Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2020 13:05 | Správy | Domáce správy

Druhý prípad vtáčej chrípky na Slovensku! Objavila sa v trnavskom okrese

Na území Slovenskej republiky sa zaznamenal už druhý prípad vtáčej chrípky.

Obe nákazy boli diagnostikované v drobnochove hydiny. Prvá v obci Zbehy v okrese Nitra a druhá v obci Cífer v okrese Trnava. Informoval o tom Daniel Hrežík z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Agrorezort vyzýva chovateľov na obozretnosť a upozorňuje ich na zavedenie preventívnych opatrení.Vtáčiu chrípku totiž zaznamenali aj v susednom Poľsku, Maďarsku a Českej republike.

"Vtáčia chrípka aktuálne ohrozuje všetky krajiny V4. Najprv bola zaznamenaná koncom decembra minulého roka v Poľsku, začiatkom januára tohto roka na Slovensku, ihneď na to v Maďarsku a minulý týždeň ohlásili výskyt aj v Českej republike. Vzhľadom na ročné obdobie, klimatické zmeny a migráciu vtáctva je nevyhnutné zvýšiť obozretnosť. Oba prípady boli zaznamenané u drobnochovateľov. Je preto dôležité, aby chovatelia zaviedli preventívne opatrenia a boli v týchto dňoch mimoriadne obozretní. Najväčšie riziko je však tam, kde domáca hydina môže prísť do kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, uviedla ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).
Hrežík pripomenul, že nákaza vtáčej chrípky bola začiatkom januára 2020 diagnostikovaná u drobnochovateľa hydiny v obci Zbehy. Druhý potvrdený prípad aviárnej influenzy (AI), inak nazývanej ako "vtáčia chrípka", sa zaznamenal v obci Cífer. V tomto druhom prípade ide znova o súkromného úžitkového drobnochovateľa. Konkrétnejšie ide o chov nosníc (19 kusov) na produkciu vajec na vlastnú spotrebu. Chov bol umiestnený v zadnej časti dvora rodinného domu, kde mali nosnice voľný výbeh a neboli zabezpečené proti kontaktu hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Prvý úhyn troch nosníc zistil majiteľ 15. januára, ďalšia nosnica uhynula 16. januára.

Chovateľ podľa Hrežíka skutočnosť ohlásil na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Trnava, ktorá následne odobrala uhynuté nosnice a zaslala ich na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória vo Zvolene. To pozitívny výsledok následne potvrdilo. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú, všetky boli usmrtené a v chove sa realizuje dezinfekcia a čistenie chovného priestoru hydiny.

 

Hrežík zdôraznil, že SR aktuálne postupuje podľa pohotovostného plánu pri výskyte vtáčej chrípky, ktorý zodpovedá aktuálnej európskej a slovenskej legislatíve. V rámci plánu sa vykonáva epizootologické šetrenie a nariaďujú sa preventívne opatrenia. Miestne príslušná RVPS v Trnave nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy v ochrannom pásme s polomerom 3 kilometre (km) okolo ohniska a v pásme pozorovania s polomerom 10 km okolo ohniska. Opatrenia naďalej platia aj v pásmach okolo obce Zbehy.
Výskyt vtáčej chrípky bol jeho slov v chove hydiny na území SR naposledy zaznamenaný v období decembra 2016 až marca 2017, keď bolo na Slovensku identifikovaných celkom 11 ohnísk nákazy u drobnochovateľov a chovateľov vtákov, chovaných v zajatí, a 58 pozitívnych prípadov u voľne žijúceho vtáctva. Výskyt u voľne žijúceho vtáctva sa evidoval aj v marci 2018. Ide o vysokopatogénny subtyp H5N8, ktorý sa potvrdil koncom roka 2019 aj v susednom Poľsku. Vtáčiu chrípku nedávno zaznamenali aj v Maďarsku a Českej republike.
Agrorezort vyzýva chovateľov, aby boli mimoriadne obozretní.

Je mimoriadne dôležité zabrániť kontaktu voľne žijúcich vtákov s chovanou hydinou. Hydinu treba kŕmiť a napájať v uzavretom priestore alebo pod prístreškom, ktorý dostatočne bráni prilietavaniu voľne žijúcich vtákov a zamedzuje kontakt voľne žijúcich vtákov s krmivom a vodou určenou pre hydinu. Mimoriadne dôležité je bezodkladne oznámiť príslušnému orgánu veterinárnej správy akékoľvek klinické príznaky vtáčej chrípky u hydiny. U ľudí je dôležité pri nájdení uhynutých vtákov nedotýkať sa kadáveru, pričom rezort upozorňuje, že môže ísť aj o voľne žijúce vtáctvo. Dôležité je tiež správne používať osobné ochranné pomôcky a dodržiavať hygienické návyky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!