Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Čitatelia sa vyzbierali na dôležitý prístroj pre chorú Nikolku: Ďakujem, že ste mi dali šancu lepšie dýchať...

Znovu sa usmieva. Krásna Nikolka Štefániková (18) z Dolného Ohaja (okr. Nové Zámky), ktorá už päť rokov bojuje s nevyliečiteľnou cystickou fibrózou, má nový dôvod na úsmev.

Vďaka Novému Času a ľuďom s veľkým srdcom sa podarilo vyzbierať vyše 7-tisíc eur na prístroj Simeox, ktorý jej uľahčí dýchanie a vykašliavanie hlienu. Sympatické dievča má teraz šancu na kvalitnejší život aj napriek krutej chorobe. Od piatka ho má doma! Nehovoríme o novom počítači ani o kabelke. Nikolka má vo svojich najkrajších rokoch úplne iné priority. Krásna slečna, ktorá by sa mala tešiť zo života a užívať si ho s rovesníkmi, zápasí s cystickou fibrózou.

Zahlienené pľúca jej sťažujú dýchanie a hustý hlien nechce von. Práve pri tom jej môže pomôcť prístroj Simeox, na ktorý však už ťažko skúšaná rodina nemala peniaze. Vďaka Novému Času a dobrým ľuďom sa za necelé dva týždne od uverejnenia článku v najčítanejšom denníku potrebné financie vyzbierali a mašinka už pomáha Nikolke pri rehabilitáciách.

Otvoriť galériu

„Veľmi sa chcem poďakovať za každé jedno euro, ktoré nám ľudia poslali. Je neuveriteľné, že úplne cudzím záleží na osude našej jedinej dcéry,“ so slzami v očiach ďakuje všetkým dobrým ľuďom Nikolkina mama Ľubica. „Dýcha sa mi lepšie a dúfam, že začnem aj vykašliavať,“ doplní ju Nikola, ktorá považuje túto pomoc za zázrak. Malá nenápadná krabička s hadicou vyzerá ako obyčajný prístroj, človek sa však zháči pri jeho cene. „Dali sme zaň 7 059 eur, neprepláca ho poisťovňa, pre nás je však veľmi dôležitý. Pomocou vibrácií stimuluje štruktúru hlienu na kvapalný, keď­že Niky ho má taký hustý, že sa ho nevie zbaviť,“ vysvetľuje mamina.

 

Začína sa boj o lieky

Nikolke zistili závažné ochorenie, keď mala 13 rokov. Vychudnuté dievčatko odvtedy každý deň bojuje o život. Pohybuje sa medzi nemocnicou a domovom, berie množstvo liekov, musí denne podstupovať rôzne procedúry, ktoré jej pomáhajú s dýchaním. Nemôže chodiť do školy, ani do spoločnosti. Napriek tomu sa nevzdáva a jej milujúci rodičia robia pre svoje dievčatko všetko na svete.

„V Amerike sú aj lieky na chorobu, u nás však nie sú kategorizované. Požiadali sme o mimoriadny dovoz, ministerstvo zdravotníctva ho už schválilo, čakáme na poisťovňu. Lieky stoja 16-tisíc mesačne, a bude ich musieť užívať celý život. My budeme musieť nejakú časť doplácať, pre nás nie je malá. Zase sa začne kolotoč so zháňaním peňazí, ale už to bude na dobrej ceste. My sme neuveriteľne vďační rodine, príbuzným a priateľom, ktorí nám neustále pomáhajú. To, že sa do zbierky pre Niki zapojili aj úplne cudzí ľudia, považujeme za skutočný zázrak,“ uzavrela so slzami v očiach Ľubica.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka