Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2020 12:40 | Správy | Domáce správy

Študenti píšu Pellegrinimu, adresovali mu ostré slová: Toto sa premiérovi dobre čítať nebude!

Študenti žiadajú o stiahnutie programového návrhu strany Smer-SD a ospravedlnenie všetkým študentom a mladým ľuďom.

Uvádzajú to v otvorom liste, ktorý adresovali predsedovi vlády SR Petrovi Pellegrinimu. Reagujú tak na návrh strany Smer-SD, podľa ktorého by lekári buď odpracovali 10 rokov na Slovensku, alebo dostanú šek v cene štúdia na preplatenie. Ako uviedol premiér, tento poplatok sa možno bude týkať aj ostatných profesií, ktoré majú vplyv na verejný život. "Svojím opatrením beriete mladých ľudí za svojich rukojemníkov namiesto toho, aby ste riešili akútne problémy nášho zdravotníctva, školstva, trhu práce, či prerastajúcej korupcie a z toho narastajúceho extrémizmu," píšu v liste študenti.

Ako uviedli študenti, rozumejú pravidlám politického boja v predvolebnom období. Nerozumejú však dôvodom, prečo si pokles preferencií strana kompenzuje negatívnou politickou kampaňou proti mladým ľuďom a vnášaním nenávisti do spoločnosti pri otázke odchodu do zahraničia. "Nie mladí ľudia naberajúci skúsenosti v zahraničí, ale nefunkčný systém zdravotníctva, ako aj celého školstva sú dôvodom nedostatku lekárov či absolventov iných odborov," konštatovali. Pri pohľade na pretrvávajúcu frustráciu v zdravotníctve sa podľa nich množstvo mladých a perspektívnych ľudí rozhodlo z objektívnych príčin odísť zo Slovenskej republiky. Ako dodali, katastrofálnu situáciu a pracovné podmienky potvrdzujú aj mnohí skúsení lekári, ktorí na Slovensku pôsobia aj po svojom štúdiu.

Opatrenie je podľa študentov v príkrom rozpore so štyrmi slobodami Európskej únie, ktorými sú voľný pohyb osôb, tovarov, kapitálu a služieb. "To, čo strana Smer-SD dlhými rokmi nezodpovedného vládnutia spôsobila, nevyriešite vysokými poplatkami," uviedli v liste. Dosiahne podľa študentov to, že kým v súčasnosti je Slovákov študujúcich v zahraničí veľa, "zajtra" tam budú všetci. Žiadny mladý človek si podľa nich nevezme bianko šek, pri ktorom by mal riskovať vysoké doplatky, ale radšej odíde do zahraničia hneď na začiatku štúdia.

Návrh na stabilizáciu lekárov na Slovensku podľa premiéra nemá za cieľ spoplatniť vysokoškolské štúdium na Slovensku, ani zajať ľudí. Premiér v utorok poukázal na to, že štát má povinnosť poskytovať zdravotnú starostlivosť občanom Slovenskej republiky bezplatne, v primeranej dostupnosti a čo najlepšej kvalite. Tu však podľa neho začína mať štát vážny problém. Pokuta za emigráciu podľa Lekárskeho odborového združenia (LOZ) a Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je riešením problému nedostatku lekárov. Lepšie financovať lekárske fakulty je podľa predsedu LOZ Petra Visolajského ďaleko menšia investícia ako lákať Slovákov zo zahraničia späť. Návrh je podľa prezidenta SLK Mariana Kollára prázdnym predvolebným politickým gestom a je v rozpore s európskymi pravidlami voľného trhu. Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) považuje návrh strany Smer-SD za likvidačný pre slovenské zdravotníctvo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí