Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2020 15:25 | Správy | Domáce správy

Koronavírus desí aj Slovákov: Špeciálna linka a cvičenie na bratislavskom letisku

Verejnosť sa môže v súvislosti s koronavírusom obrátiť na špeciálnu linku.

Občanom bude k dispozícii 24 hodín denne. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. "Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zriadil telefonický a emailový kontakt, kde sa v prípade potreby môže verejnosť obrátiť so svojimi otázkami k tejto téme, prípadne s prosbou o radu," uviedla Eliášová.

Telefonicky sa môžu občania obrátiť v prípade akýchkoľvek otázok na linku 0917 222 682. Rovnako môžu využiť emailovú komunikáciu na adrese novykoronavirus@uvzsr.sk. Linka začne fungovať v pondelok od 15.30 h.

Bratislavské letisko vykoná cvičenie v súvislosti s koronavírusom

Letisko M. R. Štefánika vykoná v súvislosti s koronavírusom cvičenie s témou podozrenia na ohrozenie verejného zdravia. Uviedla to pre TASR hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Zároveň dodala, že na letisku zatiaľ v spojitosti s koronavírusom neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich.

 

Hovorkyňa letiska podotkla, že na letisku neboli zavedené opatrenia pre cestujúcich v súvislosti s koronavírusom. Opatrenia nariaďuje letiskám hlavný hygienik SR a Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR, nezavádza ich letisko samotné. "Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR zaslal letiskám na Slovensku vrátane letiska v Bratislave informačný materiál Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcu verejnosť o spôsoboch prevencie pred koronavírusom, ktorý je zverejnený v priestoroch letiska a na webstránke letiska," dodala Ševčíková.

Zároveň poznamenala, že Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy doposiaľ nenariadil skríning telesnej teploty cestujúcich odlietajúcich z Bratislavy a prilietavajúcich do Bratislavy. Cestujúci tak nepocítia žiadne obmedzenia cestovania.

Letisko v Bratislave má presný postup pri podozrení na ohrozenie verejného zdravia v prilietajúcom lietadle podrobne stanovený v Pohotovostnom pláne letiska. "Ak by posádka lietadla prilietajúceho do Bratislavy oznámila riadeniu letovej prevádzky vo veži Štefánik podozrenie z ohrozenia verejného zdravia, bol by spustený vyrozumievací proces, počas ktorého sú o situácii vyrozumené záchranné, bezpečnostné, prevádzkové zložky a zložky integrovaného záchranného systému a postupovalo by sa podľa pohotovostného plánu," ozrejmila Ševčíková. Na letisku sa nachádza infekčná miestnosť aj stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po pondelkovom zasadnutí krízového štábu na pôde rezortu zdravotníctva deklaroval, že Slovensko urobí viaceré preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Preverí sa pripravenosť na letiskách či na dvoch hraničných prechodoch, ale aj nemocníc. Verejnosť vyzval na očkovanie proti chrípke a nešírenie paniky. Odporúča tiež zvážiť cestovanie do zahraničia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?