Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2020 17:23 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Svedok na súde v kauze vraždy Kuciaka († 27): Potopil Szabóa, jeho slová zrazu nesedia

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedal v pondelok svedok Marián Sehnal, ktorý mal upravovať hlaveň zbrane pre obžalovaných Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Zbraň bola neskôr použitá na vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Pojednávanie bolo prerušené do utorka (21. 2.), keď budú vypovedať redaktori portálu Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval. "Hovoril, že je to pre vplyvného a nebezpečného človeka z podsvetia," priblížil slová obžalovaného Tomáša Sz. o využití zbrane. Podľa Sehnala mu mala slúžiť na vyrovnanie dlhu. On predpokladal, že mala slúžiť na zastrašovanie. Za modifikácie, ktoré na zbrani urobil, bol odsúdený na trojročnú podmienku.

Svedok vo svojej výpovedi potvrdil výpoveď obžalovaného Miroslava Marčeka. Ten pred senátom vypovedal rovnako ako Sehnal aj v tom, že bolo v nábojniciach použitých na vraždu znižované množstvo pušného prachu. To malo slúžiť na to, aby zbraň nevydávala príliš veľký hluk po vystrelení, rovnako ako na ňu vyrobený tlmič. Sehnal tiež k osobe Tomáša Szabóa dodal, že mu raz rozprával historku o tom, ako sa zúčastnil streľby na pirátov na lodi. Tomáš Szabó sa zúčastňoval na ochrane komerčných lodí pred somálskymi pirátmi. "Čo sa s ním udialo teraz je len logické vyústenie jeho doterajšieho života," uviedol na margo Tomáša Szabóa s tým, že ho vždy považoval za materialistického človeka.

Otvoriť galériu
Myslí si však, že by nebol schopný osobne zavraždiť človeka, a preto sa mu aj nezdala pôvodná vyšetrovacia verzia. Podľa tej bol strelcom v prípade práve Tomáš Szabó a nie Miroslav Marček. Obžalobná verzia je postavená opačne, čo dosvedčuje aj Miroslav Marček. "Tento svedok podľa našej mienky vyvracia tvrdenie Tomáša Szabóa o tom, že dôvodom ich návštevy vo Veľkej Mači bolo zbitie Jána Kuciaka," skonštatoval splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. Poznamenal, že za účelom zbitia novinára by si neobstarávali pištoľ s tlmičom.

 

Po Sehnalovej svedeckej výpovedi sa čítala výpoveď svedka Michala Vargu. Podľa obžaloby mal predať Tomášovi Szabóovi v roku 2016 strelnú zbraň za 400 eur. V decembri 2016 bola podľa prokuratúry použitá na zavraždenie Petra Molnára.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Marian Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je za vraždu už právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian Kočner, sprostredkovateľka Alena Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Tomáš Szabó naďalej trvajú na svojej nevine. Na utorkovom pojednávaní sa Marian Kočner nezúčastní a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo