20.01.2020, 01:27 | Správy | Zahraničné správy

Nečakané vyhlásenie princa Harryho o odchode: Som veľmi smutný z toho, že to takto dopadlo

Britský princ Harry povedal, že je smutný z toho, že sa musel vzdať svojich kráľovských povinností. Chcel vraj so svojou ženou Meghan ďalej slúžiť kráľovnej, britskému spoločenstvu a vojenským združeniam, bez toho aby to bolo financované z verejných prostriedkov.

Ukázalo sa však, že to nebolo možné, uviedol 35-ročný Harry. V prejave pred zástupcami svojej charitatívnej organizácie na podporu lesothských detí Sentebale Harry podľa agentúry Reuters povedal, že konečný výsledok nie je tým, čo zamýšľal. Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudú disponovať titulom kráľovská výsosť, nebudú plniť pracovné povinnosti plynúce z príslušnosti ku kráľovskej rodine a nebudú platení z verejných prostriedkov.

fotiek v galérii

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu, čo sú tituly, ktoré dvojici zostávajú, sa na tom dohodli s kráľovnou Alžbetou II. Harry a Meghan predtým oznámili, že chcú svoje povinnosti obmedziť, finančne sa osamostatniť a žiť striedavo v Británii a Severnej Amerike. "Dúfali sme, že budeme naďalej slúžiť kráľovnej, spoločenstvu a mojím armádnym spolkom bez verejného financovania. Bohužiaľ to nebolo možné," povedal princ, ktorý zostáva šiestym v poradí následníctva na britský trón.

"Prijal som to s vedomím, že to nič nemení na tom, kto som alebo ako som oddaný. Ale dúfam, že ľahšie pochopíte, k čomu sme dospeli, že si nechám odstup od všetkého, čo som poznal, aby som urobil krok smerom k tomu , čo bude dúfam pokojnejší život," vyhlásil Harry. "Spojené kráľovstvo je môj domov a miesto, ktoré milujem. To sa nikdy nezmení," povedal ďalej princ Harry a dodal: "Som veľmi smutný z toho, že to takto dopadlo."

Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Najväčší nápor zažívajú zdravotnícki pracovníci.
Pandémia naberá druhý dych, štáty zavádzajú opätovné opatrenia: Koronavírus už zabil viac ako milión ľudí
Poslanci schválili balík opatrení z dielne Sulíkovho ministerstva.
O zmenách v oblasti potratov sa nakoniec nehlasovalo: Voľba sa zopakuje v stredu ráno
Rokovacia sála počas hlasovania na 9. schôdzi NR SR v Bratislave
Podpredsedom NKÚ sa stal Andrassy, no voliť sa bude zase
Deti sa vrátili do škôl s novou povinnosťou.
Ďalšie opatrenia v Česku: Krajina hlási nedostatok lieku remdezivir v nemocniciach
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Prezidentka informuje o aktuálnej situácii: Zvažuje sa opätovné zriadenie krízového štábu
Slovenský tenista Andrej Martin.
Roland Garros Slovákom chutí: Andrej Martin postúpil suverénne do 2. kola
Na snímke vľavo slovenský obranca Dallasu Andrej Sekera, uprostred dole hráči Tampy oslavujú gól.
Sekeru čakajú doma dva Stanleyho poháre, ten ozajstný Černákovi dožičil
Katalánsky premiér Quim Torra
Súd zakázal katalánskemu premiérovi vykonávať funkciu: Torra sa odvolal
(ilustračné foto).