Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2020 09:55 | Správy | Krimi | Domáce krimi

David (19), ktorý kladivom a nožom zavraždil otca - tyrana, prehovoril: Mrazivá spoveď o pekle

Slová, ktoré trhajú srdce. David (19) z Galanty túžil mať život ako iní jeho rovesníci, namiesto toho sa však dočkal toho najhoršieho od najbližšieho človeka. Vlastný otec týral roky jeho i matku. Všetko vyvrcholilo v septembri 2017, keď David zavraždil svojho otca-tyrana.

Prvostupňový sudca ho poslal za mreže na štyri roky, Krajský súd mu napokon trest zmiernil na dva roky, v hre je však stále aj udelenie milosti prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tínedžer, ktorý veľkú časť života musel prežívať v neustálom strachu, prezradil v rozhovore pre Denník N, aké bolo jeho detstvo, čo sa mu naveky vryje do pamäti, a aj to, kto ho v najťažších chvíľach podržal.

Prezidentka Zuzana Čaputová nariadila odklad trestu pre mladíka, kým sa rozhodne o žiadosti o milosť. David (19) tak mohol vianočné sviatky stráviť s rodinou. „Naozaj som čakal, že to budú asi jedny z najbolestnejších Vianoc. Nevedel som si predstaviť, že budem bez rodiny. Ja síce tieto sviatky veľmi nemusím, ale to aj preto, že som nikdy nezažil skutočné Vianoce,“ prezrádza bolestne David na začiatku rozhovoru, ktorý poskytol Denníku N.

Život s otcom-tyranom zanechal na chlapcovej duši ťažké jazvy. Podľa jeho slov prvýkrát od neho dostal bitku, keď mal približne 5-6 rokov. Vtedy žili s otcovými rodičmi. „Akurát sme čerstvo vymaľovali. Mal som taký kufrík so všetkými možnými farbami, temperovými, vodovými, ceruzkami a spravil som na tú čerstvo vymaľovanú stenu ani nie čiaru, ale čiarku. Keď sa otec vrátil z krčmy, tak v tom amoku, ako mu to babka povedala, ma tak zbil, že som sa až pocikal,“ vraví.

Otvoriť galériu

Bál sa, že sa preberie

Jednoduché to nemal ani za bránami svojho domova. „Deti v škole sa mi smiali, že som krčmové dieťa. Keď som chcel byť s otcom, musel som ísť za ním do krčmy. Aj šesť hodín som tam niekedy sedel s ním,“ opisuje neľahké chvíle David, podľa ktorého emócie pre otca nejestvovali.

„S iným takým tvrdým človekom som sa ešte nestretol,“ hovorí tínedžer, ktorý sa veľakrát bál, že ho vlastný otec zabije: Asi najhoršia spomienka je, keď po mne letel kuchynský nôž. Zachránila ma malá plastová tyčka zo sieťových dverí, ktoré sme mali, aby sa dalo v lete vetrať.“ Na deň, ktorý mu otočil život o 180 stupňov, sa však rovnako zabudnúť nedá - otca, ktorý ich roky týral, totiž ako sedemnásťročný zabil v spánku.

Znalec, ktorý chlapca po vražde skúmal, vydal jednoznačné stanovisko. „Povedal, že ak sa vo vás sedemnásť rokov niečo kopí, tak to raz musí prasknúť. Záleží len na forme. Jednoducho, vtedy to prasklo,“ vysvetľuje smutne David, ktorý otca najskôr trikrát udrel kladivom po hlave a potom ho ešte aj dobodal. „Viem, že teraz spätne by nikomu nenapadlo, že po tých úderoch by sa mohol ešte prebrať. Ja som sa toho však strašne bál. Videl som, ako keby sa mu otvorili oči. Sú to pre mňa nočné mory, ktoré ma stále prenasledujú,“ hovorí o najdesivejších momentoch.

Strach z väzenia nemá

Na to, čo sa stalo, myslí každý deň. „Je to najsilnejší impulz v mojom živote. Teraz to už však prežívam akosi menej. Som s tým nejako zmierený. Musím prijať, že sa to stalo. Ak to neprijmem, tak sa z toho zbláznim. Musím rovnako prijať aj to, že ma čosi čaká. Strach z väzenia nemám. My sme si s mamou už svojím väzením prešli,“ prezrádza s tým, že mama si dodnes vyčíta to, čo sa stalo. „Berie to tak, že kvôli nej som stratil budúcnosť. Ja jej vysvetľujem, že okrem nej som nikdy nikoho iného nemal. To, že som ju ochraňoval a akoby vykúpil, tak som vykúpil aj seba. Nikdy som jej to nevyčítal,“ vraví tínedžer. Veľkou oporou mu je rodina jeho priateľky, u ktorej sa cíti ako doma. „Zobrali ma takého, aký som. Aj po tej vražde. Bez nich by som už fakt ostal sám,“ dodáva s vďačnosťou v hlase. „Rozhodnutie v tomto prípade zatiaľ nepadlo. Čakáme na všetky potrebné podklady," uviedol k žiadosti o milosť hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 

Dostane milosť?

JUDr. Róbert Bános:

Udeliť milosť môže len prezident, pričom pri posudzovaní, či žiadosti o milosť vyhovie, zohľadňuje tak právne aspekty daného prípadu, ako aj prípadnú ťažkú ľudskú, sociálnu a finančnú situáciu odsúdeného, či jeho rodiny, skutočnosti, za akých k spáchaniu trestného činu došlo, osobu páchateľa, aký viedol páchateľ život pred i po spáchaní trestného činu, či možno konštatovať, že výkon trestu odňatia slobody sa javí v danom prípade neúčelný.

Závisí teda od prezidentky, ako jednotlivé uvedené aspekty vzájomne vyhodnotí, a či bude považovať výkon trestu odsúdeného za neadekvátny a udelí milosť, alebo, naopak, bude mať za to, že je nevyhnutné, možno i za účelom prevencie v spoločnosti a odhovorenia ostatných spoluobčanov od obdobného riešenia rodinných problémov, aby bol nariadený trest vykonaný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!