Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2020 07:00 | Správy | Domáce správy

Bojnická zoo prežíva najťažšie chvíle v histórii: Pre vtáčiu chrípku usmrtili 6 zvierat

Prídu o stovky operencov? V najstaršej slovenskej zoo sa začínajú napĺňať tie najčernejšie obavy.

Po tom, čo v Bojniciach potvrdili vírus vtáčej chrípky, museli usmrtiť už 6 zvierat a nie je vylúčené, že podobný osud postihne väčšiu časť operencov. Ako chránia zamestnancov pred nákazou? Nad najstaršou slovenskou zoo visí Damoklov meč v podobe vírusu vtáčej chrípky. Po tom, čo šéf štátnej veterinárnej a regionálnej správy Jozef Bíreš v sobotu potvrdil vtáčiu chrípku u troch zvierat, v nedeľu nabrala situácia ďalší negatívny spád.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Vyskytli sa ďalšie prípady u vodnej hydiny, ide o typické príznaky pre vtáčiu chrípku,“ skonštatoval a potvrdil, že pre bojnickú zoo to znamená to najhoršie. „Postupne zvieratá, ktoré prejavujú klinické príznaky, sa musia usmrtiť. Doteraz bolo usmrtených 6 zvierat, ktoré žili so zvieratami u ktorých už bola potvrdená prítomnosť vtáčej chrípky a sleduje sa intenzívne zdravotný stav, aby sa choroba nepreniesla aj do ďalších sekcií,“ vysvetlil Bíreš a zároveň dodal, že sa nedá vylúčiť, že vírus je už aj medzi ostatnými zvieratami.

Preto bude sledovanie intenzívne. Zvieratá v tejto časti zoo budú musieť byť všetky usmrtené, a pokiaľ si to podmienky budú vyžadovať, budú usmrtené aj ďalšie,“ vyslovil obavy z najhoršej možnej predpovede.

 

Dezinfekčné rohože a rúška

Všetci zamestnanci zoo sú zo situácie zhrození, zo všetkých síl však vzdorujú hrozbe, ktorá nad nimi visí. Hovorca Národnej zoo Bojnice Jaroslav Slašťan dementoval informácie o tom, že by situáciu podcenili. „Vykonali sme všetky potrebné opatrenia a k celej situácii pristupujeme zodpovedne a profesionálne. Nakoľko chováme niekoľko stoviek vtákov a niektoré veľmi vzácne, robíme všetko pre to, aby sme situáciu zvládli,“ uviedol pre Nový Čas Slašťan a dodal, že v zariadení prijali okamžite prísne opatrenia.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

„Vtáky nemôžu prísť do kontaktu s voľne žijúcimi. Je zamedzený prístup k rybníkom voľne žijúcich druhov,“ prezradil o krokoch vedenia. Vírus vtáčej chrípky je však prenosný aj na človeka a tak sú v pozore aj chovatelia a ošetrovatelia. „Inštalovali sme dezinfekčné rohože a používame rúška. Národná zoo Bojnice prísne dodržiava nariadenia Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Prievidza,“ dodal Slašťan s tým, že pre návštevníkov má smutnú správu. „Zoo je až do odvolania pre verejnosť uzatvorená,“ uzavrel hovorca.

Sokoliari v pozore

Rovnaké nešťastie postihlo aj sokoliarov. Tí fungujú v tesnom susedstve obľúbenej zoo, keďže sú atrakciou pre návštevníkov. „Hneď ako sa objavila informácia, že sa objavila vtáčia chrípka v okolí Nitry, sme uzavreli areál, dali sme dezinfekčné rohože a ostatní dostali do areálu zákaz vstupu. Je to čisto len naše predbežné opatrenie. Máme obavy a robíme všetko pre to, aby sa nič nestalo,“ povedal sokoliar Jozef Tomík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mim

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo