Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2020 09:55 | Správy | Domáce správy

Dôležité udalosti pre Sašku: Stretla sa s prezidentkou, to však zďaleka nie je všetko

Drží jej palce celé Slovensko. Veľká bojovníčka Saška (10), ktorú trápi rakovina stehennej kosti, sa vo štvrtok podrobí v bratislavskej nemocnici veľmi dôležitej operácii.

Štvrtáčka doteraz veľmi ťažko znášala chemoterapie, po ktorých jej vypadali vlasy a výrazne ubúdali sily. Neustále krvácala z nosa a jej zdravotný stav sa zhoršoval. Aj sviatky, na ktoré sa tak veľmi tešila, musela stráviť v nemocnici. Práve deň pred Vianocami sa však na onkológii stretla s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorú listom prosila o milosť pre uväzneného otecka.

Ľudia s veľkým srdcom pomáhajú, ako môžu, aby uľahčili život dievčatku, ktoré má za sebou niekoľko náročných chemoterapií. Operácia, ktorá sa uskutoční už o dva dni na Kramároch, by preň mohla byť prelomová. „Boli sme na magnetickej rezonancii a je rozhodnuté. Saška sa vo štvrtok podrobí veľmi náročnej šesťhodinovej operácii. Lekári jej vyberú z nožičky kosti napadnuté nádorom a nahradia ich titánovými,“ vysvetľuje mamina malej pacientky Alena (45) a jedným dychom dodáva: „Veľmi sa o Sašku bojím. Verím však, že všetko dobre dopadne. Následne bude mať niekoľko mesiacov nožičku zabandážovanú, vôbec nebude môcť chodiť.“

 

Aj keď rodinu čaká ťažké obdobie, veria, že to ich milovaná dcérka zvládne. „Všetko sa bude učiť od začiatku. S nožičkou bude neskôr cvičiť a učiť sa na nej stáť. Ako bábätko, krôčik po krôčiku,“ vysvetľuje mamina, ktorá sa od milovanej dcérky nepohne ani na krok.

Otvoriť galériu

Saška je nešťastná, že pri nej v najťažších chvíľach nebude jej otec Martin (40). Dievčatko pred niekoľkými týždňami napísalo dojemný list prezidentke Zuzane Čaputovej. V slovách, ktoré zovrú srdce, ju prosí o omilostenie tatina, ktorý ešte pred 13 rokmi spôsobil trestný čin krádeže a minulý rok ho odsúdili na 8 rokov nepodmienečne. „Prosím, vráťte mi ocka. Potrebujem, aby bol so mnou. Všetci ho ľúbime a potrebujeme. Chcem byť zdravá, chcem chodiť do školy a nechcem zomrieť,“ napísala štvrtáčka koncom minulého roka prezidentke a prosila ju, aby jej odpísala.

Zuzana Čaputová sľúbila, že jej odpíše, čo sa zatiaľ nestalo. V rámci plánovanej návštevy však počas Vianoc navštívila detskú onkológiu v Bratislave, kde ležala aj Saška s maminou. „Veľmi nás to potešilo, prezidentka povedala, že o nás vie a naším prípadom sa zaoberá,“ povedala mamina Alena. Prezidentkin hovorca Martin Strižinec včera potvrdil, že rozhodnutie v tomto prípade zatiaľ nepadlo a čakajú na všetky potrebné podklady. „Viem, že keby dcérka mala pri sebe otca, všetko by ľahšie zvládala. Teraz je veľmi slabá a vyčerpaná,“ prezradila Alena, ktorá vie, že jej drahá dcérka ešte nemá vyhraté a každá psychická podpora by jej teraz veľmi pomohla.

Otvoriť galériu
Saška ochorela na osteosarkóm minulý rok v lete, keď si na nôžke objavila červený fliačik. Rakovina stehennej kosti ju natoľko zničila, že nemá vlásky, nemôže chodiť a z vitálnej štvrtáčky sa za pár mesiacov stala pacientka odkázaná na pomoc milovanej maminy. Príbeh statočného dievčatka uverejnený aj v Novom Čase dojal celé Slovensko.

Čo Sašku čaká

1. Počas šesťhodinovej operácie chirurg dievčatku vyberie stehennú kosť a nahradí ju titánovou.

2. Po zákroku jej nožičku zabandážujú a bude musieť nepohnute ležať niekoľko mesiacov.

3. Odznova sa bude učiť chodiť.

4. Podstúpi ďalšie chemoterapie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?