Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2020 14:40 | Správy | Domáce správy

Bugár a Truban kritizujú prepustenie bývalého generálneho prokurátora: Šéf PS/Spolu sa pustil do premiéra

Polícia v prípade bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vykonala podľa podpredsedu NR SR a zároveň lídra Mosta-Híd Bélu Bugára dobrú prácu, prečo to prokurátor vyhodnotil takto, nevie povedať.

Bugár v nedeľnej diskusnej relácii O 5 minút 12 zareagoval na rozhodnutie prokurátora o prepustení Trnku, keďže nevidel dôvod na jeho väzbu, ani trestné stíhanie. "Samozrejme, že to vnímam veľmi negatívne, mňa to prekvapilo. Je dôležité, aby sa sami obhájili a povedali, prečo sa nakoniec rozhodli pustiť Trnku von," povedal Bugár.

Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej predvolať si v tejto veci policajného prezidenta Milana Lučanského a generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára považuje za správne. "Ako hlava štátu má právo, aby vedela, možno aj také informácie, ktoré my, ako politici, nemôžeme vedieť," myslí si šéf Mosta-Híd. Osobný názor na túto vec povedať nevedel, podľa neho nie je úlohou politika poznať spis, na základe ktorého niekoho obvinia alebo nie.

 

Volebný líder mimoparlamentnej koalície PS-Spolu Michal Truban dôrazne nesúhlasí s tohtotýždňovými vyjadreniami Petra Pellegriniho (Smer-SD) o tom, že na Slovensku nie je žiadna chránená osoba. Prepustenie Trnku ho nahnevalo, poukazuje pritom zároveň na nervozitu a hnev ľudí na Slovensku. Podľa neho premiérovým slovám nikto neverí. "Polícia asi urobila dobrú prácu, keď to tak dlho trvalo, dúfame, že zbierali dôkazy. Snažili sa urobiť takú prácu, že keď ho zadržia, tak ho neprepustia," skonštatoval Truban, ktorý prepustenie Trnku považuje za absolútne nepochopiteľné. Od stretnutia hlavy štátu s policajným prezidentom a generálnym prokurátorom očakáva informácie a vysvetlenie. Či sa nimi podarí "upokojiť" ľudí, povedať nevie.

Ako sa vládna koalícia zachová v súvislosti s budúcotýždňovou poslednou schôdzou NR SR, Bugár povedať nevedel, jasno má len v tom, ako sa k tomu postaví Most-Híd. Zákony, ktoré boli v minulosti prerokované, by sa prerokovávať nemali, avšak prerokovať by sa mohli tie, o ktorých sa nehovorilo, ako napríklad Lex Haščák. "My to určite podporíme," poznamenal Bugár. Truban zopakoval, že ich prioritou je práve Lex Haščák, iné návrhy stiahnu.

V prípade úspechu vo februárových parlamentných voľbách budú pre koalíciu PS-Spolu prioritami spravodlivosť, zdravotníctvo a vzdelávanie. Práve o posledný spomínaný rezort sú pripravení zabojovať. Bugár povedal, že program, ktorý predstavila jeho strana, ponúka reálne sľuby.

Diskusia sa nevyhla ani téme štrajku autodopravcov a mýtnemu tendru. Podľa Trubana je potrebné spretŕhanie vzťahov, povyhadzovanie niektorých ľudí a najatie "špičkových" právnikov. Bugár v tejto súvislosti zopakoval, že zmluva je nevypovedateľná a minister dopravy, ktorý je z radov vládneho Mosta-Híd, urobil v tejto oblasti čo mohol, ide podľa neho o zdedený problém. Poukázal na vypracovanie odborných a právnych analýz ihneď po nástupe ministra, či na zasadnutie odbornej komisie, ktorá pracuje na novom tendri, do ktorého prizvala aj autodopravcov. Na otázku, či tento problém riešil so svojím koaličným partnerom Smerom-SD, Bugár povedal, že sa to nedalo. Truban to označil za výhovorky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?