Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2020 21:53 | Šport | Šport mix

Medailová žatva v Lausanne: Rastú nám na Slovensku športové hviezdy?

Zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020 boli pre Slovensko doteraz najúspešnejšie.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Na premiérových v Innsbrucku 2012 získala zlato slalomárka Petra Vlhová, na druhých v Lillehammeri 2016 sa radoval zo striebra hokejista Sebastián Čederle v individuálnych súťažiach zručností, v Lausanne 2020 vybojovala bobistka Viktória Čerňanská striebro v monoboboch a hokejistky bronz. Slovensko obsadilo v medailovej bilancii 25. priečku.

V miešaných družstvách v hokeji vo formáte troch proti trom zavesili na krk strieborné medaily Petrovi Repčíkovi a Nikole Janekovej a bronzové Rastislavovi Eliášovi a Zuzane Dobiášovej. Tieto kovy sa však do celkovej medailovej bilancie nepočítali.

Viacerí ďalší slovenskí športovci neboli na zimných olympijských hrách mládeže 2020 ďaleko od medaily. Alpská lyžiarka Rebeka Jančová skončila v kombinácii na štvrtom mieste, rýchlokorčuliarka Petra Rusnáková bola piata na 1000 m a šiesta na 500 m, piatu priečku obsadili v sánkovaní na dvojsedadlových saniach Vratislav Varga s Metodom Majerčákom, siedmu Bianka Petríková s Nikolou Trembošovou. Cenné sú aj ôsme miesta Jančovej v super-G a biatlonistky Emy Kapustovej, deviate skialpinistickej dvojice Matúš Černek, Laura Kovárová a desiate bobistu Martina Svitáka.

 

Slovensko reprezentovalo vo Švajčiarsku celkovo 46 športovcov, výprava mala až 82 členov. „Môžeme byť spokojní. Pred začiatkom ZOH mládeže sme verili v zisk minimálne jednej medaily, keďže Čerňanská v monoboboch figurovala vo svetovom rebríčku na prvom mieste. Čakali sme aj ďalšie umiestnenia v najlepšej desiatke, ktoré sa našim športovcom podarilo získať,“ povedal v oficiálnej tlačovej správe vedúci výpravy Boris Demeter.

Slovenskí športovci, ktorých podporil exkluzívny partner SOŠV Tipos, rovnako ako zahraniční mali prvú skúsenosť s veľkým svetovým multišportovým podujatím. Zažili olympijskú atmosféru, mohli si vymieňať skúsenosti s účastníkmi z iných krajín, nadväzovať priateľstvá. Viacerí z nich budú mať šancu zažiť aj veľké zimné olympijské hry. „Už dnes máme vybraných športovcov, v ktorých vidíme potenciál pre olympijský štart. Rebeka Jančová a Petra Rusnáková dostávajú podporu prostredníctvom programu Olympijskej solidarity,“ hovorí Demeter.

Šancu na olympijský štart má aj jediná slovenská individuálna medailistka Viktória Čerňanská. Jej strieborný úspech je o to cennejší, že ho vybojovala v novej olympijskej disciplíne. Čerňanská bola v minulosti športová gymnastka, je však aj všestranná atlétka. Vzhľadom na vysokú výkonnosť by jej nemusel uniknúť ani štart v olympijskom Pekingu v roku 2022. „Určite urobím všetko pre to, aby som sa tam dostala,“ povedala Viktória Čerňanská a prezradila: „Absolvovala som v tejto zime v Königsee už aj súťaž s pretekárkami seniorskej kategórie a obstála som medzi nimi celkom dobre. Na štartoch som oproti oveľa silnejším dospelým pretekárkam strácala, ale jazdami som ich dobehla. Medzi 35 pretekárkami som bola okolo desiateho miesta."

Spokojné sa vracajú zo Švajčiarska i slovenské hokejistky. Bronzové medaily boli pre nich veľkou odmenou za doterajšiu tvrdú prácu na tréningoch i v zápasoch. „Na dievčatá sme veľmi hrdí. Zlepšovali sa od zápasu k zápasu, dokázali hrať systém, ktorý sme od nich vyžadovali. Vďaka tomu sme boli úspešní. Za bronzom je poctivá a trpezlivá hra. Vedeli sme, že tímová práca prinesie úspech, tak sme radi, že to vyšlo,” uviedla hlavná trénerka tímu Gabriela Sabolová.

Zimné olympijské hry mládeže 2020 sa konali v hlavnom meste svetového olympizmu. Lausanne ukázalo, že na organizáciu veľkého športového podujatia nie je potrebný megalomanský rozpočet. Využilo existujúce športoviská v blízkom okolí mesta, ale aj vo vzdialenom St. Moritzi, ktorý má k dispozícii infraštruktúru na viaceré zimné športy. Aj prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach bol pri záverečnom hodnotení nadšený a priznal, že vďaka mládežníckym ZOH sa mení pohľad švajčiarskej verejnosti na organizáciu multišportových podujatí. Švajčiari v poslednom období už viackrát zamietli v referendách možnosť zorganizovať ZOH.

"Máme za sebou fantastickú oslavu mládežníckeho športu. Spokojní sú účastníci, organizátori, návštevníci i Medzinárodný olympijský výbor. Prvýkrát v histórii bol na hrách rovnaký počet chlapcov a dievčat. V pozitívnom svetle sa ukázal nový šport pod piatimi kruhmi skialpinizmus. Verím, že má budúcnosť aj na veľkých ZOH, všetko ale bude závisieť od rozhodnutia programovej komisie MOV,“ povedala členka Medzinárodného olympijského výboru a šéfka koordinačnej komisie MOV pre Lausanne 2020 Danka Barteková.
Ďalšie zimné olympijské hry mládeže sa uskutočnia v roku 2024 na športoviskách v kórejskej provincii Gangwon, ktoré hostili aj ZOH 2018.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Ilustračné foto
Najviac transfúzií krvi potrebujú títo pacienti: Majú nemocnice tejto vzácnej tekutiny dostatok?
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov