Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2020 16:54 | Šport | Tenis

Federer prehovoril o svojej budúcnosti: Doslova ráta s tým, že jeho rekordy budú čoskoro prekonané

Roger Federer bude mať v lete 39 rokov a o niekoľko dní vstúpi po dvadsiaty prvý raz do hlavnej súťaže dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open v Melbourne.

Fenomenálny Švajčiar sa dovedna šesťkrát v Melbourne Parku tešil s trofejou nad hlavou a stále verí, že zo seba môže vydať to najlepšie, hoci história je proti nemu. V profesionálnej ére tenisu ešte nikto vo veku 38 rokov a viac nezískal grandslamový triumf.

"Keď som bol mladý hráč, vravel som si, že by bolo pekné získať jeden - dva grandslamové tituly. Neskôr som s pätnástimi predstihol historický rekord Peta Samprasa a zapochyboval som, že ešte získam niečo navyše. Keď som v roku 2016 pauzoval s kolenom, videl som to tak, že ak ešte niečo veľké príde, bude to už len bonus. A boli z toho tri ďalšie grandslamové víťazstvá, z toho dve v Austrálii. Veľmi si to vážim," vyhlásil Roger Federer štyri dni pred štartom Australian Open 2020.

Federer má na konte 20 grandslamových titulov a jeho veľký rival Rafael Nadal devätnásť. Z toho plynie, že ak Španiel v Melbourne zdvihne nad hlavu víťaznú trofej Normana Brookesa, vyrovná sa švajčiarskemu elegánovi v počte triumfov z turnajov "veľkej štvorky". Ak sa to podarí ôsmykrát Srbovi Novakovi Djokovičovi, dostane sa na súčet sedemnásť grandslamových prvenstiev.

 

"Jedného dňa ma tí dvaja predbehnú. Tuším to. Oni na to stále majú. Dokázali to aj v minulom roku, keď si rozdelili po dve grandslamové víťazstvá. Ja klesnem na tretie miesto v histórii. Netvrdím, že ma to vôbec nezaujíma, že sa to stane, ale som s tým zmierený," vravel Federer.

Švajčiar si zaspomínal na to, aké to bolo, keď v roku 2009 získal pätnásty grandslamový titul a z hľadiska centrálneho dvorca na Wimbledone sa na neho díval aj dovtedajší rekordér Američan Pete Sampras. "Roky som k nemu vzhliadal. A vtedy, keď som mu bral rekord, som sa pri pohľade na neho necítil dobre. Nebolo to niečo, po čom som vždy túžil, že ho raz prekonám. Samozrejme, uvedomujem si, že z pohľadu svetového tenisu to bol obrovský moment. Teraz po rokoch to beriem tak, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Šport je do značnej miery o rekordných číslach," poznamenal Federer.

Súčasná svetová jednotka Nadal bude mať v tejto sezóne 34 rokov, dvojka Djokovič ešte o rok menej. Vek je ich veľká výhoda, aj preto si Federer myslí, že prekonajú jeho 20 grandslamových triumfov. "Koľko toho ešte tí dvaja môžu vyhrať? Myslím si, že majú pred sebou niekoľko výnimočných rokov. Zlaté časy nášho športu ešte chvíľu budú pokračovať. To je moja prognóza," doplnil Federer.

Nadal na to zareagoval diplomaticky. "Stále tvrdím to isté: chcem stále víťaziť, ale nemyslím na to. Rekordy nie sú tou hlavnou výzvou, ktorá ma ženie do každodenného tréningu." Zverenec Mariána Vajdu Djokovič k téme podotkol: "Koncentrujem sa na to, aby som zlepšoval kvalitu svojej hry. Ak si udržím vysokú úroveň nastavenia po mentálnej, fyzickej aj emocionálnej stránke, mám šancu sa ešte viac priblížiť k Federerovi a jeho rekordu."

Napriek tomu, že od roku 2014 sa na mužskom okruhu nevyskytol nový šampión grandslamového turnaja, Federer verí aj nastupujúcej generácii tenisových mladíkov. Medzi najväčších adeptov na grandslamový titul radí Kanaďanov Félixa Augera-Aliassima a Denisa Shapovalova, Gréka Stefanosa Tsitsipasa, Rusov Daniila Medvedeva a Karena Chačanova, či už skúsenejšieho Nemca Alexandra Zvereva. "Nie sú to jeden či dvaja hráči, ale je ich možno desať, ktorí môžu útočiť na veľké víťazstvá. Je však veľmi ťažké predpokladať, ktorému z nich sa to napokon podarí," dodal Federer.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Diváci ho poznajú ako nekompromisného kuchára z relácie Na nože.
Foto
Roky driny sa Martinovi Novákovi vyplatili: Vyšvihlo šéfkuchára ocenenie až na prvé miesto?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?
(ilustračné foto)
Z lietadla plného ľudí sa odrazu začalo dymiť! Takto to dopadlo
V okolí obce Košická Belá zaznamenali pohyb medveďa.
Foto
Medveďa spozorovali pri ďalšej obci na Slovensku: Polícia vyzýva obyvateľov! Kde šelmu videli?
ÚS preskúma ústavnosť núdzového stavu, dostal dve podania (ilustračné foto).
Aktualizované
Ústavný súd si posvieti na zmeny zákona ešte z minulého roka! O čo ide?
Tehotná žena potrebovala pomoc. (Ilustračné foto)
Váš Tip
Hrozivý pohľad na tehotnú ženu v Bratislave: Okoloidúci museli privolať políciu!