Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2020 07:59 | Správy | Politika

Desivé detaily vraždy Jána Kuciaka († 27) pred súdom: Strelil som ho z 30 centimetrov

Detaily, z ktorých mrazí! Na súde v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) odzneli v stredu desivé svedectvá z úst Miroslava Marčeka.

Ten podrobne popísal, z akej vzdialenosti zavraždil novinára a ako sa presvedčil, že je mŕtva aj jeho snúbenica. Pomerne krátku výpoveď sa snažil spochybniť jeho bratranec a aj ďalší obžalovaný Tomáš Szabó, ktorý sa snaží z brutálneho činu vyvliecť. Svoje právo vypovedať odmietala aj Alena Zsuzsová. Čítanie jej výpovede ale prinieslo pikantné detaily o mocných mužoch, ktorých sa Kočnerova volavka snaží do celej kauzy zatiahnuť.

Fotogaléria
32
fotiek v galérii

Szabó obvinil Marčeka z klamstiev

Tomáš Szabó sa snaží očistiť svoje meno na súde. Okrem toho, že spochybnil suseda Jána Kuciaka, ktorý ho videl v aute na ceste do Veľkej Mače, odmieta aj svedectvo bratranca Miroslava Marčeka. „Nikdy by som nešiel vraždiť s vlastným autom, mobilom či SIM kartou,“ uviedol na svoju obhajobu. Podľa jeho slov si Andruskó uňho objednal len bitku mladého novinára a sľúbil mu odmenu tisíc eur.

 

Odmietol tiež tvrdenie, že by mu dal niekto 50-tisíc eur. Po tom, čo jeho bratranec vyšiel z domu, mu vraj oznámil, že keď vošiel dnu, tak našiel dve mŕtve telá. On to chcel nahlásiť na polícii, Marček mu to zatrhol. Už dlhšiu dobu mal z neho údajne strach, najmä po tom, čo sa mu priznal k vražde dvoch bielych koní a vyhrážal sa aj jemu.

„Myslím si, že Miroslav Marček ma chcel tiež zabiť a keby ste ma nezobrali, tak by som sa konca roku nedožil,“ uviedol mužom zákona. Pri svojej obhajobe sa snažil vyvliecť aj z vraždy podnikateľa Petra Molnára. „On mi robil dobre, tak prečo by som mu ja robil zle?“ uviedol na svoju obranu. Do Veľkej Mače vraj šiel tiež obzerať babetu z bazáru, nie Kuciakov dom.

 

Ako som zabil Kuciaka

O pracovnom rituáli Jána Kuciaka mal Miroslav Marček dokonalý prehľad. Vedel, že z domu odchádza o 6. hod. a vracia sa o 18. hod. Tak to bolo aj v osudný deň, keď vstúpil do dvora novinára. „Nikoho som v dome nevidel, nebolo tam ani auto. Išiel som vyskúšať dvere, boli zamknuté. O 15 minút prišli Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Čakal som ďalej asi hodinu, hodinu a pol. Potom som zaklopal, lebo dvere boli zavreté,“ odpovedal na otázky advokátov. Keď mu Ján Kuciak otvoril, nezaváhal ani chvíľu.

„Strelil som zo vzdialenosti 30 centimetrov, možno menej,“ popísal osudnú chvíľu Marček. „Počuli ste niečo, keď ste strelili Kuciaka do hrude? Povedal niekto niečo?“ pýtala sa sudkyňa Sabová. „Nikto tam nič nepovedal,“ dodal Marček, ktorý odpovedal aj na otázku, ako vedel, že Martina Kušnírová je na mieste mŕtva. „Videl som zásah,“ uzavrel stručne obžalovaný s tým, že Zoltán Andruskó na nich tlačil so slovami, že zadávateľ je netrpezlivý. Po jeho výpovedi sa rodičia Jána a Martiny rozplakali.

Pre súd je Threema zákonná

Je Kočnerova Threema získaná zákonne a akým spôsobom môže byť predložená? Odpoveď na tieto otázky dala predsedníčka senátu, ktorá vyhlásila, že ide o zákonný dôkaz. „Senát po porade nespochybňuje zákonnosť získania dôkazu vyjadrenú analýzou, ktorú poskytol Europol. Súd dospel k záveru, že tento dôkaz je v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a rady z 11. mája 2016,“ povedala Ružena Sabová. Dodala však, že sa komunikácia z Threemy zatiaľ nebude čítať.

Komunikáciu získanú z aplikácie viackrát napadol aj Kočnerov obhajca Marek Para. Podľa právnika Roberta Bánosa znamená pripustenie Threemy ako zákonného dôkazu to, že súd bude tento dôkaz v rámci trestného konania vykonávať, t. j. získavať a súčasne vyhodnocovať informácie z neho získané. „Bude sa z toho čítať v rámci pojednávania. Môže sa čítať hociktorá jeho časť, môže to čítať obhajca aj obžaloba a je to nepriamy dôkaz. Nie je tam niečo, čo by niekoho priamo usvedčovalo z vraždy. Sú to všetko nepriame dôkazy,“ vysvetlil Bános.

Policajti Threemu našli v Kočnerovom telefóne, ktorý im odovzdal exsiskár Peter Tóth. Cez šifrovanú aplikáciu si písal Kočner s ním, ale aj s obžalovanou Zsuzsovou, nitrianskym podnikateľom Bödörom či šéfom Penty Haščákom. Komunikácia ho usvedčuje napríklad z toho, že dal lustrovať viacerých novinárov, vrátane zavraždeného Kuciaka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, len, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!