Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2020 19:35 | Správy | Zahraničné správy

Ruský minister zahraničia Lavrov: NATO iniciuje dosť nebezpečnú hru

Plán NATO vyhlásiť vesmír a kybernetický priestor za svoje operačné oblasti podrýva globálny systém strategickej stability, uviedol v utorok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na stretnutí Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti.

"Vidíme kroky zamerané na zvýšenie napätia v oblasti strategickej stability a jadrových zbraní... NATO okrem toho iniciuje dosť nebezpečnú hru, vyhlasuje vesmír a kyberpriestor za svoje operačné oblasti," uviedol Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa Lavrova sú niektorí ľudia na Západe "ešte stále vedení ani nie včerajšou logikou, ale predvčerajšou logikou v snahe získať späť svoje bývalé globálne dominantné postavenie, pričom podnikajú čoraz agresívnejšie kroky". "Chcel by som poukázať na situáciu v oblasti globálnej strategickej stability, ktorá v súčasnosti čelí útoku," pokračoval Lavrov.

 

Američania podľa neho zničili dve z troch významných zmlúv - Zmluvu o obmedzení protiraketovej obrany (ABM) a Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), zatiaľ čo budúcnosť novej Zmluvy o obmedzení strategických útočných zbraní (New START/SNV-III), "ktorá je posledným nástrojom v oblasti strategickej stability, zostáva nejasná".

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že Moskva poslala Spojeným štátom svoje návrhy na rozšírenie tejto zmluvy a že šéf Kremľa Vladimir Putin zopakoval, že návrhy na predĺženie platnosti zmluvy sú stále aktuálne. "Doposiaľ neprišla žiadna odpoveď," dodal ruský minister zahraničných vecí.

Zmluva New START/SNV-III bola Moskvou a Washingtonom uzavretá v roku 2010. Podpísali ju vtedajší prezidenti Spojených štátov a Ruska - Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Dokument bude platiť do 5. februára 2021. Podľa dohody môže byť jeho platnosť predĺžená o päť rokov.

Rusko a Spojené štáty vlani vo februári odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF). Stalo sa tak po tom, ako sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Zmluva INF, ktorú v roku 1987 podpísali vtedajší lídri Spojených štátov a bývalého Sovietskeho zväzu, obom stranám zakazovala okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny.

Rusko ešte v roku 2015 zlúčilo niekoľko zložiek svojej armády v do vzdušno-kozmických síl. Minister obrany Sergej Šojgu vtedy označil reorganizáciu za "optimálny spôsob, ako vylepšiť systém vzdušno-kozmickej obrany štátu".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vodiči, dávajte si pozor: Na rýchlostnej ceste HORÍ auto!
Europoslankyňa Miriam Lexmann
KDH o odoberaní eurofondov: Občania nesmú byť trestaní za voľbu vlády
Hororová lúpež v Štítniku: Traja ozbrojenci vtrhli do domu, ľuďom dali na hlavy kukly a...
Doktor Kubiš sa môže pochváliť 80-percentnou úspešnosťou liečby.
Sexuológ Ivan Kubiš má po covide oveľa viac práce: Impotentných mužov lieči vlnami!
(ilustračné foto)
Slováci, to tu už dlho nebolo: Príde to v noci a platí výstraha prvého stupňa!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Strašná spúšť v Stropkove: Postavia v osade byty? Takmer 50 ľudí nemá strechu nad hlavou
Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
(ilustračné foto)
Ukrajine sa podarila veľká vec! Hlásia úspech: Rusi budú zúriť