Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.01.2020 13:27 | Správy | Domáce správy

Politológ o parlamentných voľbách: Títo dvaja politici nemajú šancu stať sa premiérom

Predseda strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba ani líder hnutia Sme rodina Boris Kollár nemajú šancu získať po voľbách post premiéra.

Myslí si to politológ z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Pre agentúru SITA zhodnotil exkluzívny prieskum verejnej mienky agentúry AKO pre televíziu TA3, podľa ktorého by 8,1 percenta voličov chcelo za premiéra Kotlebu, 7,9 percenta by si v tejto pozícii vedelo predstaviť Kollára.

Výsledok tohto prieskumu podľa politológa až tak neprekvapuje. Potvrdzuje to podľa neho stav pred voľbami, kedy sa politické strany postavili na rôzne, navzájom protichodné barikády. Na prvých dvoch miestach sa v prieskume umiestnili predseda vlády a volebný líder strany Smer – sociálna demokracia (Smer - SD) Peter Pellegrini a exprezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska. Obaja menovaní sú podľa Eštoka pre voličov podporujúcich tieto skupiny strán najprijateľnejší ako lídri možnej koalície. „Na treťom mieste sa jednoducho objavil líder politickej strany, ktorá nepatrí ani na jednu z dvoch hlavných barikád. Voliči antisystémovej ĽSNS tak logicky preferujú ako perspektívnu hlavu exekutívy práve lídra tejto strany,“ vysvetlil politológ.

Tesne za Kotlebom sa v prieskume na štvrtom mieste umiestnil líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Toho by si za premiéra vedelo predstaviť 7,9 percenta opýtaných. Sme rodina je podľa politológa tiež antisystémová strana. Preto pre Kollára platí to, čo sa vzťahuje aj na Kotlebu. Zdôraznil, že v prípade Kollárovej strany takisto nie je jednoznačná príslušnosť k jednej z dvoch hlavných skupín politických strán. „V podstate sa percento opýtaných občanov, ktorí ako preferenciu označili hnutie Sme rodina, prekrýva s percentom občanov, ktorí sa v tomto prieskume vyjadrili, že práve Boris Kollár by mohol byť perspektívny premiér,“ zhodnotil Eštok. Rozdiel medzi Sme rodina a ĽSNS vníma najmä v tom, že Kollárovo hnutie má omnoho širší koaličný potenciál v porovnaní s kotlebovcami.

Nedávny prieskum vníma ako nepriaznivú informáciu pre niektorých ďalších lídrov politických strán. „Mám na mysli najmä Michala Trubana (PS/Spolu), Andreja Danka (SNS) a sčasti aj šéfa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojza Hlinu. PS/Spolu má šancu stať sa najsilnejšou stranou z aktuálneho opozičného tábora, no Trubana si ani vlastní voliči neprajú v pozícii premiéra,“ priblížil Eštok. Rovnako to vidí aj v prípade lídra KDH Alojza Hlinu. „To pre predsedu konzervatívcov nie je príjemná správa. Najmä ak je jeho podpora najnižšia zo sledovaných osobností slovenskej politiky. V tomto prieskume ho dokázali prekonať aj lídri strán, ktoré sa podľa aktuálnych prieskumov pravdepodobne do parlamentu nedostanú. Týka sa to napríklad Štefana Harabina (Vlasť) či Tomáša Druckera (Dobrá voľba),“ objasnil politológ. Výsledky prieskumu môžu byť podľa neho najnepríjemnejším zistením pre Andreja Danka. „Jeho voliči ho odmietajú vo významnej štátnickej funkcii aj na základe skúseností s výkonom funkcie predsedu NR SR v poslednom volebnom období. Tieto výsledky preto nemôžu byť pre neho povzbudzujúce,“ uzavrel Eštok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!