Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ingrid roky márne bojuje o príspevok pre postihnutého syna: Štát z nás urobil žobrákov

Absurdné, ale, žiaľ, pravdivé! Neskutočný boj za spravodlivosť zvádza už štvrtý rok Ingrid (54) z Levíc. Jej syn Peter (18) má množstvo chorôb, navyše je mentálne postihnutý a bez pomoci matky nedokáže existovať.

Napriek tomu jej ešte v máji 2017 zobrali opatrovateľský príspevok. Proti rozhodnutiu sa odvolala už trikrát, kompetentní však trvajú na svojom. Podľa nich nemá Peter nárok ani na osobnú asistenciu, keďže vlastne nedokáže povedať, na čo ju potrebuje. A nešťastná Ingrid už ani nevie, na koho sa má obrátiť.

Ťažký osud prenasleduje Ingrid s Petrom od jeho narodenia. Jej syn má toľko diagnóz, až sa jednému nechce veriť. Je mentálne retardovaný v pásme strednej až ťažkej debility, má detskú mozgovú obrnu – kvadruspastickú formu, chronickú únavu, sklerózu multiplex a poruchy správania. V máji 2017 Ingrid zobrali opatrovateľský príspevok, keď žiadala aj o príspevok na pohonné látky.

„Vtedy Peťkovi zistili sklerózu multiplex a museli sme pravidelne chodiť do Bratislavy k lekárovi,“ hovorí Ingrid a pokračuje: „Nieže mi ho nedali, zobrali mi ešte aj opatrovateľský príspevok! Vraj môj syn chodí a rozpráva, ale veď sa pozrite na tie lekárske správy,“ ukazuje s plačom synovu zdravotnú dokumentáciu nešťastná žena. „On sa nedokáže sám orientovať. Je stratený. Chodí do špeciálnej školy, ale viac tam nie je, ako je. Nemôžem ani ísť pracovať,“ vysvetľuje Ingrid bezútešnú situáciu. Peťko medzitým sedí na gauči a len sa bezducho usmieva.

 

Na otázku, ako sa má, odpovie, že dobre a ani len nezmení polohu. Ingrid neprestáva plakať, no ani bojovať. „Musia z nás urobiť žobrákov? Trikrát som sa odvolala a trikrát mi opatrovateľský zamietli. Nech si to prídu vyskúšať,“ hnevá sa obetavá matka.

Rozhodla sa teda, že skúsi požiadať o osobnú asistenciu, aby sa ona mohla zamestnať. Rodina totiž doteraz žila z príjmu manžela 450 eur. „Povedali mi, že môj syn musí vedieť povedať, čo chce. Ale on je zaostalý. Chápete? Takže podľa toho nedostanem ani opatrovateľský príspevok, ani osobnú asistenciu. Dobre to má štát vyšpekulované,“ krúti hlavou Ingrid. Keďže jej Peter dosiahol v decembri plnoletosť, požiadali pre neho o invalidný dôchodok a dúfajú, že nezamietnu aj ten. „Ja už ani neviem, či mám niečomu v tomto štáte veriť. Urobili z nás žobrákov a vraj sociálny štát,“ zakončí Ingrid rezolútne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí