnuté do účtovníctva Kočnerovej spoločnosti Inkasný servis alebo do účtovníctva Markízy. Práve počas jej výpovede dorazil do súdnej siene Rusko a povedal, že sa chce zúčasniť pojednávania. Balkovičová hovorila o skúmaní účtovníctva Inkasný servis od roku 2001 do roku 2016. „Skúmala som ako boli tieto zmenky zachytené v účtovníctve. V čase, kedy táto spoločnosť disponovala zmenkami,“ vysvetlila postup.

Skonštatovala, že v účtovníctve Kočnerovej firmy nebola žiadna stopa po zmenkách. Kočner ju potom obvinil z toho, že je zaujatá. „Je všeobecne známa politická príslušnosť pani znalkyne so stranou SaS, s ktorej predsedom som mal v minulosti problémy,“povedal súdu. Rusko sa takisto ohradil. Povedal, že aj samotná exekúcia Markízy mala byť evidovaná v účtovníctve z roku 1999 a v skutočnosti nebola. „Ja som to tam schválne nedal,“ vyhlásil. Právnička Markízy Lucia Tandlich vyhlásila, že Balkovičovej výpoveď je ďalším dôkazom toho, že zmenky sú legendou obžalovaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke