Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2020 08:55 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
Foto

Súdny proces v prípade vraždy novinára a jeho snúbenice, vypovedali členovia sledovacieho komanda: Takto sme špehovali Jána Kuciaka!

Šiesty deň na súde! Hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) pokračuje v stredu.

Fotogaléria
34
fotiek v galérii

V stredu pokračuje na Špecializovanom súde v Pezinku hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Počas šiesteho dňa sú naplánované výpovede Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka, ktorých si mal Peter Tóth najať na sledovanie novinára. Okrem nich vypovedali aj obžalovaní.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Súd v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej - 6. deň
18:35

Súdne pojednávanie sa končí, ďakujeme za pozornosť. Viac informácií o prípade nájdete v našom spravodajstve na www.cas.sk

18:34

Senát Marčekovi zrušil kolúznu väzbu tak, ako žiadal poobede pred svojím odchodom. Zostáva mu naďalej úteková a preventívna väzba. V praxi to znamená, že bude mať za mrežami voľnejší režim.

18:01

Výpoveď svedka Štefana Mlynarčíka sa skončil. 

17:57

"Vo Veľkej Mači sme boli vo večerných hodinách po 18-tej keď sme skončili v robote obidva dni," vraví Mlynarčík.

17:27

"Všetky zadania mi dáva pan Kriak, bol som presvedčený, že to je pre štát, pre informačnú službu," priblížil svedok.

17:26

Podobne ako Kriak vraví, že primárnym zadaním bolo sledovanie drogovej kriminality.

17:25

"Za pánom Kuciakom sme vybehli 3-4 krát a z toho sa spravili nejaké fotky," opísal sledovačku novinára Mlynarčík.

17:22

Pred senátom už vypovedá ďalší člen sledovacieho komanda Štefan Mlynarčík.

17:20

Zsuzsová žiada súd, aby pojednávanie vykonal ďalej v jej neprítomnosti. Súd jej vyhovel a Zsuzsová taktiež odišla z pojednávacej miestnosti.

17:18

Výpoveď svedka sa skončila a Kriak opustil súdnu sieň.

17:06

Pojednávnanie je prerušené na 15 minút.

16:45

Prokurátor dáva k naliadnutiu svedkovi fotografie Jána Kuciaka. "Fotografiu spoznávam. Zachytava Jána Kuciaka," povedal Kriak s tým, že predložené fotky odovzdal v rámci materiálu Petrovi Tóthovi.

16:25

Svedok doplnil, že o tom, že je Tóth naďalej aktívny agent, mal informácie od neho aj z prostredia bývalých príslušníkov tajných služieb.

16:25

"On v spravodajskej službe neskončil, on len skončil na pozícii," odpovedá Kriak na otázku Lipšica, prečo sa domnieval, že Tóth pracuje v tajnej službe, keď podľa verejne dostupných informácií skončil v SIS-ke pred 12 rokmi.

16:03

Tóth od Kriaka mal požadovať aj sledovanie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, čo sa nerealizovalo, pretože svedok to nepovažoval za reálne vzhľadom na svoje možnosti.

15:57

"Sledovali ste pána Lipšica?" opýtal sa Kriaka Kočner. "Áno, také zadanie tam bolo," povedal svedok a potvrdil, že sledoval aj právnika rodičov Jána Kuciaka, ktorý sedí dva metre po jeho ľavici.

15:51

Svedok tvrdí, že nemá informáciu o tom, že by sa na sledovaní novinárov podielal Peter Tóth.

15:48

"Prvého novinára sme sledovali, ako cvičnú akciu Martinu Ruttkayovú," vysvelil Kriak.

15:48

Svedok ešte raz v hlave zrátal a povedal, že novinárov bolo osem.

15:47

"Sledovali sme približne ôsmich, možno deviatich novinárov," odpovedá Kriak na otázku Kočnera, koľkých novinárov sledovali celkovo.

15:45

Kriak hovorí, že zadanie sledovania baru Next Apache súviselo aj s kauzou Čistý deň. Mali v ňom zachytiť drogového dílera, ktorý mal sprostredkovať drogy pre jednu z chovankýň zariadenia Čistý deň.

15:25

"Výstupy za našu trojicu som spracovával iba ja," hovorí Kriak o tom, ako robil písomne správy, ktoré boli doplnené fotografiami. Svedok tvrdí, že takto spracované informácie daval výlučne iba Tóthovi.

15:16

Jeho sledovanie bolo podľa svedka rovnaké, ako pri ďalších novinároch a nemali žiadne špeciálne požiadavky od Tótha.

15:13

"Keď by som si zrátal ten čas, koľko sme strávili sledovanim Kuciaka, tak to bolo hodinu a pol," vypovedá svedok s tým, že sledovanie skončili v októbri 2017.

15:11

"Fotky, ktoré sme robili, mali demonštratívny charakter," vysvetľuje svedok, že tie fotky vzhľadom k účelu nemali žiadny význam.

15:09

Kriak detailne opisuje, ako sledovali Kuciakovu cestu z roboty domov. Kriakovi mal Tóth povedať, že Kuciaka sleduje v súvislosti s odhaľovaním drogovej trestnej činnosti. "Ja som Tóthovi hneď volal, že Kuciak mi nepripadá ako díler ani užívateľ drog," opísal Kriak.

15:08

"Napriek tomu, že sledujem médiá, meno Ján Kuciak som dovtedy nepočul a ani som nevedel, ako vyzerá," vyhlásil svedok.

15:08

O Tóthovi si myslel, že pracuje v prospech štátu aj používal terminológiu, ktorú Kriak poznal z prostredia tajných služieb.

15:03

"Oslovil ma Peter Tóth s požiadavkou na vytvorenie skupiny, ktorá by sa venovala paparazzovaniu," začal svoju výpoveď Kriak a dodal, že na spoluprácu oslovil Mlynarčika a Škripa.

15:00

Prokurátora Vladimíra Turana zaujíma, koho z obžalovaných Kriak pozná. Svedok tvrdí, že nikoho.

15:00

Kriak sa už nachádza na mieste pre svedkov a zložil prísahu.

14:58

Prvý bude vypovedať Miroslav Kriak a po ňom Štefan Mlynarčík, ktorý už opustil súdnu sieň tak, aby nepočul čo hovorí jeho predchodca.

14:52

Ako odišiel Marček zo súdnej siene, krátko nato sudkyňa zavolala členov sledovacieho tímu, ktorí mali špehovať novinárov, Miroslav Kriaka a Štefan Mlynarčíka, ktorí budú vypovedať ako svedkovia.

14:50

Predsedníčka senátu Ružena Sabová sa Marčeka pýta, či chce teraz odísť z pojednávania. "Ak to je možné, tak teraz," odvetil Marček. Senát mu vyhovel a obžalovaný opustil súdnu miestnosť.

14:47

Predsedníčka senátu sa znova pýta, či sa chcú obžalovaní vyjadriť k výpovediam druhých obžalovaných. Nikto nechce.

14:44

Miroslav Marček chce aby aj ďalšie konanie procesu bolo v jeho neprítomnosti.

14:43

K slovu sa dostal Marček a žiada zrušiť kolúznu väzbu.

14:42

Po zhruba minúte Kočner odchádza z miesta pre svedkov späť na ľavicu obžalovaných.

14:42

Po zhruba minúte Kočner odchádza z miesta pre svedkov späť na ľavicu obžalovaných.

14:42

Po zhruba minúte Kočner odchádza z miesta pre svedkov späť na ľavicu obžalovaných.

14:41

Kočner povrdzuje, že využije svoje právo nevypovedať k ostatným výpovediam obžalovaných.

14:40

Obžalovaný už sedí pred senátom.

14:40

Súd pokračuje v prerušenom pojednávaní výsluchom obžalovaného Mariana Kočnera.

13:31

Súd rozhodol o prerušení pojednávania, vyhlásil prestávku do 14:30.

13:30

Kočner pri týchto slovách výrazne prežúva žuvačku.

13:29

"Domnievam sa, že pri svojich výpovediach dáva obžalovaná odkazy pánovi Kočnerovi," tvrdí ďalej Kvasnica.

13:28

Čítanie výpovedí Zsuzsovej sa skončilo. "Musíme rešpektovať obhajobnú taktiku obžalovanej vypovedať po častiach, alebo využiť možnosť nevypovedať," povedal právnik Zlatice Kušnirovej Roman Kvasnica, ktorý pripomenul, ze Zszuzsová minulý týždeň avizovala, že dnes bude vypovedať a neurobila to tak.

12:33

Zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie senátu Špecializovaného trestného súdu o zákonnosti získania komunikácie Mariana Kočnera cez Threemu za kľúčové. Myslí si, že komunikácia cez Threemu inkriminuje Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy. Jeho obhajca Marek Para to za prehru nepovažuje.

12:25

Stále sa čítajú Zsuzsovej svedecké výpovede. Štafetu prebral po sudkyni Sabovej prokurátor Juraj Novocký, ktorý číta zo spisov.

11:00

Nakoľko aj Zszuzsová odmieta dnes vypovedať aj odpovedať na otázky, na žiadosť prokuratúra číta sudkyňa aj jej výpoveď z prípravného konania.

10:56

Už prebieha výsluch Zsuzsovej. Ožalovaná tvrdí, že sa k výpovediam Szabóa a Marčeka vyjadrovať nebude, lebo ich nepozná. K výpovedi Zoltána Andruskóa sa chce vyjadriť na ďalšom pojednávaní. "Výpoveď Szabóa a Marčeka však potvrdila, že pán Andruskó klame a na to konkrétne poukazem pri preukazovaní rozporov," povedala Zszuzsová a dodala, že na otázky dnes nebude odpovedať. "Potom budem odpovedať aj na tisíc otázok," dodala Zszuzsová.

10:51

Predsedníčka senátu dočítala výpovede Tomáša Szabóa. Ako jediný na ne reagoval Marček. "Jeho výpovede sú lož," uzavrel.

09:52

Sudkyňa číta Szabóvu výpoveď ešte z roku 2018, keď ho vypočúval vyšetrovateľ.

09:48

Prokurátor Juraj Novocký preto navrhuje prečítať zápisnice o výsluchu Szabóa z prípravného konania.

09:47

Marčekov výsluch sa skončil a pred súd predstúpil Tomáš Szabó. Potvrdil súdu že využíva právo nevypovedať.

09:45

Szabó sa pýta svojho bratranca Marčeka na nezrovnalosti v jeho výpovedi. "Je to úplná hlúposť, nikdy by som nešiel vraždiť s autom môjho otca, s vlastným mobilným telefónom," napadá Szabó Marčekove tvrdenia s tým, že v digitálnej dobe by to bolo takéto kobanie ľahko odhaliteľné.

09:41

"Toto prišlo do reči, že už to malo byť," vysvetľuje Marček, že Andruskó na nich tlačil, aby vykonali vraždu čo najskôr. To mal byť aj dôvod, prečo bývalý vojak pokračoval v skutku aj keď vedel, že v dome je aj Martina Kušnirová.

09:39

Sudkyňa a právny zástupca poškodených Kvasnica sa pýta na podrobnosti okolností vraždy, ktorú opísal Marček vo svojej vypovedi minulý týždeň.

09:38

"Bolo to maximálne 30 cm, myslím že nie viac," odpovedal strelec na otázku sudkyňe Ruženy Sabovej, z akej vzdialenosti strielal na Jána Kuciaka.

09:36

Pýta sa ho právnik Zlatice Kušnirovej Roman Kvasnica. Zaujíma sa o podrobnosti, ako vnikol do domu vo Veľkej Mači v deň vráždy. "Dvere boli zavreté, musel som zabúchať," vysvetlil Marček, prečo klopal a nešiel priamo dnu.

09:34

Súd pristupil k výsluchu obžalovaných. Tomáš Szabó a Marián Kočner využili svoje právo nevypovedať. Na stoličke pred senátom sedí už Miroslav Marček a začala sa jeho výpoveď.

09:30

Threemu tak senát nezavrhol ako dôkaz, ale rozhodol, že zatiaľ sa čítať nebude. Sudkyňa Ružena Sabová povedala, že ak bude potrebné z Threemy sa čítať bude a budú opätovne predvolaní obžalovaní na výsluch.

09:21

Predsedníčka Ružena Sabová povedala tiež, že senát zvažuje vyčleniť strelca Miroslava Marčeka na samostatné konanie.

09:20

Napriek tomu senát o akceptovaní Threemy nerozhodne a bude pokračovať v naplánovaných úkonoch a vykonávaní iných dôkazov.

09:19

"Súd nespochybňuje zákonnosť získania dôkazu," vyhlásila predsedníčka senátu Ružena Sabová o aplikácii Threema.

09:16

Senát avizoval, že dnes ráno rozhodne, či pripustí komunikáciu v aplikácii Threema ako prípustný dôkaz pre súd.

09:15

Pojednávanie sa začalo, v sieni sú prvýkrát od minulého pondelka kedy sa proces začal, všetci štyria obžalovaní Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Tomaš Szabó a Miroslav Marček. Posledný menovaný sa už k skutku priznal, ostatní dnes sa budú vyjadrovať k vypovediam obžalovaných.

08:56

V pojednávacej miestnosti sa už nachádzajú Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

08:56

Hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pokračuje šiestym dňom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!