Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2020 14:49 | Správy | Zahraničné správy

Nový koronavírus môže zmutovať a šíriť sa ďalej: Je EÚ pripravená?

Čína v stredu varovala, že koronavírus podobný pôvodcovi ochorenia SARS, ktorým sa na jej území doposiaľ nakazilo 440 ľudí a deväť jeho následkom podľahlo, môže zmutovať a šíriť sa ďalej.

Nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. "Je možné, že vírus zmutuje, a ochorenie sa bude šíriť ďalej," povedala na tlačovej konferencii v Pekingu zástupkyňa riaditeľa čínskej národnej zdravotníckej komisie Li Pin. Pacienti s týmto vírusom boli už hlásení v 13 čínskych provinciách. Po jednom prípade potvrdili i Japonsko a Južná Kórea, v Thajsku sú nakazené tri osoby. V utorok 21. januára potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom aj Taiwan a USA.

Odborníci predpokladajú, že vírus sa začal šíriť z mesta Wu-chan. Prví ľudia sa nakazili kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch, na ktorých sa predávajú ryby a iné živé zvieratá, najmä hydina. Pre závažnosť ochorenia a prítomnosť nového druhu koronavírusu krajiny juhovýchodnej Ázie prijali opatrenia na zabránenie šíreniu nákazy a zaviedli zvýšené kontroly zdravotného stavu na letiskách. Európske krajiny zatiaľ monitorujú epidemiologickú situáciu. V tejto súvislosti TASR ponúka prehľad predošlých výskytov ochorení spôsobených koronavírusom.

Na svojej webovej stránke Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) uvádza, že koronavírusy sú pleomorfné RNA vírusy (okrúhle, oválne až podlhovasté) so špirálovou symetriou. Do čeľade Coronaviridae patrí viacero vírusov patogénnych pre zvieratá. Tieto vírusy okrem infekčnej nádchy spôsobujú časté ochorenia hospodárskych a domácich zvierat. Koronavírusy postihujúce človeka sa delia do dvoch rodov: rod Coronavirus napáda respiračný trakt a u ľudí môže vyvolať nádchu až pneumóniu; rod Torovirus tvoria tzv. ľudské črevné koronavírusy.

 

Do roku 2002 choroby ľudí na koronavírusovú infekciu predstavovali nevýznamné hnačkové ochorenia alebo postihnutie horných dýchacích ciest v podobe bežného prechladnutia. Výrazná zmena situácie nastala v zime 2002-2003, keď sa prejavilo ochorenie nazvané ťažký akútny respiračný syndróm (Severe Acute Respiratory Syndrom, SARS), vyvolané koronavírusom. Ochorenie prebiehalo ako ťažká atypická pneumónia. Išlo o závažné, neraz smrteľné ochorenie. Jeho príznakmi boli vysoká teplota (nad 38° C), suchý kašeľ, krátky dych, ťažkosti s dýchaním. Pridružiť sa mohli aj ďalšie symptómy: bolesti hlavy, stuhnutosť svalov, nechutenstvo či hnačky.

Pôvodca SARS (SARS-CoV) sa líšil od známych ľudských koronavírusov. Podľa WHO bol vírus identifikovaný v roku 2003. Pôvodne išlo o vírus zvieracieho pôvodu (vírus izolovaný zo zdravej cibetky bol takmer zhodný s pôvodcom SARS). U človeka bol prvýkrát zistený v juhočínskej provincii Kuang-tung v roku 2002. V čase epidémie sa koronavírus rozšíril do 26 krajín a v roku 2003 zdravotnícke orgány zaznamenali vyše 8000 prípadov SARS, pričom zomrelo 774 ľudí. Globálna epidémia sa skončila v júli 2003, potom sa podľa WHO vyskytli len štyri prípady: tri razy v laboratóriách ako nehody a raz na juhu Číny prenosom zo zvieraťa na človeka.

V Libanone 9. mája 2014 zaznamenali prvý prípad výskytu blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS). Muž, ktorý prišiel do nemocnice s tým, že sa necítil dobre a po krátkom čase ho prepustili, sa pred ochorením vrátil z cesty po krajinách Perzského zálivu a zo Saudskej Arábie. Práve táto krajina sa považovala za ohnisko výskytu MERS.

ÚVZ SR definuje MERS ako vírusové respiračné ochorenie spôsobené vírusom MERS-CoV (koronavírus). Vedecké analýzy naznačili, že zdrojom nákazy boli jednohrbé ťavy. Prvé prípady, keď sa zaznamenal prenos z človeka na človeka, boli v roku 2012 v Saudskej Arábii. Sporadický výskyt hlásili aj v Európe, prevažne u ľudí cestujúcich častejšie do krajín Blízkeho východu. Väčšia epidémia MERS-CoV mimo Arabského polostrova bola v Južnej Kórei. V blízkovýchodnom regióne bolo k júnu 2015 zaznamenaných 1155 prípadov MERS z toho 479 smrteľných. V Európe bolo hlásených 15 prípadov.

EÚ tvrdí, že je dobre pripravená na nový typ vírusu z Číny

Európska únia je dobre pripravená na prípadný výskyt nového typu koronavírusu, ktorý doteraz v Číne nakazil stovky ľudí, pričom deväť z nich už ochoreniu podľahlo. Informovala o tom v stredu belgická tlačová agentúra Belga. "Európa má potrebné štruktúry a zdroje, aby bola pripravená pre prípad pandémie," citovala Belga profesora Hermana Goossensa z Antverpskej univerzity, ktorý pôsobí ako koordinátor Platformy EÚ pre pripravenosť na obnovujúce sa epidémie (EU PREPARE).

Goossens uviedol, že ešte nikdy nevidel takú rýchlu reakciu a spoluprácu, ako v prípade prepuknutia epidémie nového koronavírusu z Číny. Podľa jeho slov je platforma EU PREPARE pripravená zodpovedajúco reagovať, ak by nový kmeň vírusu, 2019-nCoV, zasiahol Európu. Dodal, že uvedená platforma oslovila svoju sieť vyše 1000 nemocníc po celej Európe, aby pomohla pri zbere štandardizovaných údajov o cestujúcich na európskom území, u ktorých by bola táto choroba diagnostikovaná.

Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC), ktoré sídli vo švédskom meste Solna, vyhodnotilo možnosť importu nového koronavírusu z Číny do Európy ako "mierne pravdepodobnú". Podľa údajov ECDC len tri európske letiská majú priame letecké spojenia so stredočínskym mestom čínskym Wu-chan, kde zrejme došlo k prvému prenosu tohto typu vírusu zo zvierat na ľudí.

"Nadchádzajúce oslavy čínskeho Nového roka koncom januára spôsobia zvýšenie objemu cestovania z a do Číny, čím sa zvýši pravdepodobnosť dovozu možných prípadov do EÚ," upozornila ECDC v utorok na svojej webovej stránke. Belga pripomenula, že v Európe zatiaľ neboli zistené žiadne prípady nákazy novým typom vírusu. Spojené štáty už majú prvého infikovaného pacienta. Ide o občana USA, ktorý navštívil Wu-chan. Prípady ochorenia hlásia aj v Macau, na Taiwane, na Filipínach, v Thajsku, Japonsku a tiež v Južnej Kórei. Európska komisia na stredu zvolala stretnutie zdravotníckych odborníkov z členských štátov EÚ, aby spoločne posúdili vzniknutú situáciu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala