Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2020 07:26 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
FotoVideo

Proces v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Bödör prehovoril aj o Gašparovi a Kaliňákovi! Prekvapivé priznanie šéfa Penty Haščáka

Ostro sledovaný proces pokračuje štvrtým dňom!

Aj v pondelok sa pred súd postavili obžalovaní a svedkovia v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedajú spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Haščák potvrdil, že sa pozná s obžalovaným Marianom Kočnerom. približne 15 rokov. Mesiac pred vraždou novinára mu mal vulgárne napísať, že pracuje na niekoho odstránení. 

Fotogaléria
41
fotiek v galérii

Norbert Bödör sa podľa niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby a exnovinára Petra Tótha mal skladať spolu s Marianom Kočnerom na sledovanie novinárov. Tóthovi sa mal zveriť aj so záujmom sledovať opozičných politikov aj členov Smeru-SD. Tóth je presvedčený, že sa Bödör na objednávke vraždy Kuciaka nepodieľal, mal však pravidelné informácie zo stavu vyšetrovania.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Súd v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej- 4.deň
14:40

Online prenos zo 4. dňa pojednávania sa končí. Ďalšie aktuálne informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

14:33

Schwarz popisuje, čo malo byť v balíčkoch. „Boli tam nejaké produkty od včiel, nejaké kašičky, propolisy,” spomína Schwartz. Tvrdí, že to, že tá žena bola Zsuzsová, zistil až po zverejnení informácií v médiách. 

14:32

 „Chodievala tam nejaká žena, ktorá doniesla pre pána Kočnera balíček a za to jej boli vyplatené peniaze,” dodáva svedok s tým, že chodievala na červenom mercedese. 

14:30

Schwarz uviedol, že mu predstavili Dobroslava Trnku a jednou z požiadaviek bolo, aby mohol Trnka chodiť na rybačku k miestnemu rybníku. 

14:29

Určitý počet golfistov odišiel kvôli problematickej osobe pána Kočnera. Vnímali ho ako kontroverzného podnikateľa. Kúpili si členstvo v inom golfovom klube,” dodáva Schwarz. 

14:29

Mal iné predstavy o vonkajšom dizajne, boli tam nemalé stavebné úpravy,” hovorí Schwarz o období, kedy do biznisu vstúpil Marian Kočner. 

14:28

Pána Kočnera poznám dlhšie, zoznámil ma s ním jeden spoločný kamarát,“ uviedol Schwartz.

14:27

Na lavici svedkov vypovedá Erik Schwartz, spolumajiteľ golfového areálu v Báči. 

14:27

Výsluch svedka Andreja Tótha sa skončil. 

14:26

Myslím, že to bol červený mercedes,” spomína na auto, v ktorom mala prísť Zsuzsová do Báču v období tesne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

14:25

Pána Kočnera som s pani Zsuzsovou videl spoločne asi dvakrát. Keď som ich zbadal, sedeli spolu. O čom debatovali, to neviem,” spomína si svedok, s tým, že robil manažéra v hotelovej reštaurácii. 

13:59

Do súdnej miestnosti eskorta priviedla aj obžalovaných Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa. Po obednej prestávke pojednávanie pokračuje. 

13:58

V pojednávacej miestnosti už sedí ďalší svedok Andrej Tóth, manažér reštaurácie v golfovom areáli v Báči.

12:52

Výsluch Jaroslava Haščáka sa končí a sudkyňa prerušuje hlavné pojednávanie kvôli obednej prestavke. Šéf Penty rýchlo ušiel z miestnosti tak, aby sa vyhol novinárskym otázkam.

12:44

Obžalovaný Marian Kočner a jeho obhajca Marek Para.

12:30

"Marian Kočner používal veľa vulgarizmov v komunikácii ako napríklad odje*at, je*at či ko*ot. Ja to používam tiež a pokladám to za súčasť chlapskej reči," hovorí Haščák a týmto spôsobom vysvetluje, že pri smske o od*ebaní čuráka mu neprišlo na um nič iné len odstránenie Kyselicu z vyšetrovania.

12:24

Haščák priznal, že aj Norbert Bödör patrí do širšej skupiny jeho priateľov.

12:21

Podľa svedka sa s Trnkom stretol raz v rámci pracovného stretnutia a dvakrát náhodne. Raz pri narodeninách Mariana Kočnera a raz náhodne v meste. Predsedníčka senátu upozornila Lipšica, nech sa pýta na veci v súvislosti s vraždou novinára.

12:18

Lipšica ďalej zaujíma vzťah Haščáka a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

12:17

"Zabezpečoval pre vás Marian Kočner nejaký obrazový záznam?" zaujíma sa Lipšic. "Nie, nezabezpečoval," odvetil šéf Penty.

12:13

V žiadnej komunikácii  svedok podľa jeho slov nenadobudol pocit, že by voči novinárom chcel zakročit násilím a to aj napriek tomu, že sa o nich vyjadroval vulgárne. "Využívali sme na komunikáciu sms, whatsapp a Threemu. Možno aj mail," vypovedal Haščák.

12:07

Sudkyňa sa pýta, či sa mal Kočner zmieňovať o článkoch Kuciaka. "Nie, nespomínam si na to," povedal Haščák.

12:00

"Chceme podporovať hodnoty liberálneho kapitalizmu," označil svedok jeden z dôvodov prečo vraj Penta začala skupovať médiá.

12:00

Haščák celkovo pri výpovedi hovorí zdĺhavo a podrobne opisuje detaily. Pri otázkach často jeho odpoveď trvá aj niekoľko minút.

11:58

"Čo sa týka mainstreomových médií, tam je to prípad od prípadu. Sú novinári, ktorí napriek limitovaným možnostiam plnia svoju úlohu a sú novinári, ktorí su veľmi povrchní a vidieť u nich túžbu zaujať za každú cenu," odpovedal Haščák.

11:56

Kočner sa pýta svedka, akú mal mienku, o dôveryhodnosti médií na Slovensku v čase, keď Penta kupovala médiá. Haščák sa zhlboka nadýchol a upozornil súd, že to bude na dlhšie.

11:51

Haščák odmietol, že by hovorili o niekom inom ako o Kyselicovi.

11:49

"Inak pracujem na odje*aní čuráka," povedal nahlas v súdnej sieni Haščák po tom, čo ho vyzval aby zopakoval, ako znela smska od Kočnera, ktorou mu mal oznámiť, že chce odstaviť Lukáša Kyselicu z vyšetrovania pripadu plánovanej vraždy Sylviou Volzovou Pavlom Ruskom.

11:45

Haščák pred súdom verejne priznal, že sa s Kočnerom bavili o odstránení nepohodlnných osôb. Zároveň svedok tvrdí, že sa s Kočnerom bavili o odstránení vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu z prípadu vyšetrovania prípravy vraždy Sylvie Volzovej, ktorá bola kedysi obchodnou spoločníčkou Pavla Ruska.

11:43

Svedok reaguje na známu komunikáciu cez aplikáciu Threema medzi ním a Marianom Kočnerom. Ide o túto vetu: "Inak pracujem na odj...ní čuráka." Mal mu ju napísať obžalovaný Kočner. Haščák mu na to odpísal, že si povedia viac, keď sa stretnú osobne.

11:34

„Nečítal som ich spontánne, ale v prípade, že ma pán Kočner kontaktoval a dožadoval sa pravdivého pokrytia jeho aktivít, tak som ich čítal,” odpovedal Haščák na otázku prokurátora, či čítal články o Kočnerovi. 

11:24

"Články pána Kuciaka mi pripadali viac analytické, čo mi udrelo do očí, vedel dobre pracovať s dátami," priblížil Haščák, či poznal tvorbu zavraždeného novinára.

11:22

"Tých článkov, ktoré vnímal pán Kočner negatívne z nášho portfólia bolo vyše 200," opisuje Haščák. Kočner sa mal u neho dožadovať nápravy.

11:19

Svedok Haščák opísal, ako kúpil časopisy z portfólia Ringier Axel Springer, do ktorého patrí aj portál Aktuality.sk, pre ktorý zavraždený novinár Kuciak pracoval. Na otázku, prečo nekúpil aj tento portál, reagoval odpoveďou, že tento portál nebol v ponuke. 

11:03

Ako hovorí svedok, Kočner bol tiež veriteľom banky Penta funding, kde nakúpil zmenky tejto banky.

11:00

Intenzívnejšie začali spolu komunikovať od roku 2009, keď sa Kočner stal klientom Privat banky. Odvtedy boli v kontakte podľa Haščáka pravidelne. "Bolo to na dvojtýždňovej báze," doplnil svedok.

10:58

Pojednávanie po prestávke pokračuje. Pred senátom už vypovedá spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák. Prokurátor Vladimír Turan sa pýta na jeho vzťah k obžalovaným. "Patrí do širšieho okruhu mojich známych a kamarátov," odvetil Haščák s tým, že Kočnera pozná od roku 1998.

10:55
10:42

Pojednávanie je prerušené na 20 minút. 

10:36

Výsluch Norberta Bödöra sa skončil, zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica označili výpoveď svedka za nedôveryhodnú s tým, že vyšetrovanie preukázalo, že mal informácie zvnútra polícii počas vyšetrovania.

10:30

Súd zatiaľ neprijal Threemu ako dôkaz, lebo podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej chýba prepis komunikácie a správa, ako bol tento dôkaz získaný.

10:25

Bödör nevie, či jeho firma ešte funguje."Nie som si istý ešte, či netrvá," odpovedal Bödör na otázku, dokedy fungovala jeho detektívna spoločnosť.

10:19

Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica chce od svedka, aby vymenoval všetkých policajných funkcionárov, ktorých pozná. "Je to pán Slobodník, pán Mihálik a pán Krajmer," dodal, že viac si nespomína. Slovné spojenie "nespomínam si" používa Bödör počas výsluchu často.

10:15

Lipšic navrhuje zahrnúť do dokazovania výpis z aplikácie Threema, cez ktorú mal Bödör komunikovať s Kočnerom. Právnik rodiny Kuciakových zároveň žiada súd o možnost prečítať časť z komunikácie. Súd o tom rozhodne až po skončení výsluchu svedka.

10:08

Bödör tvrdí, že s bývalým šéfom NAKA Robertom Krajmerom sa pozná viac ako 20 rokov sprostredkovane cez švagra z Trenčína. S exministrom vnútra Robertom Kaliňákom sa mal Bödör stretávať len na spoločenských akciách. Rovnako popísal svedok aj svoj vzťah so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

10:07

"Ja používam všetky aplikácie, nespomínam si," odpovedal vyhýbavo Bödör na otázku právneho zastupcu Kuciakovcov Daniela Lipšica, cez akú aplikáciu komunikoval a Kočnerom. Nakoniec pripustil, že to mohla byť aj Threema.

10:02

"Poskytovali ste si nejakú pomoc?" pýta sa sudkyňa na Kočnera. "Nie," odsekol Bödör.

10:02

"Vždy to boli zisky rádovo v státisícoch," opisuje svedok, ako sa darilo jeho firmám.

09:59

Bödör má firmu, ktorá sa venuje detektívnej činnosti. Predsedníčka senátu ho vyzýva, nech popíše, ako firma fungovala v minulosti. Bödör jej odpovedá potichu a nie je mu dobre rozumieť. "Máte nejakú rečovú vadu pán svedok?" pýta sa preto sudkyňa Sabová. "Nie, nemám," odpovedá podnikateľ.

09:54

"Iba povedal, že s ňou komunikoval," priblizil Bödör, čo mu povedal Tóth o komunikácii so Zsuzsovou. Podľa Bödöra bol Tóth na stretnutiach nervózny a bál sa, že ho budú spájať s vraždou a preto chcel ísť na políciu.

09:50

Bödör vedel, že o ňom Kuciak písal články, no tvrdí, že ich nečítal. 

09:49

Dodáva, že išlo o rodinné stretnutia a pracovne podľa Bödöra s Gašparom nikdy nič neriešili. Na otázku prokuratúra, čo by spolu riešili pracovne keď majú rozdielne práce odpovedal, že myslel Gašparovu prácu.

09:44

"Pán bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je moja vzdialená rodina" vyhlásil Bödör a priznal, že sa s Gašparom stretával pravidelne aj počas toho, ako šéfoval polícii.

09:42

Tóth sa mal svedka pýtať na Zsuzsovú, ktorú vraj Bödör nepozná. "Hovoril o nej ako o pani Zsuzsovej," priblížil svedok. Dodáva, že s Tóthom sa stretol trikrát v živote.

09:40

"Ja som Petra Tótha nikdy predtým nevidel," tvrdí Bödör, že sa s ním prvýkrát stretol až po Kuciakovej vražde v auguste 2018 v kaviarni v Bratislave. Stretnutie mal iniciovať Tóth a žiadať od neho akúkoľvek pomoc pre Kočnera, ktorý bol v tom čase už vo väzbe. Bödör mal Tóthovi povedať, že Kočnerovi pomôcť nevie, iba jeho rodine, ak by niečo potrebovali.

09:35

"Všeobecne to boli informácie o novinároch z Denníka N, Sme a Aktuality," vypovedá svedok s tým, že on mu získavať informácie nijakým spôsobom nepomáhal.

09:34

Bödör vysvetľuje, že o novinároch mu Kočner vravel v súvislosti s tým, že je nespokojný s ich prácou a bol nahnevaný, že nepíšu o ňom podľa neho pravdivo. "Snažil sa s nimi bojovať tak, že začal zverejňovať ich prešľapy," povedal Bödör a spomenul portál Na pranieri. Tvrdí však, že s tým nič nemal, len mu o tom Kočner hovoril.

09:33

Bödör vysvetluje, že on médiá nesleduje, že ho nezaujímajú a ani s nimi nekomunikuje. Pri tejto vete sa Kočner pousmial.

09:30

Svedok tvrdí, že sa stretávali nepravidelne. Podľa Bödöra je Kočner ukecaný, "všetko vedel a všade bol" a rozprávali sa o rozličných témach od politiky po šport. "Stretávali sme sa v reštauráciách," doplnil Bödör.

09:27

"Poznám ho 10 rokov. Žiadne obchodné aktivity s ním nemám. Považujem ho za známeho," opísal Bödör svoj vzťah ku Kočnerovi, ostatných obžalovaných vraj nepozná.

09:24

Súd rozhodol, že vypovedať budú svedkovia v poradí Norbert Bödör, Jaroslav Haščák, Andrej Tóth a Erik Schwarz. Bödör už je na mieste pre svedkov pred senátom, ostatní svedkovia boli počas jeho výsluchu vykázaní z miestnosti.

09:20

Pojednávanie nevynechali ani rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej. 

09:20

Svedok Andrej Tóth, manažér golfového areálu v Báči.

09:18

Obažlovaný Tomáš Szabó prišiel na pojednávanie viac upravený a oholil sa.

09:17

Kočner a Szabó sedia v laviciach pre obžalovaných inak ako minulý týždeň. Kočner sedí na druhom konci ako naposledy a tým padom je ďaleko od Bödöra a Haščáka. Keby zostal tam, kde minulý týždeň, sedel by hneď vedľa nich.

09:16

Na ľavici pre svedkov sedia vedľa seba Norbert Bödör a Jaroslav Haščák.

09:05

Začalo sa súdne pojednávanie. 

09:04

V pojednávacej miestnosti už sedia svedkovia Jaroslav Haščák a Norbert Bödör.

09:02
08:38

Z obžalovaných bude v pondelok pred senátom sedieť len Tomáš Szabó a Marian Kočner. Miroslav Marček a Alena Zszuzsová požiadali o konanie v ich neprítomnosti.

08:37

Novinárov v miestnosti pre verejnosť je menej ako minulý týždeň, kedy miestnosť praskala vo švíkoch.

08:34

Šéf Penty Jaroslav Haščák, ktorý bude vypovedať, sa už nachádza v budove súdu. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?