Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2020 07:26 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka
FotoVideo

Proces v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej: Bödör prehovoril aj o Gašparovi a Kaliňákovi! Prekvapivé priznanie šéfa Penty Haščáka

Ostro sledovaný proces pokračuje štvrtým dňom!

Aj v pondelok sa pred súd postavili obžalovaní a svedkovia v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu vypovedajú spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Haščák potvrdil, že sa pozná s obžalovaným Marianom Kočnerom. približne 15 rokov. Mesiac pred vraždou novinára mu mal vulgárne napísať, že pracuje na niekoho odstránení. 

Fotogaléria
41
fotiek v galérii

Norbert Bödör sa podľa niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby a exnovinára Petra Tótha mal skladať spolu s Marianom Kočnerom na sledovanie novinárov. Tóthovi sa mal zveriť aj so záujmom sledovať opozičných politikov aj členov Smeru-SD. Tóth je presvedčený, že sa Bödör na objednávke vraždy Kuciaka nepodieľal, mal však pravidelné informácie zo stavu vyšetrovania.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Súd v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej- 4.deň
14:40

Online prenos zo 4. dňa pojednávania sa končí. Ďalšie aktuálne informácie nájdete v spravodajstve Čas.sk.

14:33

Schwarz popisuje, čo malo byť v balíčkoch. „Boli tam nejaké produkty od včiel, nejaké kašičky, propolisy,” spomína Schwartz. Tvrdí, že to, že tá žena bola Zsuzsová, zistil až po zverejnení informácií v médiách. 

14:32

 „Chodievala tam nejaká žena, ktorá doniesla pre pána Kočnera balíček a za to jej boli vyplatené peniaze,” dodáva svedok s tým, že chodievala na červenom mercedese. 

14:30

Schwarz uviedol, že mu predstavili Dobroslava Trnku a jednou z požiadaviek bolo, aby mohol Trnka chodiť na rybačku k miestnemu rybníku. 

14:29

Určitý počet golfistov odišiel kvôli problematickej osobe pána Kočnera. Vnímali ho ako kontroverzného podnikateľa. Kúpili si členstvo v inom golfovom klube,” dodáva Schwarz. 

14:29

Mal iné predstavy o vonkajšom dizajne, boli tam nemalé stavebné úpravy,” hovorí Schwarz o období, kedy do biznisu vstúpil Marian Kočner. 

14:28

Pána Kočnera poznám dlhšie, zoznámil ma s ním jeden spoločný kamarát,“ uviedol Schwartz.

14:27

Na lavici svedkov vypovedá Erik Schwartz, spolumajiteľ golfového areálu v Báči. 

14:27

Výsluch svedka Andreja Tótha sa skončil. 

14:26

Myslím, že to bol červený mercedes,” spomína na auto, v ktorom mala prísť Zsuzsová do Báču v období tesne po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

14:25

Pána Kočnera som s pani Zsuzsovou videl spoločne asi dvakrát. Keď som ich zbadal, sedeli spolu. O čom debatovali, to neviem,” spomína si svedok, s tým, že robil manažéra v hotelovej reštaurácii. 

13:59

Do súdnej miestnosti eskorta priviedla aj obžalovaných Mariana Kočnera a Tomáša Szabóa. Po obednej prestávke pojednávanie pokračuje. 

13:58

V pojednávacej miestnosti už sedí ďalší svedok Andrej Tóth, manažér reštaurácie v golfovom areáli v Báči.

12:52

Výsluch Jaroslava Haščáka sa končí a sudkyňa prerušuje hlavné pojednávanie kvôli obednej prestavke. Šéf Penty rýchlo ušiel z miestnosti tak, aby sa vyhol novinárskym otázkam.

12:44

Obžalovaný Marian Kočner a jeho obhajca Marek Para.

12:30

"Marian Kočner používal veľa vulgarizmov v komunikácii ako napríklad odje*at, je*at či ko*ot. Ja to používam tiež a pokladám to za súčasť chlapskej reči," hovorí Haščák a týmto spôsobom vysvetluje, že pri smske o od*ebaní čuráka mu neprišlo na um nič iné len odstránenie Kyselicu z vyšetrovania.

12:24

Haščák priznal, že aj Norbert Bödör patrí do širšej skupiny jeho priateľov.

12:21

Podľa svedka sa s Trnkom stretol raz v rámci pracovného stretnutia a dvakrát náhodne. Raz pri narodeninách Mariana Kočnera a raz náhodne v meste. Predsedníčka senátu upozornila Lipšica, nech sa pýta na veci v súvislosti s vraždou novinára.

12:18

Lipšica ďalej zaujíma vzťah Haščáka a bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

12:17

"Zabezpečoval pre vás Marian Kočner nejaký obrazový záznam?" zaujíma sa Lipšic. "Nie, nezabezpečoval," odvetil šéf Penty.

12:13

V žiadnej komunikácii  svedok podľa jeho slov nenadobudol pocit, že by voči novinárom chcel zakročit násilím a to aj napriek tomu, že sa o nich vyjadroval vulgárne. "Využívali sme na komunikáciu sms, whatsapp a Threemu. Možno aj mail," vypovedal Haščák.

12:07

Sudkyňa sa pýta, či sa mal Kočner zmieňovať o článkoch Kuciaka. "Nie, nespomínam si na to," povedal Haščák.

12:00

"Chceme podporovať hodnoty liberálneho kapitalizmu," označil svedok jeden z dôvodov prečo vraj Penta začala skupovať médiá.

12:00

Haščák celkovo pri výpovedi hovorí zdĺhavo a podrobne opisuje detaily. Pri otázkach často jeho odpoveď trvá aj niekoľko minút.

11:58

"Čo sa týka mainstreomových médií, tam je to prípad od prípadu. Sú novinári, ktorí napriek limitovaným možnostiam plnia svoju úlohu a sú novinári, ktorí su veľmi povrchní a vidieť u nich túžbu zaujať za každú cenu," odpovedal Haščák.

11:56

Kočner sa pýta svedka, akú mal mienku, o dôveryhodnosti médií na Slovensku v čase, keď Penta kupovala médiá. Haščák sa zhlboka nadýchol a upozornil súd, že to bude na dlhšie.

11:51

Haščák odmietol, že by hovorili o niekom inom ako o Kyselicovi.

11:49

"Inak pracujem na odje*aní čuráka," povedal nahlas v súdnej sieni Haščák po tom, čo ho vyzval aby zopakoval, ako znela smska od Kočnera, ktorou mu mal oznámiť, že chce odstaviť Lukáša Kyselicu z vyšetrovania pripadu plánovanej vraždy Sylviou Volzovou Pavlom Ruskom.

11:45

Haščák pred súdom verejne priznal, že sa s Kočnerom bavili o odstránení nepohodlnných osôb. Zároveň svedok tvrdí, že sa s Kočnerom bavili o odstránení vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu z prípadu vyšetrovania prípravy vraždy Sylvie Volzovej, ktorá bola kedysi obchodnou spoločníčkou Pavla Ruska.

11:43

Svedok reaguje na známu komunikáciu cez aplikáciu Threema medzi ním a Marianom Kočnerom. Ide o túto vetu: "Inak pracujem na odj...ní čuráka." Mal mu ju napísať obžalovaný Kočner. Haščák mu na to odpísal, že si povedia viac, keď sa stretnú osobne.

11:34

„Nečítal som ich spontánne, ale v prípade, že ma pán Kočner kontaktoval a dožadoval sa pravdivého pokrytia jeho aktivít, tak som ich čítal,” odpovedal Haščák na otázku prokurátora, či čítal články o Kočnerovi. 

11:24

"Články pána Kuciaka mi pripadali viac analytické, čo mi udrelo do očí, vedel dobre pracovať s dátami," priblížil Haščák, či poznal tvorbu zavraždeného novinára.

11:22

"Tých článkov, ktoré vnímal pán Kočner negatívne z nášho portfólia bolo vyše 200," opisuje Haščák. Kočner sa mal u neho dožadovať nápravy.

11:19

Svedok Haščák opísal, ako kúpil časopisy z portfólia Ringier Axel Springer, do ktorého patrí aj portál Aktuality.sk, pre ktorý zavraždený novinár Kuciak pracoval. Na otázku, prečo nekúpil aj tento portál, reagoval odpoveďou, že tento portál nebol v ponuke. 

11:03

Ako hovorí svedok, Kočner bol tiež veriteľom banky Penta funding, kde nakúpil zmenky tejto banky.

11:00

Intenzívnejšie začali spolu komunikovať od roku 2009, keď sa Kočner stal klientom Privat banky. Odvtedy boli v kontakte podľa Haščáka pravidelne. "Bolo to na dvojtýždňovej báze," doplnil svedok.

10:58

Pojednávanie po prestávke pokračuje. Pred senátom už vypovedá spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák. Prokurátor Vladimír Turan sa pýta na jeho vzťah k obžalovaným. "Patrí do širšieho okruhu mojich známych a kamarátov," odvetil Haščák s tým, že Kočnera pozná od roku 1998.

10:55
10:42

Pojednávanie je prerušené na 20 minút. 

10:36

Výsluch Norberta Bödöra sa skončil, zástupcovia poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica označili výpoveď svedka za nedôveryhodnú s tým, že vyšetrovanie preukázalo, že mal informácie zvnútra polícii počas vyšetrovania.

10:30

Súd zatiaľ neprijal Threemu ako dôkaz, lebo podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej chýba prepis komunikácie a správa, ako bol tento dôkaz získaný.

10:25

Bödör nevie, či jeho firma ešte funguje."Nie som si istý ešte, či netrvá," odpovedal Bödör na otázku, dokedy fungovala jeho detektívna spoločnosť.

10:19

Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica chce od svedka, aby vymenoval všetkých policajných funkcionárov, ktorých pozná. "Je to pán Slobodník, pán Mihálik a pán Krajmer," dodal, že viac si nespomína. Slovné spojenie "nespomínam si" používa Bödör počas výsluchu často.

10:15

Lipšic navrhuje zahrnúť do dokazovania výpis z aplikácie Threema, cez ktorú mal Bödör komunikovať s Kočnerom. Právnik rodiny Kuciakových zároveň žiada súd o možnost prečítať časť z komunikácie. Súd o tom rozhodne až po skončení výsluchu svedka.

10:08

Bödör tvrdí, že s bývalým šéfom NAKA Robertom Krajmerom sa pozná viac ako 20 rokov sprostredkovane cez švagra z Trenčína. S exministrom vnútra Robertom Kaliňákom sa mal Bödör stretávať len na spoločenských akciách. Rovnako popísal svedok aj svoj vzťah so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

10:07

"Ja používam všetky aplikácie, nespomínam si," odpovedal vyhýbavo Bödör na otázku právneho zastupcu Kuciakovcov Daniela Lipšica, cez akú aplikáciu komunikoval a Kočnerom. Nakoniec pripustil, že to mohla byť aj Threema.

10:02

"Poskytovali ste si nejakú pomoc?" pýta sa sudkyňa na Kočnera. "Nie," odsekol Bödör.

10:02

"Vždy to boli zisky rádovo v státisícoch," opisuje svedok, ako sa darilo jeho firmám.

09:59

Bödör má firmu, ktorá sa venuje detektívnej činnosti. Predsedníčka senátu ho vyzýva, nech popíše, ako firma fungovala v minulosti. Bödör jej odpovedá potichu a nie je mu dobre rozumieť. "Máte nejakú rečovú vadu pán svedok?" pýta sa preto sudkyňa Sabová. "Nie, nemám," odpovedá podnikateľ.

09:54

"Iba povedal, že s ňou komunikoval," priblizil Bödör, čo mu povedal Tóth o komunikácii so Zsuzsovou. Podľa Bödöra bol Tóth na stretnutiach nervózny a bál sa, že ho budú spájať s vraždou a preto chcel ísť na políciu.

09:50

Bödör vedel, že o ňom Kuciak písal články, no tvrdí, že ich nečítal. 

09:49

Dodáva, že išlo o rodinné stretnutia a pracovne podľa Bödöra s Gašparom nikdy nič neriešili. Na otázku prokuratúra, čo by spolu riešili pracovne keď majú rozdielne práce odpovedal, že myslel Gašparovu prácu.

09:44

"Pán bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je moja vzdialená rodina" vyhlásil Bödör a priznal, že sa s Gašparom stretával pravidelne aj počas toho, ako šéfoval polícii.

09:42

Tóth sa mal svedka pýtať na Zsuzsovú, ktorú vraj Bödör nepozná. "Hovoril o nej ako o pani Zsuzsovej," priblížil svedok. Dodáva, že s Tóthom sa stretol trikrát v živote.

09:40

"Ja som Petra Tótha nikdy predtým nevidel," tvrdí Bödör, že sa s ním prvýkrát stretol až po Kuciakovej vražde v auguste 2018 v kaviarni v Bratislave. Stretnutie mal iniciovať Tóth a žiadať od neho akúkoľvek pomoc pre Kočnera, ktorý bol v tom čase už vo väzbe. Bödör mal Tóthovi povedať, že Kočnerovi pomôcť nevie, iba jeho rodine, ak by niečo potrebovali.

09:35

"Všeobecne to boli informácie o novinároch z Denníka N, Sme a Aktuality," vypovedá svedok s tým, že on mu získavať informácie nijakým spôsobom nepomáhal.

09:34

Bödör vysvetľuje, že o novinároch mu Kočner vravel v súvislosti s tým, že je nespokojný s ich prácou a bol nahnevaný, že nepíšu o ňom podľa neho pravdivo. "Snažil sa s nimi bojovať tak, že začal zverejňovať ich prešľapy," povedal Bödör a spomenul portál Na pranieri. Tvrdí však, že s tým nič nemal, len mu o tom Kočner hovoril.

09:33

Bödör vysvetluje, že on médiá nesleduje, že ho nezaujímajú a ani s nimi nekomunikuje. Pri tejto vete sa Kočner pousmial.

09:30

Svedok tvrdí, že sa stretávali nepravidelne. Podľa Bödöra je Kočner ukecaný, "všetko vedel a všade bol" a rozprávali sa o rozličných témach od politiky po šport. "Stretávali sme sa v reštauráciách," doplnil Bödör.

09:27

"Poznám ho 10 rokov. Žiadne obchodné aktivity s ním nemám. Považujem ho za známeho," opísal Bödör svoj vzťah ku Kočnerovi, ostatných obžalovaných vraj nepozná.

09:24

Súd rozhodol, že vypovedať budú svedkovia v poradí Norbert Bödör, Jaroslav Haščák, Andrej Tóth a Erik Schwarz. Bödör už je na mieste pre svedkov pred senátom, ostatní svedkovia boli počas jeho výsluchu vykázaní z miestnosti.

09:20

Pojednávanie nevynechali ani rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírovej. 

09:20

Svedok Andrej Tóth, manažér golfového areálu v Báči.

09:18

Obažlovaný Tomáš Szabó prišiel na pojednávanie viac upravený a oholil sa.

09:17

Kočner a Szabó sedia v laviciach pre obžalovaných inak ako minulý týždeň. Kočner sedí na druhom konci ako naposledy a tým padom je ďaleko od Bödöra a Haščáka. Keby zostal tam, kde minulý týždeň, sedel by hneď vedľa nich.

09:16

Na ľavici pre svedkov sedia vedľa seba Norbert Bödör a Jaroslav Haščák.

09:05

Začalo sa súdne pojednávanie. 

09:04

V pojednávacej miestnosti už sedia svedkovia Jaroslav Haščák a Norbert Bödör.

09:02
08:38

Z obžalovaných bude v pondelok pred senátom sedieť len Tomáš Szabó a Marian Kočner. Miroslav Marček a Alena Zszuzsová požiadali o konanie v ich neprítomnosti.

08:37

Novinárov v miestnosti pre verejnosť je menej ako minulý týždeň, kedy miestnosť praskala vo švíkoch.

08:34

Šéf Penty Jaroslav Haščák, ktorý bude vypovedať, sa už nachádza v budove súdu. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Rekreačné poukazy sú stále výhodným benefitom pre oddych
Aj tento rok možno požiadať o príspevok na oddych: Budú rekreačné poukazy prenosné na rodičov?
Milan Majerský a Richard Raši
Raši sa vidí na soličke šéfa NR SR: Čo si o tom myslí Majerský? Padla reč aj na Danka
Stanku, gitaristku a basgitaristku z kapiel Zlokot a Toddler punk, trápi rakovina po tretíkrát.
Foto
Stanke s rakovinou sa na liečbu poskladalo celé Slovensko: Teraz urobila niečo KRÁSNE! Budete dojatí
Vizualizácia štadióna po dokončení. Moderný stánok by mal hostiť majstrovstvá Európy do 21 rokov.
Foto
Brzdia výstavbu štadióna sudičky?! O rok by mali byť na stavenisku v Prešove majstrovstvá Európy
(ilustračné foto).
Na východe Slovenska došlo k dopravnej nehode: Úseku sa radšej vyhnite
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!